Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017 11:18

«Αγγίζοντας το Πνεύμα των Χριστουγέννων» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Αγγίζοντας το Πνεύμα των Χριστουγέννων» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποίησε τη δεύτερη εκδήλωση της νέας μηνιαίας σειράς, "Διάλογοι", με θέμα: «Αγγίζοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στη δεύτερη εκδήλωση της σειράς, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος και ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου συναντήθηκαν επί σκηνής και μίλησαν εκ βαθέων, ο καθένας με τη δική του ματιά και αντλώντας από τις προσωπικές του εμπειρίες, για την κοινωνική προσφορά ως στάση ζωής που θα πρέπει να μετουσιώνεται σε πράξη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου καθώς και για τη σπουδαιότητα της συντροφικότητας και της φροντίδας στην καθημερινότητά μας.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής μίλησε σύντομα για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που, όπως δήλωσε, είναι η παρουσία του Θεού στον κόσμο και η θεϊκή προοπτική του ανθρώπου, ενώ τόνισε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που στον «πυρήνα» της έχει τον άνθρωπο, την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, καθώς και την εσωτερική ανάγκη καθενός μας «να ψηλαφήσει υπαρξιακά τον εαυτό του». Σχετικά με το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, εν μέσω της κρίσης, το μήνυμά του ήταν ενθαρρυντικό, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «υπάρχει αύξηση στη διάθεση της προσφοράς, υπάρχει μια κρυμμένη δυνατότητα που με τον κατάλληλο μηχανισμό, χειρισμό και φρόνημα έρχεται στην επιφάνεια και μπορεί να αξιοποιηθεί».

Δίνοντας μια άλλη διάσταση των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιότατος μίλησε επίσης για το έργο που οραματίστηκε και κατάφερε να υλοποιήσει, τη δημιουργία της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία». Η «Γαλιλαία» είναι μια πρότυπη δομή ανακουφιστικής φροντίδας την οποία το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα μέσα από ένα σύντομο βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το ΙΣΝ με δωρεά του υποστήριξε την ολοκλήρωση του πρότυπου Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας της «Γαλιλαίας» που προσφέρει δωρεάν, ολοκληρωμένη και συνεχή ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο, καθώς και στις οικογένειές τους, με στόχο την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής. Επιπλέον, το ΙΣΝ, σε στενή συνεργασία με τη «Γαλιλαία» και με άλλους έξι φορείς, εργάζεται για την υλοποίηση μιας μελέτης που θα συμβάλει στον καθορισμό των αναγκών στον τομέα παρηγορητικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.

Το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης, με τον σεφ κ. Αλέξανδρο Παπανδρέου να μιλά για το σοβαρό κοινωνικό αλλά και οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει, προτείνοντας, παράλληλα, πρακτικές μείωσης της σπατάλης, μέσω της αξιοποίησης και προσφοράς του περισσευούμενου φαγητού, καθώς και φαγητού «με χαρακτήρα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα λαχανικά που συχνά πετάμε όταν δεν καταναλώνονται έγκαιρα. Κάνοντας έναν παραλληλισμό ανάμεσα στο φαγητό και την κοινωνική προσφορά, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου τόνισε ότι, όπως το καλό φαγητό θέλει όρεξη και μεράκι για να είναι νόστιμο, έτσι το βασικότερο «συστατικό» της προσφοράς θα πρέπει να είναι η αγάπη, η καλή διάθεση και η όρεξη να προσφέρεις χαρά.

Πολύτιμη στη συζήτηση ήταν η συμβολή του κ. Μιχάλη Σαμόλη, πωλητή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και οδηγού στις κοινωνικές περιηγήσεις «Αόρατες Διαδρομές» της Αθήνας, ο οποίος μέσω ενός βίντεο αλλά και συζήτησης επί σκηνής, μοιράστηκε την εμπειρία του, μιλώντας για το πώς άλλαξε η ζωή του μέσα από την πώληση της «Σχεδίας», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «όταν μένεις άστεγος χάνεις τρία πράγματα: τη στέγη, τη τροφή και την αγάπη. Το τρίτο ήρθε να το συμπληρώσει η «Σχεδία», γνώρισα την αγάπη του κόσμου».

Το ΙΣΝ έχει στηρίξει, με δωρεές του, τη δημιουργία και λειτουργία της «Σχεδίας», του μοναδικού περιοδικού δρόμου στην Ελλάδα που στηρίζει την προσπάθεια επανένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και τον απεγκλωβισμό τους από τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Την εκδήλωση έκλεισε η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που ευχήθηκε καλές γιορτές στους παρευρισκόμενους με παραδοσιακά κάλαντα και άλλα τραγούδια, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό της εορταστικό μήνυμα!

Μέσα από τη μηνιαία σειρά εκδηλώσεων ΔΙΑΛΟΓΟΙ, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΙΣΝ σκοπεύει να παρουσιάσει ανθρώπους που με το έργο και τη δράση τους εμπνέουν. Μέσω των ανοιχτών για το κοινό εκδηλώσεων, το ΙΣΝ ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών, να εμπνεύσει ένα νέο τρόπο σκέψης και, ιδανικά, να χτίσει νέες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και οργανισμών.

Δείτε το βίντεο εδώ

Πηγή Φωτογραφιών: Μαριλένα Κατσίνη/Photo Credit: Marilena Katsini

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022