Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 10:39

Innovation in Politics Awards 2021: Followgreen - μια ελληνική πλατφόρμα επιβράβευσης για την ανακύκλωση

To Followgreen, μια ελληνική εφαρμογή που σε επιβραβεύει όταν ανακυκλώνεις, βρέθηκε στους φιναλίστ του πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού για την οικολογία και την καινοτομία στην πολιτική.

 Το Followgreen ειναι μια ελληνική εφαρμογή με βάση στον Δήμος Αρταίων, που διαγωνίστηκε για το πρώτο βραβείο στις κατηγορίες «Κλίμα, Προστασία του Περιβάλλοντος, Αειφορία» στο "Innovation in Politics Awards 2021". Αποτελεί μια εφαρμογή προορισμένη για τις "έξυπνες πόλεις", η οποία ανταμοίβει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση.

Γιατί το Followgreen είναι μοναδικό σε επίπεδο Ε.Ε.;

Ο Δήμος Αρταίων μέσω της πλατφόρμας επιβράβευσης για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση: Followgreen.gr, συνδυάζει την εκπαίδευση με κίνητρα για τους πολίτες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να εφαρμόζει πολιτικές χρησιμοποιώντας τη λογική Pay As You Throw (PAYT).

Είναι μια εφαρμογή έξυπνης πόλης που μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους τομείς της κυκλικής οικονομίας. Το σύστημα εμπλέκει ενεργά τη σχολική κοινότητα στην ανακύκλωση και τονώνει την τοπική οικονομία, με σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους πολίτες και το δήμο.

 

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα;

1. Οι κάτοικοι δημιουργούν λογαριασμό στο Followgreen.gr/arta;

2. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες συγκεντρώνουν πόντους ανταμοιβής διαβάζοντας άρθρα, κάνοντας κουίζ, παρακολουθώντας βίντεο και συμμετέχοντας σε πράσινες αποστολές που ευαισθητοποιούν σχετικά με την ανακύκλωση και τη σωστή διαχείριση των υλικών. Οι βαθμοί μπορούν επίσης να αποσπαστούν μέσω ενεργειών ανακύκλωσης με χρήση έξυπνων συστημάτων IoT με ειδικούς κωδικούς QR, καθώς και με την προσφορά ειδών στις κοινωνικές δομές του δήμου.

3. Οι πόντοι επιβράβευσης μπορούν να εξαργυρωθούν σε τοπικές επιχειρήσεις που προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες, καθώς και σε ηλεκτρονικά καταστήματα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον.

4. Πόντοι μπορούν να δοθούν στα σχολεία στο πλαίσιο της προσπάθειας υποστήριξης των μαθητών κατά τις Εκστρατείες Ανακύκλωσης Σχολείων

 

Αποτέλεσμα: Υπεύθυνοι και με κίνητρα πολίτες

Η Followgreen αναπτύσσει την περιβαλλοντική ευθύνη μέσω δράσεων ανακύκλωσης που ενώνουν πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία. Η επιβράβευση της ανακύκλωσης δημιουργεί υπεύθυνους και παρακινημένους πολίτες και οδηγεί σε αύξηση του διαχωρισμού υλικών με οικονομική και περιβαλλοντική αξία, όπως χαρτί, πλαστικό, μέταλλο κ.λπ.

Αυτά τα υλικά, μετά τη χωριστή συλλογή τους, δεν θάβονται πλέον σε χωματερές και έχουν οικονομική αξίας περίπου 100.000-200.000 € ετησίως για έναν δήμο αυτού του μεγέθους. Η ανακύκλωση έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετη περιβαλλοντική αξία, καθώς αυτά τα υλικά δεν διαρρέουν στο έδαφος, στη θάλασσα ή στα ποτάμια, με αποτέλεσμα τη ρύπανση και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα