Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 18:05

Πως εξελίσσεται η καλλιέργεια τροπικών φρούτων στην Ελλάδα - Τι λένε οι έρευνες και τα στατιστικά (Βίντεο, Φωτογραφίες)

Πως εξελίσσεται η καλλιέργεια τροπικών φρούτων στην Ελλάδα - Τι λένε οι έρευνες και τα στατιστικά (Βίντεο, Φωτογραφίες)

Αλλάζει το καλλιεργητικό τοπίο; Που οδηγεί η αύξηση τροπικών και υποτροπικών καλλιεργειών στην Ελλάδα.

Γράφει η Κέλλυ Δημητρούλια

Η σταδιακή αλλαγή του κλίματος, η ανάγκη των καλλιεργητών για νέες σοδειές, η αναζήτηση νέων παραγωγικών διεξόδων αλλά και η γνώση που αποκτάται χρόνο με το χρόνο, ωθεί όλο και περισσότερους στην καλλιέργεια τροπικών και υποτροπικών φυτών.  Στην Κρήτη κυρίως, αλλά και στην Πελοπόννησο παράγονται πλέον αρκετά είδη,  αλλά και στη Στερεά Ελλάδα, όπου αρκετές εκτάσεις βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικές οι εκτάσεις που καλλιεργούνται και δεν αποκλείεται τα επόμενα 5 χρόνια να δούμε μεγάλες αλλαγές στο καλλιεργητικό τοπίο. Αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη πως  καλλιεργούνται πάνω από 45.000 στρέμματα στην Κρήτη, ενώ έχουν δηλωθεί μόνο τα 4.500 στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

{yendifplayer type=video youtube=https://youtu.be/tY4mmi0tKeY}

Αυτό επισημαίνει μεταξύ αρκετών άλλων, μιλώντας στην εκπομπή Εύφορη Γη, η  Δρ. Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών και Ιστοκαλλιέργειας.

Περισσότερα θα διαβάσουμε και στις σελίδες που ακολουθούν στα ρεπορτάζ της συντακτικής ομάδας, σχετικά με τις τροπικές/υποτροπικές καλλιέργειες.

Όπως όμως εξηγεί ειδικότερα η κ. Τζατζάνη, σε κάθε περίπτωση όμως, το μεγάλο στοίχημα είναι τα υποκείμενα που χρησιμοποιούνται και τα οποία μπορούν να δώσουν δυνατότητες επέκτασης της καλλιέργειες και σε άλλες περιοχές, με πιο απαιτητικές κλιματολογικές συνθήκες.

Πάντως, το γεγονός πως καταγράφεται σε μόνιμη βάση μια αυξημένη ζήτηση του προϊόντος, είναι ενθαρρυντικό για το μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «Ακόμα και ολόκληρη η Ελλάδα να καλυπτόταν από καλλιέργειες αβοκάντο, και πάλι δεν θα αρκούσε η ποσότητα».

Μεγάλη σημασία έχει η περίοδος της συγκομιδής, προκειμένου να φτάσει στον καταναλωτή στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης, με την κατάλληλη περιεκτικότητα σε ξηρή ουσία και σε έλαιο. Έλεγχοι γίνονται στο Ινστιτούτο αλλά συστήνεται η συγκομιδή  για τις πρώιμες ποικιλίες να ξεκινά μετά τις 15 Οκτωβρίου, ανάλογα πάντα  τη χρονιά και τις κλιματολογικές συνθήκες.

Όσον αφορά στις  εκτάσεις που αξιοποιούνται για τροπικές και υποτροπικές καλλιέργειες, επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν άλλες παραδοσιακές , αν κι έχει παρατηρηθεί το αντίθετο, ειδικά για το αβοκάντο, και καλεί τους καλλιεργητές να σκεφτούν περισσότερο πριν προβούν σε εκρίζωση.

Άλλες επιλογές πέραν του αβοκάντο είναι το μάνγκο, το πάσιον φρουτ, το φραγκόσυκο που ήδη καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές, αλλά και το λίτσι προσφέρεται για καλλιέργεια. Επίσης, κάποιοι ξηροί καρποί όπως μακαντάμια και καρύδι πεκάν .

Πέραν όμως των άλλων, και το χαρούπι έχει σημαντικές προοπτικές. Ανήκει στα super foods «και θα μας απασχολήσει σημαντικά τα επόμενα χρόνια» παρατηρεί η κ. Τζατζάνη, μιλώντας στην εκπομπή.

Γενικά πάντως,, το ενδιαφέρον υποψηφίων καλλιεργητών είναι πολύ μεγάλο, αφού πολλοί καθημερινά ρωτούν αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες ή το χωράφι τους προσφέρεται για τις νέες αυτές καλλιέργειες.

 

Γίνετε συνδρομητές για να διαβάσετε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα για τα τροπικά και υποτροπικά φυτά και άλλες καλλιέργειες με μεγάλο ενδιαφέρον που κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.

Πρώτη δημοσίευση: Εύφορη Γη #16

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022