Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 11:34

Από τους υπονόμους του Λονδίνου ...στο Μουσείο του Λονδίνου

Μπορείτε να φανταστείτε να εκτίθεται στο μουσείο της πόλης σας ένα «εύρημα» από τους υπονόμους της πόλης;

Συνέβη στο Λονδίνο. Το Μουσείο του Λονδίνου έχει προσθέσει στη μόνιμη συλλογή του δείγματα ενός από τα πιο αηδιαστικά και τεράστια βουνά λίπους τα οποία έχουν ποτέ βρεθεί στους υπονόμους της πόλης. Και δεν αρκέστηκε στο να τα εκθέτει στις αίθουσες του μουσείου, αλλά τα εξέθεσε και στο διαδίκτυο να τα δει όλος ο πλανήτης.

Τον Σεπτέμβριο του 1917, η Thames Water, η ιδιωτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ύδρευση και διαχείριση των απορριμμάτων στη βρετανική πρωτεύουσα, ανακάλυψε ένα τερατώδες βουνό λίπους που μπλόκαρε το δίκτυο υπονόμων στο Whitechapel. Αυτή η αηδία - μια συμπαγής μάζα λίπους, περιττωμάτων και ένας θεός ξέρει ποιων άλλων υλικών - είχε μήκος 250 μέτρων και βάρος όσο δύο αεροσκάφη Airbus. Τους πήρε ένα μήνα για να το κατατμήσουν.

Το Μουσείο του Λονδίνου, που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο για θέματα άστεως, αποφάσισε να εκθέσει κάποια κομμάτια, για να τιμήσει την ιστορική ανακάλυψη. Με ενθουσιασμό, βάφτισαν «Fatberg» (Βουνό λίπους) τα δύο κομμάτια που εξέθεσαν, το μεγαλύτερο των οποίων έχει μέγεθος κουτιού παπουτσιών. Τα εξέθεσαν, με δωρεάν πρόσβαση, από τον Φεβρουάριο έως τον περασμένο Ιούλιο.

 «Τα δείγματα του βουνού λίπους του Whitechapel έχουν αποδειχτεί πολύ δυνατά μουσειακά εκθέματα, προκαλώντας ισχυρά συναισθήματα σαγήνης και αηδίας στους επισκέπτες μας, ενώ, ταυτόχρονα, τους ενθαρρύνουν να στοχαστούν τη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η πόλη» τόνισε, στον «Γκάρντιαν» η Βάικι Σπαρκς, επιμελήτρια της κοινωνικής και εργασιακής ιστορίας στο Μουσείο του Λονδίνου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα