Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 13:39

Εξαγορά δασικών εκτάσεων σε 100 δόσεις από 30 ευρώ βάσει του προς συζήτηση νομοσχεδίου

Εξαγορά εκχερσωμένων εκτάσεων με 100 δόσεις και ελάχιστη μηνιαία καταβολή 30 ευρώ, καθώς και το ενδεχόμενο νέας παράτασης για την υποβολή αντιρρήσεων, αφήνει ανοικτό το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που κατατέθηκε στη Βουλή χθες αργά το βράδυ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Αυτά προκύπτουν από τη μέχρι στιγμής ερμηνεία του προς συζήτηση νομοσχεδίου, που "ξεσκονίζουν" υπάλληλοι των δασαρχείων σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των πολιτών.

Το προς συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπει βασικές ρυθμίσεις που φαίνεται πως αφορούν στην απλοποίηση της διαδικασίας εξαγοράς ή χρήσης εκχερσωμένων εκτάσεων, οι οποίες θα αναστέλλουν την κύρωση του δασικού χάρτη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από τα δασαρχεία. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος του νομοσχεδίου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των δασικών χαρτών, η χορήγηση εργαλείων στους πολίτες για τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων τους και η προσαρμογή της δασικής νομοθεσίας στη σύγχρονη εποχή.
Πέραν της μείωσης που προβλέπεται στο κόστος εξαγοράς ή και της χρήσης της έκτασης με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων, προβλέπεται η δυνατότητα ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις, ενώ βάσει του νομοσχεδίου δεν απαιτείται υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975-2007 που είναι ενταγμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ. Μεταξύ άλλων δίνεται και η δυνατότητα χρήσης του αναρτημένου δασικού χάρτη και όχι του κυρωμένου για την έκδοση απόφασης σχετικά με το δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης.Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα