Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 18:16

Ο Πέτρος Θέμελης στην Ελληνική Έκθεση Διασποράς και στη Βουλή στη Βικτώρια

Την Ελληνική Έκθεση Διασποράς στο Πανεπιστήμιο LA TRONE επισκέφθηκε τη Δευτέρα 1η Ιουλίου ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης συνοδευόμενος από το γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Π. Μπαζίγο και τον πρόεδρο του Ναβαρίνο Αδελαΐδας Παρασκευά Σωτηρόπουλο. 

Η έκθεση, με πλούσιο φωτογραφικό, κινηματογραφικό και ιστορικό αρχειακό υλικό της νεώτερης Ελληνικής Μετανάστευσης στην Αυστραλία, αποδεικνυει ότι οι Έλληνες διατήρησαν ιερή την μνήμη της πατρίδας και ζωντανή ακόμα και στην τρίτη γενιά. Η κ. Betty Dimitropoulos είχε φροντίσει να γίνει υποδοχή από τη Ph.D. Σταυρούλα Nikoloudis μαζί με το προσωπικό της έκθεσης οι οποίοι έκαναν και την ξενάγηση.

Το μεσημέρι η ομάδα επισκέφτηκε το νεοκλασικό κτίριο της Βουλής στη Βικτώρια και ξεναγήθηκε στο φουαγέ και στις Αίθουσες Συνεδριάσεων από επιτετραμμένη υπάλληλο. Την ξενάγηση συμπλήρωνε ο κ. Θέμελης, αναλύοντας τις παραστάσεις που διακοσμούν τις μετόπες και τις λεπτομέρειες των άλλων αρχιτεκτονικών στοιχείων του οικοδομήματος. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής (Speaker of the Legislative Assembly) κ. Colin Brooks MP, υποδέχτηκε τους κ. Θέμελη, Betty Dimitropoulos, Παρασκευά. Σωτηρόπουλο, Paul Sougleris, Lee Tariamis, Jim Claven, Christine Despoteris και Παν. Μπαζίγο. Εκεί σε αίθουσα έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους διαχρονικούς δεσμούς ήδη από τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμια Πόλεμο, μεταξύ Βικτώριας και Ελλάδας. Επισημάνθηκαν επίσης οι ομοιότητες μεταξύ των λαών, καθώς και η γόνιμη συνεργασία του και ακολούθησε ανταλλαγή δώρων. Αμέσως μετά όλοι μαζί οδηγήθηκαν στον κήπο του Κοινοβουλίου όπου πριν από κάποια χρόνια φυτεύτηκε μια ελιά, ως συμβολική κίνηση του κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου οι κύριοι Θέμελης και Μπαζίγος επισκέφτηκαν με τον κ. Απόστολο Σουγλέρη τον ιδιόκτητο χώρο του Σύλλογου NAVARINO της Μελβούρνης. Εκεί τους περίμενε μία συγκινητική έκπληξη. Συνάντησαν συγκεντρωμένους πολλούς Μεσσήνιους αδελφούς, συγγενείς, φίλους γνωστών τους που μένουν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία και διαπίστωσαν ότι όλα ήταν σαν να βρίσκονται σε κάποια περιοχή της Μεσσηνίας. Ο Πρόεδρος Paul Triantos, ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Γεώργιος Τριάντος και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. έκαναν τόση χαρά που έκαναν τους κ. Θέμελη και κ. Μπαζίγο ισόβια μέλη (Life Member of Νavarino).

Η αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα την Τετάρτη 3 Ιουλίου με βαθειά πεποίθηση των θετικών συνεπειών αυτού του ταξιδιού. Η Αρχαία Μεσσήνη και η Μεσσηνία έγινε το επίκεντρο όχι μόνο των Μεσσηνίων αλλά και πολλών άλλων Ελλήνων και Αυστραλών που συνδέονται με τους Έλληνες της δεύτερης γενιάς. Αυτοί, με τη διείσδυσή τους και στις άλλες εθνικές κοινωνίες και το ισχυρό δέσιμό τους με την Ελλάδα δείχνουν το δρόμο για μια Ελλάδα αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία επισημαίνει τη συμβολή των ομογενών,την αγάπη, το πνεύμα προσφοράς και την εξαιρετική φιλοξενία που προσέφεραν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: τον Πρόεδρο του NAVARINO Αδελαΐδας κ. Παρασκευά Σωτηρόπουλο που εμπνεύστηκε και βρήκε σύνδεσμο, τον καθηγητή της ελληνικής γλώσσας κ. Μιχάλη Τσιανίκα για την επίσκεψη του κ. Θέμελη όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας αλλά και στη Μελβούρνη. Ο ίδιος με το Συμβούλιο του Ναυαρίνου Διονύση Μαντόπουλο, Σταύρο Κοκκινάκη τις συζύγους τους και του λοιπούς όχι μόνο φρόντισε τις εκδηλώσεις στην Αδελαΐδα , αλλά συμμετείχε και στις εκδηλώσεις της Μελβούρνης. Αν υπάρχει σε κάθε πόλη ένας Σωτηρόπουλος, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα μας. Το ίδιο σημαντική επίσης η προσφορά της Προέδρου του Παπαφλέσσα Βικτώριας κ. Betty Dimitropoulos που οργάνωσε και έφερε σε πέρας ένα πυκνό πρόγραμμα, του Αποστόλη Σουγλέρη, υπεύθυνου οργανωτικού του Παπαφλέσσα, του Αντιπροέδρου Σταύρου Γκότση και της συζύγου του Ευαγγελία Γκότση μέλος στο Δ.Σ., του Στάθη Τσαγκανά της οικογένειας Παπαφλέσσα και της συζύγου του Μαριάνθης, Προέδρου της Παλακωνικής Ένωσης, του Κώστα Κολοκάθη που ήταν πανταχού παρόντες, του ταμία Γεωργίου Κάλλη, της Φωτεινής Κλεφτόγιαννη του Συλλόγου Καλαμάτα 23 Μαρτίου, του Αθανασίου Μπρέγιαννη, Πρόεδρου Πεταλιδίου, του Δημήτρη Γριβοκωστόπουλου και του Παναγιώτη Αννδρινόπουλου της Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Συλλόγων, του Νέου Κόσμου, του Ελληνικού Προγράμματος SPS, της Οικ. Σταμούλη που έχει το Ελληνικό Μουσείο, της Ελληνικής Κοινότητας με τους Κώστα Μάρκου και Νίκο Κάλλας, του Σκωτζέζοαυστραλού ιστορικού Jim Claven και από την Επιτροπή Λίμνου-Καλλίπολης Χριστίνα Δεσποτέρη και Lee Tarlamis. Όλοι αυτοί αναγνώρισαν στο πρόσωπο του κ. Θέμελη, τον άριστο Έλληνα, που περίμεναν πάντα με το ίδιο ενδιαφέρον τις ομιλίες του και τις συζητήσεις του, που έδωσε επτά ομιλίες και περισσότερες συζητήσεις. Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία εκφράζει τη μεγάλη της εκτίμηση για όλους αυτούς και αισθάνεται πως μεγαλώνουν οι υποχρεώσεις της.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα