Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 20:02

Η Μαρία Κρασοπούλου ερμηνεύει, γράφει, δημιουργεί...

Μας συστήθηκε ως τραγουδίστρια και κατάφερε να μας μαγέψει με τη φωνή της και έκανε περήφανους τους συντοπίτες της, αφού είναι γέννημα θρέμμα Καλαματιανή. Ως ανήσυχο πνεύμα δεν μένει μόνο εκεί αλλά προχωράει και στα σύνθετα μονοπάτια της ποίησης και κατ’ επέκταση της στιχουργικής.

Μία από τις αγαπημένες ερμηνεύτριες στην Καλαμάτα, παιδί του Μουσικού Σχολείου και μέλος της μπάντας Bit gia Bit, η Μαρία Κρασοπούλου έχει καταφέρει να ξεχωρίσει καλλιτεχνικά, και όχι μόνο για τη φωνή της. Ερμηνεύει, γράφει, δημιουργεί, προσπαθεί να βρει τον δικό της τρόπο να συνομιλήσει με τους ανθρώπους μέσω του τραγουδιού, αλλά και της ποίησης.

Έχει εκδώσει ήδη δύο ποιητικές συλλογές. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο κυκλοφόρησε η δεύτερη με τίτλο «Το ύστερα του κόσμου» από τις εκδόσεις 24 Γράμματα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, αυτήν την φορά στιχουργικά ενώ δεν σταματά να σκέφτεται το τραγούδι.

Πότε γράψατε τον πρώτο σας στίχο; Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα;

Στιχάκια μικρά και έμμετρα σκάρωνα από μικρή ηλικία αλλά περισσότερο σαν ένα είδος παιχνιδιού. Ποιητική μορφή πήρε κάπου στα μέσα του γυμνασίου. Το αρχικό ερέθισμα ήταν η εφηβική αρχή της αμφισβήτησης των πάντων και της αναζήτησης εαυτού.

Τι σας εμπνέει; Χρειάζεται πάντα έμπνευση ή μιλάμε για μια διαδικασία που λέτε στον εαυτό σας “τώρα θα γράψω”;

Αντλώ έμπνευση από οτιδήποτε με συγκινεί βαθιά. Από την αναλγησία της επικαιρότητας, την επιβεβλημένη έλλειψη αυτού του ανάποδου καιρού, από τα ξυπόλητα μέσα στο χιόνι πέλματα ενός παιδιού που το λένε προσφυγόπουλο και έτσι μικραίνει η ευθύνη των υπευθύνων, από ένα συννεφιασμένο απόγευμα, από το χαμόγελο της κόρης μου, από την μνήμη και την προσδοκία. Αν η έμπνευση είναι απούσα, δεν μπαίνω στην διαδικασία να γράψω ούτε την καλώ βεβιασμένα. Δεν είναι μια διεκπεραιωτική διαδικασία η γραφή. Θέλει εικόνα παρμένη από την μέσα πλευρά της ψυχής αλλιώς τίποτα δεν μπορεί να φανεί στο χαρτί μα κι αν φανεί δεν πιστεύω ότι θα αφορά κανέναν.

Μέχρι στιγμής μιλάμε για δύο ποιητικές συλλογές που έχετε εκδώσει. Πόσο εύκολο ήταν αυτό στη διαδικτυακή εποχή που διανύουμε;

Τον περασμένο Αύγουστο κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική μου συλλογή με τίτλο " Το ύστερα του κόσμου" από τις εκδόσεις 24 Γράμματα μεσούσης όλης αυτής της κατάστασης με την πανδημία. Αυτό το λέω διότι το διαδίκτυο σε αυτή την περίπτωση στέκεται βοηθητικά στην επικοινωνία της ποίησης όταν οι δια ζώσης παρουσιάσεις και οι άλλες επαφές  έχουν παύσει εδώ και πολύ καιρό. Η χρήση του διαδικτύου κάνει την διαφορά πιστεύω ως προς το τι αναζητά κανείς μέσα όλην αυτή την πληθώρα πληροφορίας. Και φυσικά η προσωπική μου άποψη είναι ότι η εύκολη πρόσβαση του διαδικτύου δεν εμποδίζει τους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο, την μυρωδιά της σελίδας και τον καθαρό της ήχο από το να αγοράσουν ποίηση στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Το πόσο εύκολο η δύσκολο είναι να εκδοθεί στις μέρες μας ένα ποιητικό έργο έχει να κάνει με το αν οι άνθρωποι ακόμη έχουν χώρο για αυτό στην υλιγγιώδους ταχύτητας ζωή τους. Άλλη συζήτηση αυτή θα μου πείτε.  

Τα τελευταία χρόνια είστε μέλος μιας όμορφης μουσικής παρέας,τους Bit gia BIt. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή.

