Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 12:11

Μεσσηνιακό άρωμα στα βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards

Μεσσηνιακό άρωμα στα βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards, η εκδήλωση των οποίων πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις 17 Μαΐου στην Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, και βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι διεθνώς παραγωγοί ελαιολάδου. Η εκδήλωση της απονομής των βραβείων έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Med “Aristoil” στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health.


Μεταξύ των βραβευθέντων και ο Μεσσήνιος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος, όπως και τα μέλη της οικογένειας Τσώνη από το Ακριτοχώρι της Κορώνης, που παρέλαβαν το χρυσό βραβείο από τον πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, Δημήτρη Μανιατάκη, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μάγδα Τσολάκη και ο γνωστός διοργανωτής σεμιναρίων για την ποιότητα του ελαιολάδου Γιάννης Καρβέλας.
Για την ιστορία, η τέλεση των βραβείων ξεκίνησε το 2016 στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία με 565 συμμετοχές από 15 χώρες. Το 2017 υπήρχαν 800 συμμετοχές και φέτος πραγματοποιήθηκε με περισσότερες από 2000 συμμετοχές. Ο φετινός ήταν ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό συμμετοχών.
Τα βραβεία δίνονται με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητα του ελαιολάδου στις υγειοπροστατευτικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας και βραβεύονται οι παραγωγοί-τυποποιητές για την φροντίδα τους για την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου ως προϊόν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Σημαντικές επιστημονικές
ανακοινώσεις για την επίδραση
του ελαιολάδου στην υγεία

Περισσότεροι από 400 παραγωγοί, τυποποιητές και επιστήμονες στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, παρακολούθησαν πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με την επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία.
Στην τελετή πριν την απονομή των βραβείων μίλησαν εξειδικευμένοι καθηγητές από τα πανεπιστήμια Harvard (Stefanos Kales), University of California (Dan Flynn), Northeastern University (Diomedes Logothetis) καθώς και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αθηνών, (Προκόπης Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου), Θεσσαλονίκης (Μάγδα Τσολάκη) και Πελοποννήσου (Παολα Ρόχας) οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία.
Την τελετή τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους κ. Εφραίμ ο οποίος παρέλαβε ένα από τα κορυφαία χρυσά βραβεία για το ελαιόλαδο της Μονής το οποίο είναι από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν με ισχυρισμό υγείας.
Το χρυσό βραβείο στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου αρχιμ. Εφραίμ. παρέδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, το χρυσό βραβείο στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου αρχιμ. Εφραίμ
Επίσης βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι παραγωγοί από την Ελλάδα (Λάμπρος Βλάχος, Λακωνία), Κροατία (William Wessling), Ιταλία (John Mancini, Brezza Tirrena), Ισπανία (OLI OLI) και Κύπρο (ΑΤΣΑΣ Ο.Π). Ακόμη βραβεύθηκαν 80 παραγωγοί ελαιολάδου χρυσής κατηγορίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η πιο σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις δυο πρώτες κλινικές μελέτες με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ομάδα του καθ. κ. Προκόπη Μαγιάτη. Στην πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μάγδας Τσολάκη στο ΑΠΘ, το αγουρέλαιο Χαλκδικής με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (δωρεά της εταιρείας Ιωάννη και Εύης Προδρόμου YIANNIS) κατάφερε να μειώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτζχαιμερ) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με απλό ελαιόλαδο μετά από κατανάλωση 40 γρ την ημέρα για έναν χρόνο. Είναι η πρώτη φορά που η δράση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος φαίνεται να επαληθεύεται και σε ανθρώπους μετά από πολλές εκτενείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Στη δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Πάολα Ρόχας, ελαιόλαδο εξαιρετικά πλούσιο σε ελαιοκανθάλη από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας (δωρεά της οικογένειας Δαφνή, The Governor) δόθηκε για περίοδο τριών μηνών σε ασθενείς με χρόνια λεμφοβλαστική λευχαιμία και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και εξειδικευμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα το ελαιόλαδο βελτίωσε και μια σειρά από βιοχημικούς δείκτες χωρίς να έχει καμία αρνητική επίδραση στους ασθενείς. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ογκολογικούς ασθενείς και θεωρείται μια πολύ σημαντική πρωτοπορία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.
Όπως τόνισε στην καταληκτική ομιλία η πρόεδρος του World Olive Center for Health Δρ. Ελένη Μέλλιου, «έχουμε πλέον στα χέρια μας πολύ σοβαρά στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου. Χρειάζεται να συνεχιστούν στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των μελετών μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη θέσπιση ειδικών υποτροφιών για την υποστήριξη της έρευνας.»

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα