Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 18:36

Π. Κοζομπόλη: Ανάγκη ενημέρωσης των επιχειρήσεων για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

"Παρότι ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν γνωρίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που αυτός επιτάσσει" τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, που εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής θεμελιωδών Δικαιωμάτων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η βουλευτής στην παρέμβασή της, ανέφερε με αφορμή το ότιστις 25 Μαΐου 2018 τίθεται σε εφαρμογή, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο 2016 καθώς "το τελευταίο διάστημα, σάλο έχει προκαλέσει σε ολόκληρο τον πλανήτη η διαρροή προσωπικών δεδομένων, χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τους πολίτες να ανησυχούν για την ασφάλεια, που παρέχει το διαδίκτυο". Η βουλευτής στην παρέμβασή της, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις κατέστησαν αναγκαία την αντικατάσταση του ισχύοντος από το 1995 - που το διαδίκτυο ήταν ελάχιστα διαδομένο- νομικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, από έναν κανονισμό, που θα είναι συνεκτικός, ενιαίος για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και θα εφαρμόζεται ομοιόμορφα. Ο νέος Κανονισμός της Ε.Ε. ρυθμίζει την επεξεργασία από άτομα, εταιρείες ή οργανισμούς των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή και την απλούστευση των κανόνων για τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή αγορά. Η προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, είναι θεμελιώδες δικαίωμα.
Παρότι όμως ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν γνωρίζει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που αυτός επιτάσσει. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση ώστε να γίνει αντιληπτό, ότι η εδραίωση μιας κουλτούρας σεβασμού και προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην καθημερινή λειτουργία τους, θα αποτελέσει γι' αυτές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αλλά και η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που θα εποπτεύει την εφαρμογή του κανονισμού, χρειάζεται ενίσχυση με οικονομικούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσει το ρόλο της. Με τελικό σκοπό η εξυπηρέτηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, να έχει ως προορισμό την εξυπηρέτηση του ανθρώπου».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/2021

Περισσότερο διαβασμένα