Κοντεύουμε αισίως τη δεκαετία κοινής πλεύσης με τους Bit gia Bit! Ξεκίνησαν τριάδα τα παιδιά κι έπειτα ολοκλήρωσα το καρέ και δηλώνω υπερήφανη και για τους τρεις τους. Για όσους δεν έχει τύχει να μας ακούσουν, μας αρέσει πολύ το καλό ελληνικό τραγούδι και ενίοτε η διαφορετική θέαση της εκτέλεσής του. Μιλάμε στην ουσία για μια δημιουργική συνύπαρξη του ελληνικού έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού επί σκηνής. Στα παντός είδους κρουστά είναι ο Γιώργος Κλάδης, στην κιθάρα και στο τραγούδι ο Αντώνης Κουφουδάκης, στο ούτι και στο τραγούδι ο Νικόλας Παλαιολόγος και επίσης στο τραγούδι η υποφαινόμενη.

Υπάρχει κάτι νέο που ετοιμάζετε καλλιτεχνικά; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σύντομα θα κυκλοφορήσει μία πολύ όμορφη δισκογραφική δουλειά στην οποία έχω την χαρά να συμμετέχω αυτήν την φορά όχι ερμηνευτικά αλλά στιχουργικά. Πρόκειται για συνθέσεις ενός πολύ ταλαντούχου και δραστήριου μουσικού του Νίκου Σαμαρά. Μελλοντικά σχέδια δεν σηκώνει ο καιρός που διανύουμε αλλά επειδή η ζωή πρέπει να έχει συνέχεια όταν με το καλό οι συνθήκες φανούν ευνοϊκές σκέφτομαι την παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής και το τραγούδι! Πολύ τραγούδι! Ζωντανά κι ανθρώπινα!

Αλήθεια, τι είναι για εσάς η ποίηση και τι η μουσική;

Δεν ξέρω αν θα φανεί τετριμμένο αλλά η ποίηση και το τραγούδι είναι ο τρόπος μου να συνομιλώ με τους ανθρώπους.

Ως καλλιτέχνης πώς σχολιάζετε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας το τελευταίο διάστημα ή μάλλον που βγαίνουν επιτέλους στην επιφάνεια και αφορούν τον καλλιτεχνικό χώρο;

Δυστυχώς δεν συμβαίνουν μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο αυτά δεν θα πρέπει να εθελοτυφλούμε. Αυτά συμβαίνουν σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο όταν παρερμηνεύεται η σχέση εκείνου που βρίσκεται σε θέση ισχύος κι εκείνου που έχει ανάγκη την δουλειά. Μην λησμονούμε γιατι τείνουμε να το ξεχάσουμε, ότι η τέχνη δεν είναι χόμπι. Από την τέχνη του ο καλλιτέχνης ζει μεταφορικά και κυριολεκτικά. Επομένως μιλάμε για σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας γενικά στον εργασιακό χώρο ο οποίος εύκολα υποβιβάζεται και συγκαλύπτεται. Δεν βάλλεται η τέχνη εδώ. Βάλλεται η εκάστοτε εργασιακή σχέση και πρέπει να συμβεί τώρα αυτό ώστε να επανακαθοριστεί και να σταθεί εκ νέου με υγιή τρόπο.

Και μια τελευταία ερώτηση, γράφουμε για εμάς ή για τους άλλους;

Γράφουμε πρωτίστως για εμάς από μια εσωτερική ανάγκη όμως αυτό δεν νοείται ως ποίηση. Αν αυτό που γράψουμε αποτελέσει αλήθεια έστω και για έναν άλλο άνθρωπο, αν σταθεί παρηγορητικό, αν εκφράσει κάτι που έστω και για έναν άνθρωπο παραμένει ανέκφραστο, αν η φράση γίνει εικόνα κι η εικόνα πρόσωπο έστω και για έναν άνθρωπο, αν του δώσει απάντηση και λόγο να σηκωθεί και να ξαναπροσπαθήσει τότε η γραφή αυτή γίνεται ποίηση.

Συνέντευξη στην Κυριακή Παπακωνσταντίνου

-------------------------------------------------------------------

Διαβάστε τη συνέντευξη κι εδώ:

Go On #9

και κατεβάστε το αρχείο στον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Που θα βρείτε το 9ο τεύχος "Go On" - Όλα τα σημεία και οι τρόποι διάθεσης

Γίνε κι εσύ συνδρομητής

Αν θέλεις να διαβάζεις την έντυπη έκδοση των περιοδικών μας, λαμβάνοντάς τα ταχυδρομικά, ακολούθησε τα βήματα του παρακάτω συνδέσμου:

Θέλω να λαμβάνω την έντυπη έκδοση

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα