Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 16:57

Go On - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΦΕΣ: Υψηλό το επίπεδο καφεστίασης στην Ελλάδα - Συνέντευξη του Γ. Σαριδάκη

Το επίπεδο καφεστίασης στην Ελλάδα, στον μέσο όρο του, είναι το υψηλότερο που υπάρχει. Αυτή είναι η εικόνα που έχει αποκομίσει ο Γεράσιμος Σαριδάκης μέσα από τη μακρά εμπειρία του στον χώρο του καφέ, από κάθε πλευρά. Ως επιχειρηματίας, εκπαιδευτής και σύμβουλος επιχειρήσεων.

Φυσικά και υπάρχουν πολλά ακόμα για να γίνουν στον κλάδο, όπως υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να κάνουν καλή δουλειά. Αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Γι’ αυτό ο κ. Σαριδάκης επισημαίνει την ανάγκη να απευθύνονται στον σωστό άνθρωπο, τον σύμβουλο που έχει δείξει δείγματα γραφής κι έχει στήσει και μαγαζιά, με επιτυχία διαρκείας.

Στόχος είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία το μαγαζί όχι μόνο να σερβίρει σωστό καφέ, αλλά να έχει λειτουργικούς χώρους και καλή προβολή, για να είναι ανταγωνιστικό και κερδοφόρο. Ακόμα και σήμερα όμως, πολλοί στήνουν τα μαγαζιά τους όπως τους αρέσει, ή όπως οι ίδιοι θεωρούν πως είναι σωστό, με συνέπεια μεγάλα λάθη, που στοιχίζουν πολλαπλάσια χρήματα.

 

Ο Γεράσιμος Σαριδάκης ασχολείται με τον καφέ από κάθε πλευρά. 

Όπως χαρακτηριστικά λέει τα μαγαζιά πρέπει να στήνονται από μέσα προς τα έξω και όχι το ανάποδο! Προτεραιότητα είναι ο σχεδιασμός της κουζίνας, της αποθήκη, του χώρου διανομής, του παρασκευαστηρίου και φυσικά η επιλογή του μενού και των πρώτων υλών! Το design και η αισθητική του χώρου είναι επίσης σημαντικά αλλά δεν είναι τα σημαντικότερα επισημαίνει, ο κ. Σαριδάκης. Τονίζει επίσης πως η επιχείρηση θα πρέπει να είναι λειτουργική για το προσωπικό και τους επισκέπτες και φυσικά να βρίσκεται στο ιδανικότερο location!

«Η γνώση υπάρχει και πολλές φορές δωρεάν. Στο χέρι του καθενός είναι να την αναζητήσει και να τηρήσει αυτά που θα ακούσει, για να κερδίσει» συμπληρώνει. «Το πιο εύκολο σήμερα είναι τελικά να βρεθεί το χρήμα για να ανοίξει κάποιος μαγαζί. Όλα τα άλλα είναι τα δύσκολα» παρατηρεί για να τονίσει πως το δύσκολο εν τέλει είναι κάποιος να κρατήσει μια επιχείρηση βιώσιμη.

Έχει αφιερώσει στον καφέ το σύνολο του επαγγελματικού του χρόνου και

ενώ συνεχίζει ο ίδιος να μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα,

μεταδίδει αυτή τη γνώση με κάθε τρόπο. 

 

 

 

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όσο για το πώς βλέπει τον κλάδο αυτή την δύσκολη εποχή, διαπιστώνει πως η αγορά είναι αμείλικτη και ξεκαθαρίζει γρήγορα τα πράγματα, αφού ο καταναλωτής είναι απαιτητικός όπως και οι συνθήκες γενικότερα. Έτσι θα παραμείνει στην αγορά εκείνος που θα είναι εκπαιδευμένος, θα προσφέρει το καλύτερο προϊόν στον καλύτερα δομημένο χώρο.

Και θα εξελιχθεί εκείνος που θα ακολουθήσει τις νέες τάσεις σε κάθε κατεύθυνση, θα εμπλουτίζει το μενού του με περισσότερα προϊόντα και οι επιλογές του θα κερδίζουν από τη διαφορετικότητά τους.
Το τρίπτυχο πάντως για μια επιτυχία στον κλάδο, είναι: ποιότητα, οργάνωση καθημερινότητας, σωστή τοποθεσία.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι ανησυχίες, ο προβληματισμός για το περιβάλλον αλλά και η νέα νομοθεσία, έχουν οδηγήσει σήμερα αρκετές επιχειρήσεις να εντάξουν στην καθημερινότητά τους προϊόντα planet friendly. Στο πλαίσιο αυτό έρχονται σημαντικές αλλαγές στο take away και στο delivery τις οποίες όπως τονίζει ο κ. Σαριδάκης θα πρέπει όλοι να τις αγκαλιάσουμε και να τις εφαρμόσουμε σεβόμενοι το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές! Έξαλλου όπως λέει χαριτολογώντας ο πλανήτης μας είναι ο μόνος πλανήτης που έχει καφεόδεντρα!

Σαν επιχειρηματίας της εστίασης καλείται και ο ίδιος να ικανοποιήσει το γούστο του τελικού καταναλωτή, στοχεύοντας στην αυξημένη υπηρεσία, την εξειδίκευση και την καινοτομία. 

Με την εμπορική του δραστηριότητα προσφέρει ένα μεγάλο portfolio προϊόντων και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις Horeca παράλληλα με τον ρόλο του coffee consultant όπου προσφέρει συμβουλευτική σε ανθρώπους που θέλουν να ανοίξουν το δικό τους κατάστημα εστίασης, και θέλουν να το κάνουν σωστά.

Διαβάστε ολόκληρο τη συνέντευξη του Γεράσιμου Σαριδάκη στην Κέλλυ Δημητρούλια στο

6ο τεύχος Go On

Γίνετε συνδρομητές και να παραλάβετε στην πόρτα σας δωρεάν κάθε νέο τεύχος Go On

Ξεφυλλίστε το στον υπολογιστή ή το κινητό σας: Go On

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα