Πέμπτη, 04 Μαϊος 2017 17:44

Στα 30 λεπτά η τιμή της πατάτας σε Ηλεία και Μεσσηνία - «Ανάσα» για την Ηλεία η μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές

Ο Μάιος αποτελεί το σημαντικότερο μήνα για την καλλιέργεια της πατάτας στη χώρα μας. Οι πατατοπαραγωγοί άρχισαν τη συγκομιδή της εαρινής καλλιέργειας ήδη από τη Μεγάλη Εβδομάδα τόσο στην περιοχή της Ηλείας όσο και της Μεσσηνίας, με την ποιότητα να κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά, αλλά από την άλλη η τιμή να κατρακυλάει.

Συγκεκριμένα, στο νομό Ηλείας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου πατατοπαραγωγών Ανδρέα Τσουκαλά, οι τιμές των παραγωγών αυτή τη χρονική περίοδο, που δεν είναι ώριμες ακόμη όλες οι καλλιέργειες, κυμαίνονται στα 30 λεπτά. Το ενθαρρυντικό ωστόσο είναι πως στην Ηλεία υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές σε Ρουμανία, Πολωνία και Ουγγαρία, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που έπληξαν τις περιοχές τη Μεγάλη Εβδομάδα, δημιουργώντας σοβαρές καταστροφές στις εκεί καλλιέργειες.

Ο κ. Τσουκαλάς συμπλήρωσε πως το μεγάλο ενδιαφέρον στις εξαγωγές θα συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν μέχρι και τέλος Μαΐου. Μπορεί οι τιμές της πατάτας φέτος να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, όμως το παρήγορο για τους καλλιεργητές είναι η μεγάλη φετινή παραγωγή για το νομό Ηλείας, λόγω του ευνοϊκού χειμώνα που πέρασε, όπως και η μεγάλη ζήτηση από σουπερ μάρκετ και από το εξωτερικό, πράγματα που κάνουν τους παραγωγούς αισιόδοξους για την πορεία της φετινή εαρινή σοδειάς.

Στη Μεσσηνία τώρα, στην περιοχή του Μπουρνιά στην Καλαμάτα  και στη Μεσσήνη όμως, τα πράγματα βαίνουν δύσκολα για τους παραγωγούς, με την τιμή της ανοιξιάτικης πατάτας να κυμαίνεται επίσης γύρω στα 30 λεπτά επίσης.

Οι παραγωγοί είναι εμφανώς προβληματισμένοι καθώς η αγορά έχει «πιεστεί» σε μεγάλο βαθμό με τις τιμές να βρίσκονται κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ ευχή όλων είναι η αύξηση και σταθεροποίηση της τιμής το επόμενο διάστημα.
Φ.Χ.


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα