Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 13:06

Παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού σήμερα και τα προβλήματα στην Καλαμάτα παραμένουν μεγάλα

Παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού σήμερα και τα προβλήματα των ατόμων με ολική ή μερική τύφλωση στη χώρα μας παραμένουν μεγάλα. Όπως μας λέει ο πρόεδρος της ένωσης τυφλών Μεσσηνίας Γιάννης Χαραλαμπόπουλος η σημερινή ήμερα δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά διεκδίκησης. Τα άτομα με ολική ή μερική τύφλωση διεκδικούν την ισότιμη και αυτόνομη κίνηση στον χώρο στον οποίο ζουν.

Όπως επισημαίνει τα προβλήματα κίνησης και στην Καλαμάτα είναι εξίσου μεγάλα όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. «Αν εξαιρέσεις το κέντρο της πόλης που τα πράγματα είναι ικανοποιητικά, αν κάποιο άτομο με τυφλότητα θελήσει να κινηθεί στην υπόλοιπη πόλη τότε θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την οδό Αναγνωσταρά που παρότι επέχει λίγα μέτρα από το κέντρο είναι η μέρα με την νύχτα σε σχέση με το υπόλοιπο κέντρο ως αναφορά την προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης.» 

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου συνδέσμου τυφλών Ηλίας Μαργιόλας αναφέρει ότι η 15η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού πρώτη φορά το 1964 στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο κύριος Μαργιόλας τονίζει ότι το λευκό μπαστούνι συμβολίζει το δικαίωμα του ατόμου με μερική ή ολική όραση στην πλήρη αυτονομία ανεξαρτητοποίηση και ασφάλεια.    

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα