Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 12:05

Αλεξάνδρα-Χρυσάνθη Καυκά: Η Καλαματιανή που άφησε τα σίγουρα, ίδρυσε εταιρεία ευεξίας και γυρίζει τον κόσμο

Οι δυο πιο σημαντικές μέρες στη ζωή σου λένε πως είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις το γιατί γεννήθηκες. Η Αλεξάνδρα - Χρυσάνθη Καυκά από την Καλαμάτα φαίνεται πως το γνωρίζει καλά αυτό. Πριν δύο χρόνια αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω της, να παραιτηθεί από τη μέχρι τότε επιτυχημένη καριέρα της στις δημόσιες σχέσεις στο Λονδίνο, όπου και ζει τα τελευταία χρόνια, και να βρει τον σκοπό της, παραμένοντας και τα επόμενα, όπως επιθυμεί, εκτός Ελλάδας.

Μετά από 43 χώρες που επισκέφθηκε, βρήκε αυτό που πραγματικά θέλει να κάνει στη ζωή της. Έτσι, ίδρυσε τη δική της εταιρεία Yoga και είναι πλέον ακόμη μία Ελληνίδα, που διαπρέπει στο εξωτερικό. Η Αλεξάνδρα μάς μιλά για την εταιρεία της, την Urban Yoga Lab, τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει καθώς και την επιτυχία της στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Επιπλέον, μας αφήνει να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, μέσα από κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις.

 

Πώς προέκυψε η όλη ιδέα της startup;

Το 2018 παραιτήθηκα από στέλεχος σε μια από τις καλύτερες εταιρείες δημοσίων σχέσεων στον κόσμο, την Edelman. Ήταν ένα όνειρο ζωής που πολύ σύντομα ανακάλυψα ότι δεν μου ταιριάζει και δεν με κάνει ευτυχισμένη. Όταν έπαθα το πρώτο burnout, κατάλαβα ότι η ζωή είναι αλλού, μάζεψα τα πράγματά μου και έφυγα για τον γύρο του κόσμου. Σε 2 χρόνια επισκέφτηκα πάνω από 43 χώρες.

Υποθέτω ότι και αυτό το ταξίδι έπαιξε ρόλο...

Καταλυτικό. Μέσα από προορισμούς όπως η Καμπότζη, το Περού, και οι Φιλιππίνες, βουδιστικά μοναστήρια, πνευματικά κέντρα, γνώρισα gurus και καταπληκτικούς coaches και όταν επέστρεψα στο Λονδίνο, ήμουν ένας άλλος άνθρωπος. Ως mindfulness coach, είχα πλέον δημιουργήσει τη δική μου εργαλειοθήκη ευεξίας που με βοήθησε να αναπρογραμματίσω τον τρόπο σκέψης μου και έτσι να γίνω πιο παραγωγική, δημιουργική και ήρεμη. Αφού είχα γίνει ήδη ο καλύτερος πελάτης του εαυτού μου, αποφάσισα να μοιραστώ αυτά τα εργαλεία με στελέχη μεγάλων εταιρειών ως freelancer. Αφού προσέφερα τις υπηρεσίες μου σε πάνω από 1.500 στελέχη μεγάλων εταιρειών, άνοιξα τη δική μου εταιρεία, την Urban Yoga Lab.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Urban Yoga Lab;

Παρέχει διαδικτυακά σεμινάρια, μαθήματα και εργαστήρια με θέμα τη βελτίωση της υγείας, της ποιότητας ζωής και της αποδοτικότητας των εργαζομένων. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να κοιμούνται καλύτερα, να διαχειρίζονται το στρες, να τρώνε υγιεινά, τρόπους αύξησης της αποδοτικότητας και ενίσχυσης της αυτοσυγκέντρωσης, καθώς και τεχνικές που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Επίσης, παρέχει υπηρεσίες ευεξίας και wellness retreats σε μεγάλα ξενοδοχεία και members clubs.
Μέχρι σήμερα έχουμε παράσχει τις υπηρεσίες μας σε παραπάνω από 25 μεγάλες brands - ξενοδοχεία όπως τα Soho House, τα Conrad Hilton Resorts & τα Marriott, δικηγορικές εταιρείες όπως η Kennedy’s Law και πολυεθνικές τράπεζες όπως η Wells Fargo και η Royal Bank of Canada.

Πώς κατάφερες να πετύχεις τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε;

Αρχικά, ένας βασικός λόγος της επιτυχίας έγκειται στο γεγονός ότι εγώ η ίδια έχω -στο παρελθόν- υπάρξει εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι πελάτες μου σήμερα. Δηλαδή στη θέση ενός σύγχρονου εργαζομένου που ζει σε ένα μητροπολιτικό κέντρο, δουλεύει για κάποια ηγετική εταιρεία στον χώρο, καλείται να αντεπεξέλθει σε πολύ αυστηρά deadlines, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου πρέπει να αποδεικνύει τον εαυτό του κάθε μέρα.

Δεν σκέφτηκες να τα παρατήσεις λόγω πανδημίας;

Όχι. Με το που ξέσπασε η κρίση οι πελάτες μου άρχισαν να ακυρώνουν τα συμβόλαιά τους, γιατί πλέον δεν ήταν εφικτό να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας σε φυσικό χώρο. Έμεινα τους πρώτους δύο μήνες χωρίς πελάτες, χωρίς χρήματα και χωρίς δουλειά. Δεν σταμάτησα όμως λεπτό να πιστεύω. Δεν σταμάτησα καθόλου να εργάζομαι, και παράλληλα αντλούσα έμπνευση χάρη σε ένα πρόγραμμα ευεξίας που έτρεχα δωρεάν διαδικτυακά για νοσοκόμες και ιατρούς της ελληνικής ομογένειας. Τελικά, θα έλεγα ότι η κρίση αποδείχτηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχα μέχρι σήμερα! Ένα μόλις χρόνο αφότου ίδρυσα την εταιρεία, αναδιαμόρφωσα όλες μας τις υπηρεσίες, ώστε τις παρέχουμε πλέον διαδικτυακά και τώρα έχουμε πελάτες σε χώρες που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πριν όπως η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη. Επίσης, οι πελάτες μας αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Και το καλύτερο; Μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλεύουμε από απόσταση. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα δουλεύω από την Νότια Αφρική.

Την Καλαμάτα την επισκέπτεσαι; Τι σου λείπει πιο πολύ;

Μπορεί να ακουστεί κλισέ αλλά από την Καλαμάτα μού λείπει η μητέρα μου. Προσπαθώ να την επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ. Η μητέρα μου είναι το πρόσωπο εκείνο που εκπροσωπεί την έννοια του πάτριου εδάφους στη ζωή μου. Της χρωστάω πολλά - και κατ’ επέκταση στη χώρα μου, γιατί χάριν σε εκείνη έμαθα να μην εγκαταλείπω, να δουλεύω σκληρά με αφοσίωση, να βελτιώνω τον εαυτό μου κάθε μέρα μέσα από δράση και το κυριότερο να τολμώ να διεκδικώ τους στόχους μου

Η Αλεξάνδρα μάς συστήνεται μέσα από φράσεις:

Η καλύτερη εμπειρία της ζωής σου: Το Burning Man
Αγαπημένη φράση: Less is more
Η πιο δύσκολη στιγμή σου: Το Burnout που είχα
Έχεις αλλάξει το όνομά σου. Τι συμβολίζει για σένα αυτή η αλλαγή: Αναγέννηση και μεταμόρφωση
Μία λέξη για την Καλαμάτα: Ζεστασιά
Αγαπημένος Προορισμός: Κούβα
Αγάπη ή έρωτας: Αγάπη
Μια κακή συνήθεια που έχεις: Μου αρέσει πολύ το κόκκινο κρασί
Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον εαυτό σου, τι θα ήταν αυτό; Να έχω πιο πολλή υπομονή
Τι σου λείπει από τη ζωή σου: Επειδή ταξιδεύω συνέχεια, η αίσθηση του «ανήκειν»
Και μία συμβουλή: Για να πετύχεις πρέπει να διασχίσεις τα σύνορα της ζώνης ασφάλειάς σου ξανά και ξανά και ξανά. Και αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Συνέντευξη στην Κυριακή Παπακωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο 8ο τεύχος Go On

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

03/2021

Περισσότερο διαβασμένα