Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 21:13

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για τις συντάξεις των αγροτών

Στο δίλημμα των αγροτών της χώρας για την επιλογή μεταξύ κουτσουρεμένης σύνταξης και κινδύνου απώλειας της περιουσίας τους αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Έφη Αχτσιόγλου.

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

- Σκοπεύετε να τροποποιήσετε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην είναι οι αγρότες της χώρας μας υποχρεωμένοι να επιλέξουν μεταξύ των δύο δεινών μειωμένης σύνταξης και  αμφίβολης επιδότησης ;

- Θα λάβετε μέτρα να προστατεύσετε όσους συνταξιούχους αγρότες επιθυμούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν;

- Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού ΕΕ που θα αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται οι αγρότες που είχαν μεταβιβάσει τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυση ;.

Στην ερώτηση επισημαίνεται: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους αγρότες της χώρας, οι οποίοι,  με αδιευκρίνιστα τα θέματα των συντάξεων, των επιδοτήσεων, των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων,  καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του α) να παραμείνουν αγρότες με τη σύνταξη κατά 60% ψαλιδισμένη λόγω του ασφαλιστικού νόμου ή  β) να μεταβιβάσουν την αγροτική τους περιουσία εκχωρώντας τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, βάσει των οποίων λαμβάνουν τις επιδοτήσεις, κινδυνεύοντας ακόμα και να χάσουν την περιουσία τους».                              

Η Ερώτηση επεξηγεί λέγοντας ότι «(…) από 1-1-2017, οι  αγρότες που καλλιεργούν τη γη τους και λαμβάνουν επιδοτήσεις, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη σύνταξη και στο αγροτικό επάγγελμα. Εφόσον δεν υπάρξει τροποποίηση του ασφαλιστικού νόμου, οι νέοι συνταξιούχοι καλούνται να μεταβιβάσουν την αγροτική τους περιουσία και να εκχωρήσουν τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, βάσει των οποίων λαμβάνουν τις επιδοτήσεις. Σε άλλη περίπτωση, οι συντάξιμες αποδοχές θα μειώνονται κατά 60%. Ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 01/01/2017, και συνεχίζουν να ασκούν την ίδια δραστηριότητα στον αγροτικό, κτηνοτροφικό ή αλιευτικό τομέα, είναι υπό σκέψη αν θα περικόψουν τη σύνταξη κατά 60% ή όχι.»

Στην παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης συνεχίζει λέγοντας ότι «αναρτήθηκε η εγκύκλιος  για την έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών έτους 2017, ενώ (…) άλυτο παραμένει το θέμα των αγροτών που είχαν προβεί σε μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για τα προ του 2013 έτη (…) και ούτε οι λογαριασμοί τους  πιστώθηκαν (…) ούτε οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν στους αποδέκτες της μεταβίβασης (…) . Αυτό σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά τα δικαιώματα των παραπάνω παραγωγών ενώ το Υπουργείο δηλώνει ότι το θέμα έχει τεθεί υπ΄ όψιν του αρμόδιου Επιτρόπου και θα ξεκινήσει συζήτηση για την τροποποίηση του σχετικού  Κανονισμού ΕΕ.

Εκ της ασαφούς θέσης της Κυβέρνησης σχετικά με το καθεστώς συνταξιοδότησης των αγροτών και μη έχοντας επιλυθεί το πρόβλημα των προηγούμενων μεταβιβάσεων δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης (…) οι αγρότες, δικαιολογημένα επιφυλακτικοί,  έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: Να επιλέξουν τη συνταξιοδότηση μεταβιβάζοντας τα δικαιώματά τους και κινδυνεύοντας να χάσουν την περιουσία και τα δικαιώματά τους ή να συνεχίσουν να απασχολούνται ως αγρότες χάνοντας το 60% της σύνταξής τους»; Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα