Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 14:30

Go On: Βλεφαροπλαστική. Ας ξαναζωντανέψουμε το βλέμμα μας | Της Ουρανίας Καστανά

Βρισκόμαστε στο τέλος του καλοκαιριού και οι ρυτίδες έκφρασης που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε τον δυνατό ήλιο, αναδεικνύονται εντονότερες γύρω από τα μάτια μας. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου και την ένταση της καθημερινότητας, οι περιοχές γύρω από τα μάτια αρχίζουν να χαλαρώνουν, το βλέμμα παύει να είναι όσο λαμπερό ήταν πριν και αισθανόμαστε τα βλέφαρα μας βαριά και κουρασμένα. 

Είναι η στιγμή που πρωτοεμφανίζεται η ανάγκη για βλεφαροπλαστική. Συνήθως αυτή είναι και η πρώτη αισθητική επέμβαση που ζητάει κανείς.

Τι αντιπροσωπεύουν τα μάτια σε ένα πρόσωπο;

Τα μάτια και το βλέμμα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου.

Γιατί η περιοχή των βλεφάρων είναι η πρώτη που παρουσιάζει χαλάρωση;

Η περιοχή των βλεφάρων είναι η πρώτη που παρουσιάζει προβλήματα χαλάρωσης, από την νεανική κιόλας ηλικία, δεδομένου ότι έχουν το λεπτότερο δέρμα και χόριο στο σώμα μας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα 15 έως 20 φορές το λεπτό. Η ευαίσθητη αυτή λοιπόν περιοχή των βλεφάρων καταπονείται από το καθημερινό άνοιξε - κλείσε των ματιών, αλλά και από το κλάμα, το γέλιο, την κούραση, το μακιγιάζ, το ξενύχτι, ενώ ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα.

Γιατί πρέπει να αποκαθίσταται η χαλάρωση των βλεφάρων;

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και αν κάποιος αντιμετωπίσει τη χαλάρωση του προσώπου (face lift), χωρίς τη σύγχρονη αποκατάσταση της χαλάρωσης των βλεφάρων, το πρόσωπο συνεχίζει να δείχνει κουρασμένο και καταπονημένο.

Πως αντιμετωπίζεται η χαλάρωση των βλεφάρων;

Η χαλάρωση των βλεφάρων αντιμετωπίζεται χειρουργικά με τη μέθοδο της βλεφαροπλαστικής. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής. Είναι μια απλή επέμβαση, εφόσον γίνεται από ειδικούς. Πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, δεδομένου ότι απαιτείται η συνεργασία του ασθενούς κατά την διάρκεια της επέμβασης, για να έχουμε το άριστο αποτέλεσμα. Είναι μια επέμβαση την οποία ζητούν γυναίκες και άνδρες που θέλουν να απαλλαγούν από το βάρος των χαλαρών βλεφάρων και από τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Πόσος είναι ο χρόνος της αποθεραπείας;

Σαν επέμβαση η βλεφαροπλαστική δεν είναι επώδυνη και έχει άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση. Κυκλοφορεί και αν θέλει εργάζεται με σκούρα γυαλιά. Η πλήρης αποθεραπεία διαρκεί μια περίπου βδομάδα.

Τι περιμένει κανείς από τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής;

Μετά από τη βλεφαροπλαστική το πρόσωπο δείχνει πιο ξεκούραστο, το βλέμμα πιο ζωντανό και φαινόμαστε κατά πολύ νεότεροι.

Γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους;

Όχι!!! Η βλεφαροπλαστική ενδείκνυται για άνδρες και γυναίκες, που έχουν τόσο εμφανή χαλάρωση των βλεφάρων τους, που σχεδόν εμποδίζεται μέρος του οπτικού τους πεδίου. Αιτία γι’ αυτό είναι είτε η κληρονομικότητα, είτε η ηλικία. Τα βλέφαρα αυτά ονομάζονται «βλέφαρα σαν κουρτίνα», και
διορθώνονται με την βλεφαροπλαστική.

Με την βλεφαροπλαστική διορθώνονται και οι σακούλες κάτω από τα μάτια;

Ναι! Με αυτή την επέμβαση αφαιρείται το επιπλέον δέρμα που είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης, όπως επίσης και το λίπος που προκαλεί το «σακούλιασμα» των βλεφάρων. Μια επέμβαση που δεν αφήνει σημάδια και που βοηθά στο να γίνει το βλέμμα πιο λαμπερό διότι απελευθερώνεται από το επιπλέον δέρμα.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΑΣΤΑΝΑ
ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
τ. Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής
Νοσοκομείου Ευαγγελισμός
Πλαστική - Επανορθωτική
Αισθητική Χειρουργική
KAΛΑΜΑΤΑ: Αριστομένους 53, 2ος όροφος - Τ.
2721094617, 6932104870
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Διαβάστε όσα αναφέρει η Ουρανία Καστανά στο

5ο τεύχος Go On

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα