Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 23:54

Με τον φόβο του καταστροφικού βακτηρίου για την ελιά Xylella fastidiosa

Το αν και κατά πόσο είναι σε ετοιμότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ενδεχόμενη ανάγκη αντιμετώπισης του καταστροφικού βακτηρίου για την ελαιοκομία Xylella fastidiosa ζητά να μάθει με κοινοβουλευτική παρέμβασή του προς τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου ο γραμματέας Π.Ε. της ΝΔ, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης.
Στην ερώτηση αναφέρεται ότι: «Το βακτήριο Xylella fastidiosa, που θεωρείται ως ένα α
πό τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, κατέστρεψε δύο εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδεντρων στην Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για ενδεχόμενη εξάπλωση σε άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες, όπως και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει προειδοποιήσει για «μείζονες επιπτώσεις», αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό.

Το βακτήριο δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είμαστε εντελώς απροστάτευτοι μια και η χώρα μας έχει αποδυναμωθεί στον τομέα της γεωργικής έρευνας και οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι που διεξάγονται είναι υποτυπώδεις ως ανύπαρκτοι.

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, να ελεγχθούν οι ελαιώνες από γεωπόνους για πιθανή μόλυνση και να επιταθούν οι έλεγχοι των εισαγωγών».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1.       Έχετε κάποιο σχεδιασμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δυνητικά μεγάλου αυτού προβλήματος για την ελαιοκομία της χώρας;

2.         Διεξάγονται προληπτικοί έλεγχοι  στις εισαγωγές  και στους ελαιώνες;

3.         Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, τα εργαστήρια και το επιστημονικό προσωπικό για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας;».  


Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα