Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 08:52

Εκδήλωση τιμής στον αντιστράτηγο Ηλία Κορμά και τα παλικάρια του στο Κεφαλινού

Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 στο Κεφαλινού, η εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Μεσσήνης για να αποδώσει τιμές στον αντιστράτηγο Ηλία Κορμά και τα παλικάρια του που έπεσαν μαχόμενοι στη Μάχη του Μανιακίου το 1825.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων «Η Πρόοδος» Παναγιώτης Κορμάς. Ακολούθησε ομιλία του εντεταλμένου του Δήμου Μεσσήνης σε θέματα πολιτισμού Γεώργιου Δαβίλλα για την ιστορία του Κεφαλινού  και τη δράση των Κεφαλιναίων – Ιθωμιτών, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου με τίτλο: «Ο Ηλίας Κορμάς, τα παλικάρια του και η αυτοθυσία τους στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825)».

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Σμήναρχος Χρυσόστομος Βαλαρούτσος από την 120 ΠΕΑ ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Νάκης ως εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας, ο υποπυραγός Ευστάθιος Μπουτακόπουλος ως εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλινού Ιωάννης Δαβίλλας και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κεφαλιναίων «Η πρόοδος» Παναγιώτης Κορμάς.

Παραδοσιακά τραγούδια τραγούδησε ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος και παραδοσιακό ποίημα απήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Αθλητικός Πολιτιστικός Παράδεισος «Καλαμάτα» Σοφία Δούση και τέλος έγινε το προσκλητήριο νεκρών από την αρχισμηνία Σοφία Κορμά.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για το Κεφαλινού, την Ιθώμη και τον Δήμο Μεσσήνης. Είναι η αρχή της εκπλήρωσης ενός χρέους που έχουμε προς τους προγόνους μας που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Από φέτος και κάθε χρόνο -με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- θα τελείται εδώ την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων μας, του Ηλία Κορμά και των παλικαριών του», όπως είπε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Δημοτική Αρχή θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την θεσμοθέτηση της γιορτής και την επίσημη αναγνώρισή της από την ελληνική πολιτεία. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, καθώς και μέλη του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνης, του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσήνης και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας με παραδοσιακές φορεσιές. Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, η βουλευτής Β΄2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Νάντια Γιαννακοπούλου, η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Δημήτρης Γαλιάτσος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Καλοφωλιάς, Μπάμπης Μακρής και Τάσος Παπαγεωργίου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Θανάσης Ψαρούλης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα