Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 11:25

Ο ταλαντούχος Καλαματιανός μαθητής Νικόλας Κουδούνης μαγεύει με το σαντούρι του

Για την συμμετοχή του στην πολυσυζητημένη ταινία “Ευτυχία”, μιλά στο "Go On" ο Νικόλας Κουδούνης και μοιράζεται μαζί μας την μοναδική αυτή εμπειρία.

Ο Νικόλας είναι μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, είναι μουσικός και χορευτής κι έχει βρει την κλίση του στην παραδοσιακή μουσική. Φοιτά στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, αγαπημένο του όργανο είναι το σαντούρι, όμως επίσης παίζει πιάνο.

Η μεγάλη του αδυναμία είναι το σαντούρι, το οποίο διδάσκεται από τα 7 του. Τα μαθήματά του πραγματοποιούνται στην Αθήνα σχεδόν κάθε εβδομάδα (όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν) με καθηγητή τον Παναγιώτη Βέργο. Πιάνο διδάσκεται από την Α’ δημοτικού στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, όπου συμμετέχει και σε ειδικό τμήμα αρμονίας με καθηγητή τον Στάθη Γυφτάκη.

Παράλληλα συμμετέχει στο σχήμα παραδοσιακής μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια με παραδοσιακά ακούσματα, με τη μητέρα του να γνωρίζει πιάνο και ακορντεόν κι επίσης να είναι μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας (μαζί με τον Νικόλα σήμερα), ήταν φυσικό ο νεαρός μουσικός και χορευτής να μαγευτεί από την παράδοση. Μια επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων στην Αθήνα ήταν αρκετή για να επιλέξει να μάθει σαντούρι, επιλέγοντας να ασχοληθεί ουσιαστικά με την παραδοσιακή μουσική.

“Μόλις το είδα, μου άρεσε. Φαντάστηκα πως μπορώ να κάνω πολλά πράγματα με αυτό το μουσικό όργανο! Το σαντούρι βγάζει έναν γλυκό ήχο με μεγάλη καθαρότητα και έχει την δυνατότητα να καλύψει κάθε είδος μουσικής”, μας εξηγεί.

Η συμμετοχή του στην ταινία “Ευτυχία” προέκυψε μέσω της ενασχόλησής του με την παράδοση, αφού η παραγωγή αναζητούσε παιδιά που παίζουν σαντούρι και αυτό έφτασε ως πληροφορία στην οικογένεια. Οι γονείς του διερεύνησαν το ενδεχόμενο να στείλουν βιογραφικό, «ζύγισαν» πολλά -σχετικά με τις προδιαγραφές της ταινίας- και τελικά διαπίστωσαν ότι περιλαμβάνεται μεταξύ των καλύτερων ελληνικών ταινιών των τελευταίων ετών. Ο Νικόλας επελέγη και η μεγάλη στιγμή έφτασε!

Στην έναρξη της ταινίας παίζει αμανέ σμυρνέικο με το σαντούρι του για ένα λεπτό και όπως εξηγεί, η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική, και με χαρά θα την επαναλάμβανε, παρά την κούραση και το ολονύκτιο γύρισμα.

“Το είδα σαν μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα. Είχα την τιμή να βρίσκομαι δίπλα  σε  διάσημους  ηθοποιούς.  Παρόλο  που  είχα  άγχος  στην  αρχή, έφυγε  γρήγορα.  Άλλωστε,  πριν  ξεκινήσουν  τα  γυρίσματα  περάσαμε  πολύ  ωραία  τραγουδώντας  και  παίζοντας  μουσική”  περιγράφει,  εξηγώντας  πως  το  περιβάλλον στη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν εξαιρετικό. Για  τον  Νικόλα  δεν  ήταν  η  πρώτη  δημόσια  παρουσία.  Τον  Φεβρουάριο  του  2019  είχε λάβει μέρος στην παρουσίαση του CD του δάσκαλού του Παναγιώτη Βέργου, με  τραγούδια  του  τόπου  καταγωγής  του  δασκάλου,  τη  Λέσβο,  παρουσία  πολλών  γνωστών  παραδοσιακών  μουσικών. Η  παρουσίαση  είχε  γίνει  στο  Ωδείο  Φίλιππος  Νάκας, στην Αθήνα.

Φανερά  ενθουσιασμένος  ο  ίδιος  από  την  ενασχόλησή  του  με  την  παραδοσιακή  μουσική  και  τον  χορό,  προτρέπει  τα  παιδιά  να  ασχοληθούν  με  την  παράδοση.  Θεωρεί  μάλιστα  απαραίτητο  για  κάθε  άνθρωπο  να  γνωρίζει  την  παράδοσή  μας,  ενώ επιπλέον επισημαίνει ότι “παίζοντας μουσική εκτονώνεσαι, περνάς καλά, μαθαίνεις τόσα πράγματα!”.Ο  Νικόλας  δηλώνει  πολύ  υπερήφανος,  έχοντας  καταφέρει  τόσα  πράγματα  σε  αυτήν  την  ηλικία.  Όμως  τα  σχέδιά  του  για  το  μέλλον  είναι  ακόμα  πάρα  πολλά:  “Προσπαθώ για το καλύτερο, θεωρώ πως η γνώση δεν σταματά ποτέ” λέει.

Στόχος του είναι να γίνει δάσκαλος σαντουριούκαι να διδάσκει παιδιά, μαθαίνοντας τουςτην ιστορία του συγκεκριμένου οργάνου.

Επιπλέον, σχεδιάζει να ταξιδέψει στον κόσμο συλλέγοντας γνώσεις κι εμπειρίες. Και όπως εξηγεί:“Θέλω  να  αποκτήσω  γνώσεις  και  πτυχία  πάνω  στην  μουσική.  Να  ταξιδέψω  για  να  μελετήσω  τη  μουσική  άλλων  χωρών  με  διαφορετικούς  πολιτισμούς,  πάνω στο σαντούρι”.

Όσον αφορά το επίπεδο των μουσικών σπουδών στην Καλαμάτα, θεωρεί ότι είναι αρκετά υψηλό, αφού ο ίδιος μπορεί και σπουδάζει αυτό που αγαπά σε αυτή την ηλικία. Όμως από την άλλη πλευρά, πιστεύει πως έχει χαθεί σε σημαντικό βαθμό η παράδοση από τον τόπο μας. “Παλαιότερα  γίνονταν  πολλά  γλέντια  με  σαντουροβιόλια  σε  χωριά  του  Ταϋγέτου και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, που δυστυχώς πλέον δε γίνονται” σχολιάζει.Δεν μένει όμως απλός παρατηρητής.

Με συμμαθητές του δημιούργησαν το δικό τους σχήμα: “Θέλουμε  να  βγούμε  σε  πολλές  παραστάσεις,  με  σκοπό  να  γνωρίσει  περισσότερος κόσμος την παράδοση. Θέλουμε να ακούν την μουσική μας και να την απολαμβάνουν”.Μας μίλησε ακόμα για το χειροποίητο, δικό του, σαντούρι, το οποίο έχει κατασκευάσει ο Σπύρος Μαμάης, και ο Νικόλας θεωρεί τιμή του το ότι τον έχει γνωρίσει.

Η  συνέντευξη  έγινε  διαδικτυακά  και  έκλεισε  πολύ  ευχάριστα,  αφού  είχαμε  τη  χαρά  να  ακούσουμε  από  το  Νικόλα  με  το  σαντούρι  του  τον  συρτό  από  τη  Νάξο  “Κληματαριά του Φιλωτιού”, από τα “Μικρασιάτικα του Αιγαίου”, σε εκτέλεση του Νίκου Οικονομίδη, με τον οποίο έχει παίξει στο παρελθόν.

Nikolas Koudounis is a talented young man from Kalamata who participated in the Greek film “Eftychia”, a biography of the lyricist Eftychia Papagiannopoulou. Nikolas loves music and dancing and as he points out he has found his inclination in the traditional music.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο περιοδικό Go On

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

03/2021

Περισσότερο διαβασμένα