Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 15:03

Go On: Φοιτητική πόλη η Καλαμάτα

Νέοι και νέες μιλούν για τη φοιτητική ζωή τους στην πόλη  

Στα πανεπιστημιακά τμήματα της Καλαμάτας φοιτούν κάποιες χιλιάδες φοιτητών. Νέοι άνθρωποι που, οι περισσότεροι, ήρθαν από άλλα μέρη της Ελλάδας για σπουδές. Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι όταν δεν βρίσκονται στις αίθουσες διδασκαλίας; Πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους, πώς βλέπουν την πόλη;

Από το 2014 ζει εδώ η Έλενα Τριανταφυλλίδη. Ήρθε από την Αμαλιάδα, τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό της και σήμερα συνεχίζει διδακτορικό με τον καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά στην Αρχαιομετρία, με ειδίκευση στις αναλυτικές τεχνικές στην κεραμική.
Τη συναντήσαμε ένα μεσημέρι στη Φοιτητική Λέσχη του Πανεπιστημίου. «Η Καλαμάτα είναι πολύ όμορφη πόλη και διαθέτει αρκετά πράγματα. Έχει θέατρο, ΔΗΠΕΘΕ, φοιτητική ζωή. Εγώ πηγαίνω χορό στο Λύκειο των Ελληνίδων. Και μπάνια όλο το χρόνο» μας είπε. Όσο για διασκέδαση: «Έχει ωραία καφέ και πολλά μπαράκια στο Ιστορικό Κέντρο. Τον χειμώνα γίνονται και αρκετά live. Είναι επίσης ωραίο το Jazz Festival που οργανώνεται στην Καρδαμύλη. Κάποια συγκροτήματα από εκεί είχαν έρθει και στην Καλαμάτα για εμφανίσεις. Γενικά η μουσική και ο χορός υπάρχουν έντονα στην πόλη».
Στα θετικά σημειώνει η Έλενα Τριανταφυλλίδη, το «όμορφο και προσεγμένο πάρκο του ΟΣΕ», τον ποδηλατόδρομο, που χρησιμοποιούν πολλοί φοιτητές με τα ποδήλατά τους, τις εκπτώσεις - μέσω φοιτητικού πάσο - στα μαγειρεία της πόλης.
Τα καλύτερα έχει να πει και για τη Σχολή της: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη από τις σπουδές εδώ. Το Πανεπιστήμιο δίνει πολλές ευκαιρίες».

«Μικρή αλλά ζωντανή»

Διδακτορική φοιτήτρια του κ. Ζαχαριά και η Γαβριέλα Λογοθέτου, καινούργια στην πόλη, ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτη του Χημικού, κάνει το διδακτορικό της στην Ανάλυση Αρχαίων Μετάλλων.
«Σαν πόλη είναι σχετικά μικρή αλλά αρκετά ζωντανή. Έχει Παραλία, Ιστορικό Κέντρο, μέρη να βγεις για ένα ποτό. Ίσως πάω και κολυμβητήριο» μας είπε για την Καλαμάτα.

Διδακτορικός φοιτητής στην Αρχαιομετρία και ο Δημήτρης Μητσός από τη Χίο – οι φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος ήταν οι μόνοι που βρήκαμε μέσα Σεπτέμβρη στους χώρους του Πανεπιστημίου. Τα κτήρια ήταν σχεδόν άδεια, καθώς οι εγγραφές γίνονταν ηλεκτρονικά και η εξεταστική επίσης εξ αποστάσεως.
Για δεύτερη φορά φέτος στην Καλαμάτα ο Δημήτρη Μητσός – είχε πραγματοποιήσει εδώ το μεταπτυχιακό του, το 2015-16 – βρήκε αρκετές διαφορές, προς το καλύτερο. «Η πόλη έχει εκσυγχρονιστεί, τουλάχιστον στο κέντρο της, αλλά και το Πανεπιστήμιο έχει καλές υποδομές και συνεχώς βελτιώνεται» ανέφερε. Χαρακτήρισε, ωστόσο, ακριβά τα ενοίκια.

Μεσημέρι στο κτήριο του πρώην ΤΕΙ Καλαμάτας (σήμερα οι σχολές του έχουν ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) συναντήσαμε μόνο μια παρέα νέων να γευματίζει. Ο χώρος, που άλλες χρονιές πλημμύριζε από νέους και νέες, είναι άδειος, με εγγραφές και εξεταστική εξ αποστάσεως.
Τελειόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας ο Παναγιώτης Λεγάκης, μας είπε: «Ήρθα επιφυλακτικός από την Αθήνα, όταν όμως γνώρισα την πόλη άλλαξαν ριζικά τα πράγματα στο μυαλό μου. Η Καλαμάτα φαίνεται μικρή αλλά είναι φοιτητούπολη. Έχω την αίσθηση ότι κάθε χρόνο έρχονται και περισσότεροι φοιτητές και η πόλη ζωντανεύει όλο και πιο πολύ».
Και στον ελεύθερο χρόνο σας τι κάνετε, ρωτάμε. «Πολλοί από εμάς δουλεύουμε αλλά η διασκέδαση υπάρχει. Οι φοιτητές έχουν και αρκετά χόμπι. Χορό, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τα προσφέρει όλα η πόλη. Και μαγαζιά για ψώνια, η αγορά είναι καλή».
Αν και ο ίδιος μένει στη φοιτητική εστία, παρατηρεί ότι τα ενοίκια είναι ακριβά, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μετά την εμφάνιση του airbnb.

«Θα την έβαζα στις 5 top φοιτητικές πόλεις!»

Με καταγωγή από Κρήτη και Κυπαρισσία ο Βασίλης Γωνιωτάκης ήρθε στην Καλαμάτα από την Αθήνα, για σπουδές στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
«Γνώριζα την πόλη, γιατί έχω συγγενείς εδώ. Η μητέρα μου είναι από την Κυπαρισσία. Βέβαια είναι αλλιώς να ζεις μόνιμα, κι εγώ ήρθα λίγο επιφυλακτικά. Το θετικό ήταν ότι πέρασα μαζί με τον κολλητό μου, οπότε είχα παρέα. Χρόνο με το χρόνο μάς άρεσε όλο και περισσότερο αυτό που βλέπαμε και είπαμε ότι είναι μια μικρή Αθήνα, αλλά με πιο ήρεμους ρυθμούς. Θα έβαζα την Καλαμάτα στις 5 top φοιτητικές πόλεις, μαζί με Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα».

Ρεπορτάζ: Μαρία Νίκα

 Summary

Thousands of young people have chosen Kalamata for their studies. Coming from all over the country, this diverse population spends their free time in various activities around the city. We talked with different types of students, learning all about their favorite pastime away from the auditorium.

Πρώτη δημοσίευση: Free Magazine Go On #12

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα