Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 09:22

Go On: Αερομοντελισμός - Τα Σαββατοκύριακα ο ουρανός της Tριόδου γεμίζει αεροπλάνα!

Με αεροπλάνα γεμίζει ο ουρανός του αεροδρομίου της Tριόδου κάθε Σάββατο και Κυριακή. Τα μέλη της Μοντελιστικής Ένωσης Μεσσηνίας επιδίδονται στο αγαπημένο τους άθλημα, αυτό του αερομοντελισμού. Πετάνε δηλαδή τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Ο μοντελισμός είναι ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός χόμπι και αθλήματος. Όπως μας εξηγεί και ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Τσάμης, «ο μοντελισμός είναι μια δημιουργική απασχόληση που μαθαίνει κανείς πώς να πετάει, μαθαίνει αεροναυπηγική, να κατασκευάζει και να χειρίζεται όλων των ειδών τα αεροπλάνα χρησιμοποιώντας τηλεκατεύθυνση. Πραγματοποιούνται αγώνες πανελλήνιοι, πανευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι. Η ΜΕΜ κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε τέτοιους αγώνες. Ο Αεραθλητισμός είναι αναγνωρισμένο άθλημα υπό την αιγίδα της ΓΓΑ».

Για την Μοντελιστική Ένωσης Μεσσηνίας μας λέει: «Η ΜΕΜ ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1995.Σε λίγες μέρες κλίνουμε 25 χρόνια. Είμαστε 40 μέλη που δραστηριοποιούνται στο αερομοντελισμό. Σκοπός της ένωσης είναι η διάδοση του μοντελισμού στους νέους. Έχουμε το προνόμιο να είμαστε μια από τις λίγες ενώσεις στην Ελλάδα που διαθέτει αεροδιάδρομο μήκους 1000 μέτρων. Αυτό της Τριόδου. Η χρήση από την ΜΕΜ γίνεται μετά από παραχώρηση από την Πολεμική Αεροπορία».

«Η ΜΕΜ έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες και για πολλά χρόνια συμμετείχε και στην γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας» προσθέτει. Ενώ καλεί τον κόσμο να έρθει να απολαύσει τις πτήσεις των αερομοντελιστών, κάθε Σάββατο, Κυριακή και τις επίσημες αργίες, καιρού επιτρέποντος βέβαια.

Με την σειρά του ο Φάνης Φραγκιαδάκης, 45 χρόνια μοντελιστής και αερομοντελιστής μας εξηγεί ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι. «Δεν είναι μόνο η διαδικασία του πετάγματος που κάνει το κάνει τόσο ενδιαφέρον» μας λέει χαρακτηριστικά. «Αλλά και η συναρμολόγηση του μοντέλου. Είτε το πάρεις έτοιμο σε κουτί και απλά το συναρμολογήσεις, είτε πάρεις υλικά και το κατασκευάσεις μόνος σου. Εκεί η χαρά είναι διπλή μιας και βλέπεις να πατάει ένα αποκλειστικά δικό σου δημιούργημα».

Μας εξηγεί ότι τα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα θερμικά που κινούνται με καύσιμα και τα ηλεκτρικά που κινούνται με τη χρήση μπαταρίας. Τα πιο δυνατά και γρήγορα είναι τα θερμικά και για αυτό το λόγο απαιτούν ο χειριστής τους να είναι έμπειρος.

Ο Τάσος Κρόμπας, έμπειρος μοντελιστής και αυτός, μας λέει ότι ο μοντελισμός είναι μια διαδικασία που τον ηρεμεί και τον κάνει να ξεχνά τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που συμβαίνουν και ατυχήματα. Είτε από λάθος χειρισμό, είτε από τεχνικό πρόβλημα το αεροπλάνο ή το ελικόπτερο πέφτει στο έδαφος και συνήθως γίνεται κομμάτια. Τότε ο μοντελιστής με υπομονή και μεράκι καλείται να το επιδιορθώσει και αν, όχι την άλλη μέρα, την επόμενη εβδομάδα είναι και πάλι στον αέρα.

Όπως μας επισημαίνουν τα μέλη του συλλόγου, το κόστος ενασχόλησης με τον αερομοντελισμό τα τελευταία χρόνια έχει πέσει σημαντικά, λόγω των κινέζικων εταιρειών που έχουν μπει στο χώρο, αλλά και της δυνατότητας να παραγγείλει κάποιος από το Διαδίκτυο. Παρόλα αυτά παραμένει ακόμα αρκετά υψηλό μιας και δεν είναι μόνο η αγορά του αεροπλάνου, αλλά χρειάζεται και τηλεκατεύθυνση, μπαταρίες, καύσιμα για τα θερμικά κ.ά

Όποιος ενδιαφέρεται να μυηθεί στον χώρο του αερομοντελισμού μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο του προέδρου της ένωσης Χρήστου Τσάμη: 697 227 4118.

Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ για την υγεία, την τεχνολογία και την καινοτομία στο 

6ο τεύχος Go On

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα