Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 23:42

Έχει μέλλον η καλλιέργεια καρυδιάς - Το παράδειγμα του Μεσσήνιου Τάσου Πουλόπουλου (Βίντεο)

Σε καρυδιές και σε ένα κακοτράχαλο χωράφι αποφάσισε να επενδύσει ο Τάσος Πουλόπουλος και δικαιώθηκε από την απόφασή του, όταν πριν 6 χρόνια φύτεψε τα πρώτα του δέντρα.

Σήμερα απολαμβάνει μια εξαιρετική σοδειά και ποιότητα, σε ένα μέρος που κανείς δε φανταζόταν ότι θα γινόταν γόνιμο. Είχε όμως την τόλμη, το ανήσυχο μυαλό και βρήκε και τους κατάλληλους ανθρώπους για να συνεργαστεί και φτάσει η καλλιέργειά του στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Ο Τάσος είναι από την Άνω Βούταινα Μεσσηνίας και ζει στην Καλαμάτα. Η δουλειά του είναι κομμωτής, αλλά αποφάσισε παράλληλα να ασχοληθεί με τα χωράφια στο χωριό. Πέρα από τις ελιές ήθελε όμως και κάτι διαφορετικό…

Η ιδέα ήρθε όταν ένα ζαχαροπλάστης ζήτησε από τη μητέρα του να αγοράσει καρύδια από την καρυδιά του κήπου της. Η αρχή δεν άργησε να γίνει. Ο Τάσος άρχισε να ρωτά, έφτασε στον γεωπόνο Βασίλη Σκαφιδά με τον οποίο συνεργάζεται και του πρότεινε ποικιλία και συνεργάτη, οδηγήθηκε γρήγορα στον Βασίλη Σαργιώτη και στο φυτώριό του στη Θεσσαλία και αφού έμαθε τα απαραίτητα για την αρχή, ετοίμασε το χωράφι, πήρε τα δέντρα και τα φύτεψε.

Δείτε το βίντεο:

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, με τους ίδιους συνεργάτες, συνεχίζει και φυτεύει όλο και περισσότερες καρυδιές. Παροτρύνει μάλιστα και άλλους να αξιοποιήσουν τη γη τους και να τη φυτέψουν, ακόμα και με καρυδιές, αφού δηλώνει σίγουρος πως αυτό το δέντρο ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές και στα νότια και στα πιο πεδινά.

Δίπλα του είναι η οικογένειά του, ενώ ο πατέρας του αποτελεί σημαντικό βοηθό σε κάθε εργασία. Η συγκομιδή δε γίνεται με τα χέρια αλλά με Atrax, το οποίο χρησιμοποεί και στις ελιές, ενώ σκέφτεται να επενδύσει σε ακόμα περισσότερα μηχανήματα, όπως στον αποφλοιωτή, τον οποίο δοκίμασε και διαπίστωσε πως μειώνει σημαντικά τον κόπο και τον χρόνο.

Ο Τάσος μιλώντας στην εκπομπή «Εύφορη Γη» εξηγεί ότι ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν χωρίς καμία γνώση καλλιέργειας της καρυδιάς. Ο Βασίλης Σαργιώτης, όμως, τον κατευθύνει σε πολλά ζητήματα που έχουν κατά καιρούς προκύψει από την καλλιέργεια. Έχει επιλέξει τρεις ποικιλίες καρυδιάς, για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η ασφάλεια σε περίπτωση ανοιξιάτικου παγετού και η σταδιακή συγκομιδή. Ο Τάσος σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα φύτευση με άλλα δέντρα, αλλά και με καλλιέργεια αμυγδαλιάς. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να ευδοκιμήσει στα πιο νότια, όπως ο κάμπος, αλλά και στα πιο ορεινά ή ημιορεινά. Οι ποικιλίες, βέβαια, που ο ίδιος χρησιμοποιεί είναι ποικιλίες κάμπου, καθώς η προέλευσή τους είναι από την Καλιφόρνια.

Να σημειωθεί πως ο Τάσος ο οποίος προσπαθεί να έχει μια καλλιέργεια χωρίς φυτοφάρμακα, δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Ο ίδιος παρομοιάζει το καρύδι με το σχήμα του εγκεφάλου και σύντομα θέλει να προχωρήσει πιο πέρα και να δώσει υπεραξία στο προϊόν του.

Διαβάστε περισσότερα στο 12ο τεύχος της "Εύφορης Γης"

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα