Κυριακή, 06 Αυγούστου 2017 22:50

Συστράτευση παραγωγών - τυποποιητών για την προστασία και ανάδειξη του ελληνικού μελιού

Με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού μελιού και την προάσπιση των δικαιωμάτων των τυποποιητών της χώρας ιδρύεται και αναπτύσσεται η Ενωση Τυποποιητών Μελιού Ελλάδας (ΕΤΜΕ), στα ιδρυτικά μέλη της οποίας περιλαμβάνεται ο Μεσσήνιος παραγωγός - τυποποιητής Γιάννης Ταμπάρης (Χρυσόμελο).

Η Ενωση ξεκίνησε με 29 ιδρυτικά μέλη απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα και η συμμετοχή διαρκώς αυξάνεται, καθώς έχει πλέον διαπιστωθεί η ανάγκη της ανάδειξης του ελληνικού προϊόντος και της περαιτέρω προώθησής του στις αγορές του εξωτερικού.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση των ιδρυτικών μελών πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Αθήνα, οπότε ετέθησαν οι πρώτοι στόχοι, έγινε ανταλλαγή απόψεων κι αναπτύχθηκε το όραμα και η φιλοσοφία της νέας επαγγελματικής ένωσης.

Συμμετέχουν αρκετές επιχειρήσεις, όπως μεταξύ άλλων η Μελίντα, η Staya Farm, το βιολογικό μέλι Φασιλής, το Μελίτιμον κ.α.

Οι ενεργοί τυποποιητές στη χώρα ξεπερνούν τους 120. Η συστράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων σε ένα σωματείο, όπου θα εκφράζονται απόψεις και προβληματισμοί απ’ όλο και πιο πολλούς, δεν έχει παρά να συμβάλλει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Πέρα όμως από τα ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι τυποποιητές, τον κλάδο απασχολεί η συνεργασία αλλά και η διαρκής ενημέρωση των μελισσοκόμων, με κοινό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος. Προγραμματίζεται μάλιστα να οργανώνονται ενημερώσεις των παραγωγών από ειδικούς επιστήμονες.

Άλλες δράσεις που προγραμματίζονται έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση του τουρισμού για την προώθηση του προϊόντος, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αποφάσεις για αυστηρές ποινές σε όσους δεν τηρούν τους κανονισμούς σχετικά με την ποιότητα.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν εγγραφεί πάνω από 40 μέλη, αριθμός που σύμφωνα με τον κ. Ταμπάρη, αντιστοιχεί στο 70% της εγχώριας ελληνικής αγοράς στα ράφια, και το 60% των εξαγωγών.

Απευθύνοντας ο ίδιος κάλεσμα συμμετοχής των τυποποιητών στο σωματείο, ενόψει της γενικής Συνέλευσης του Σεπτεμβρίου, τονίζει πως η συλλογικότητα δίνει δύναμη στον κλάδο και πως μεταξύ του οι επαγγελματίες δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά συναγωνιστές έχοντας ανταγωνιστές τους ξένους τυποποιητές.


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα