Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 19:34

"Αποστροφή": Ακόμη μία πρόταση της Λέσχης

Η Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας προτείνει κάθε μέρα ταινίες ή παραγωγές ελεύθερες δικαιωμάτων που μπορούμε να δούμε από την άνεση του σπιτιού μας.

Μπορεί να είμαστε μακριά και προσωρινά, για το καλό όλων μας, να μένουμε σπίτι, όμως η τέχνη δεν παύει να μας ενώνει, να μας συγκινεί και να μας ταξιδεύει, όπου και αν βρισκόμαστε, χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας για σήμερα προτείνει την ταινία "Αποστροφή".

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Roman Polanski, είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ (για πολλούς πιο τρομακτικό και από το "Μωρό της Ρόζμαρι") που σημάδεψε την δεκαετία του ’60 και θεωρήθηκε σταθμός για τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής.

Όταν η Έλεν φεύγει με τον εραστή της για εκδρομή, η μικρότερή της αδελφή Κάρολ, που πάσχει από αγοραφοβία και τρέφει έναν ψυχοπαθολογικό τρόμο για το σεξ, κλειδώνεται στο διαμέρισμά της κι αφήνεται να κυριευτεί από νοσηρές φαντασιώσεις, που την οδηγούν μέχρι και το έγκλημα.

Η ταινία είναι σπουδαία όχι μόνο μόνο για το κλίμα σεξουαλικού πανικού που δημιουργεί (η ηρωίδα πάσχει από αγοραφοβία και απωθημένη σεξουαλικότητα), αλλά και λόγω της εκπληκτικής σκηνοθεσίας της. Ο Polanski επιδεικνύοντας μοναδικό ταλέντο, καταφέρνει και μεταφέρει στην οθόνη με αργό, βασανιστικό και ταυτόχρονα αριστουργηματικό τρόπο, την ψυχολογική κατάρρευση της ηρωίδας.

Η χρήση του ήχου είναι αριστοτεχνική. Αρχικά είναι μεν ρεαλιστικός, αλλά έχει πάνω του κάτι το ακαθόριστα απειλητικό (οι ερωτικές κραυγές της Έλεν, ο ήχος του κομπρεσέρ) και στη συνέχεια γίνεται τελείως εξώκοσμος και συντελεί αποφασιστικά στον τρόμο του θεατή.

Όπως και η φωτογραφία του Γκίλμπερτ Ταίυλορ, ο οποίος αρχικά χρησιμοποιεί ένα γλυκό και διάχυτο φωτισμό και στη συνέχεια παραμορφώνει την οπτική θέα, σκληραίνοντας ταυτόχρονα το κοντράστο (τις αντιθέσεις) του ασπρόμαυρου.

Με την έντονη χρήση των ευρυγωνίων φακών καταφέρνει να μεταδώσει τις υποκειμενικές καταστάσεις του μυαλού της ηρωίδας, την οποία υποδύεται η Κατρίν Ντενέβ, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της.

Αποστροφή - Repulsion

Drama, Horror, Thriller | 1965 | K-15 | Uk | 105'
Σκηνοθεσία: Roman Polanski
Σενάριο: Roman Polanski
Παίζουν: Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser

Για να δείτε την ταινία, ακολουθήστε τον παρακάτω

σύνδεσμο

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα