Κυριακή, 30 Μαϊος 2021 10:23

"Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα": Ένα χαρυποτερικό μυθιστόρημα με φόντο τη Μεσσηνία

Έχει καταγωγή από τον Μάραθο Γαργαλιάνων, έζησε για χρόνια στην Ουάσιγκτον, δούλεψε στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο χώρο του μάρκετινγκ, ενώ σήμερα εργάζεται για εταιρείες στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Λατρεύει τα βιβλία του Φίλιπ Πούλμαν και πάντα ήθελε να γράψει ένα παιδικό, που θα άρεσε σε εκείνη να διαβάσει. «Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις καλαίσθητες εκδόσεις «Μάρτης», με εικονογράφηση της Κατερίνας Σισκοπούλου, είναι το πρώτο της βιβλίο. Αυτό ήταν και η αφορμή για να μιλήσουμε με τη Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού, καθώς εκτός του ότι πρόκειται για μια πολύ όμορφη ιστορία που δίνει «τροφή για σκέψη» στα παιδιά, διαδραματίζεται και στη Μεσσηνία.
Τρία κορίτσια, τρεις μικρές καλές μάγισσες, η Ρεγγίνα, η Ρόζα και η Νόρα, αποφασίζουν να λύσουν το μυστήριο του θανάτου του πατέρα τους. Οι κακοί μάγοι προσπαθούν να τις εμποδίσουν, όμως εκείνες δεν πτοούνται.

Η απώλεια του γονιού και το μπούλινγκ είναι θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο. Ένα δυστύχημα, ένας θάνατος. Δεν είναι λίγο σκληρό για παιδιά; Ρωτάμε τη συγγραφέα. «Δείχνω τη ζωή όπως είναι, δεν την ωραιοποιώ» απαντά. «Το βιβλίο το τέσταρα σε παιδιά τρία χρόνια πριν το βγάλω. Πάντα έτσι ήταν η παιδική λογοτεχνία. Οι ιστορίες του Ντίκενς ήταν κόλαση! Είχα εφιάλτες από τον Ντίκενς. Στον “Περίπατο του Πέτρου” της Άλκης Ζέη, ο Γερμανός βγάζει το πιστόλι και σκοτώνει το παιδί». Όσο για το πώς σκέφτηκε να τοποθετήσει ένα χαρυποτερικό μυθιστόρημα στη Μεσσηνία (η ιστορία έχει Καλαμάτα, Κάστρο, Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ, Ταΰγετο, Καρδαμύλη, κ.λπ.): «Το ξεκίνησα σαν ένα ευρωπαϊκό παραμύθι.

Μου λέει μια φίλη, γιατί δεν κάνεις τις ηρωίδες σου Ελληνίδες; Και είπα θα το βάλω στην πατρίδα μου! Αγαπώ πολύ τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα. Πήγα και στο Κάστρο και σκέφτηκα ότι είναι πολύ μαγικό για να μην το βάλω. Κι έτσι η ιστορία ξεκινά από εκεί. Επίσης είχα γράψει ότι έκαναν Χάλοουιν. Αλλά Χάλοουιν στην Καλαμάτα; Το άλλαξα. Τις έβαλα να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, με λαλάγγια και καλικάντζαρους. Μια καλή μάγισσα σέβεται τις παραδόσεις του τόπου της». Γιατί τα μικρά κορίτσια αγαπούν τις μάγισσες; «Γιατί έχουν μια δύναμη. Δηλαδή “με το ραβδί μου, θα κάνω αυτό…”. Η μαγεία για μένα είναι αυθυποβολή, βγάζεις την ψυχική σου δύναμη και επηρεάζεις τα πράγματα στο επίπεδο του δυνατού.

Δεν πιστεύω στα δάκρυα, αλλά στη δράση και τη θετική σκέψη. Κλάψε, αλλά προχώρα. Η μαγεία, λέω επίσης, είναι όπως η τεχνολογία. Μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει αρνητικά, όπως η Μπίχλα και ο Μπώλης (οι κακοί μάγοι του βιβλίου), μπορεί όμως να τη χρησιμοποιήσει και για το καλό. Και θέτω πολύ καθαρά και απόλυτα τη γραμμή μεταξύ καλού και κακού. Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ξεκάθαρα όρια, τι είναι καλό και τι όχι». Ενδιαφέρουσες ιστορίες από τη Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο ιστολόγιό της survivalbox.gr.

Vivian Ino Tsamadou is a writer from Messinia who recently published her first book by the publishing company “Martis”. The book is illustrated by Katerina Siskopoulou. It is a very beautiful story that makes children think a little more. The plot takes place in Messinia

-----------------------------------------------------

Διαβάστε τη συνέντευξη κι εδώ:

Go On #9

και κατεβάστε το αρχείο στον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Που θα βρείτε το 9ο τεύχος "Go On" - Όλα τα σημεία και οι τρόποι διάθεσης

Γίνε κι εσύ συνδρομητής

Αν θέλεις να διαβάζεις την έντυπη έκδοση των περιοδικών μας, λαμβάνοντάς τα ταχυδρομικά, ακολούθησε τα βήματα του παρακάτω συνδέσμου:

Θέλω να λαμβάνω την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα