Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 16:41

Προχωρά το Μουσείο Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο δημιουργίας του Μουσείου Αλέξη Ζορμπά, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, μετά την ολοκλήρωσης της μεταβίβασης στον δήμο Αριστοτέλη της οικίας όπου έζησε ο άνθρωπος, ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Γιώργος Ζορμπάς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έζησε στο συγκεκριμένο σπίτι επί 22 χρόνια, έκανε οικογένεια και απέκτησε 12 παιδιά, εργαζόμενος κατά κύριο λόγο ως μεταλλωρύχος. Με τον Νίκο Καζαντζάκη γνωρίστηκαν σε ένα ταξίδι στο Άγιον Όρος και από αυτή τη γνωριμία “ γεννήθηκε” το βιβλίο “ Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” που μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες. Ακολούθησε η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, που κέρδισε τρία Όσκαρ και ήταν υποψήφια για άλλα τέσσερα.

Σύμφωνα με τον δήμο Αριστοτέλη, ήδη, ολοκληρώθηκε και η προεκτίμηση του κόστους μελετών που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτιρίου προς νέα χρήση, συνολικού προϋπολογισμού 56.505 ευρώ, που έχει αναλάβει να καλύψει η εταιρεία “ Ελληνικός Χρυσός”, μετά την αποδοχή της σχετικής δωρεάς από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και αφορούν σε μελέτες, μεταξύ των οποίων, αρχιτεκτονική, πυροπροστασίας, στατική, ηλεκτρομηχανολιγική, κ.α. Στη συνέχεια ο δήμος Αριστοτέλη, θα προχωρήσει με τις περαιτέρω διαδικασίες για την «ωρίμανση» του έργου.

“ Ο καζαντζακικός Αλέξης Ζορμπάς αποτελεί ένα παγκόσμιας απήχησης όνομα, που εκπέμπει τον διαχρονικό χαρακτήρα του ακαταπόνητου, φιλότιμου, αλλά και πολυμήχανου Έλληνα, σε κάθε γωνιά της γης και τώρα θα συνδεθεί με αυτόν εδώ τον τόπο, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του δήμου μας”, δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος ευχαρίστησε τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της Οικίας Ζορμπά.

“ Με την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας, μας δίνεται η δυνατότητα να “ τρέξουμε” το όραμά μας για το Μουσείο Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι, ώστε τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουμε ακόμα έναν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών, απ` όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα