Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 20:16

Η Λέσχη προτείνει για σήμερα την ταινία "Καλοκαίρι με την Μόνικα"

Η Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας προτείνει κάθε μέρα ταινίες ή παραγωγές ελεύθερες δικαιωμάτων που μπορούμε να δούμε από την άνεση του σπιτιού μας.

Μπορεί να είμαστε μακριά και προσωρινά, για το καλό όλων μας, να μένουμε σπίτι, όμως η τέχνη δεν παύει να μας ενώνει, να μας συγκινεί και να μας ταξιδεύει, όπου και αν βρισκόμαστε, χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας για σήμερα προτείνει την ταινία "Καλοκαίρι Με Την Μόνικα".

To Καλοκαίρι Με την Μόνικα υπήρξε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν που του άνοιξε το δρόμο για τη διεθνή καταξίωση και έκανε σταρ την Χάριετ Αντερσον.

Ένας νεαρός άντρας και μια δυναμική κοπέλα ερωτεύονται και αποφασίζουν να δραπετεύσουν σε μια ερημική ακρογιαλιά, όπου ζουν ένα ονειρεμένο καλοκαίρι, μέχρι η πραγματικότητα να θρυμματίσει τον έρωτά τους.

Η ταινία περιγράφει λυρικά, αλλά και με ωμό ρεαλισμό το πέρασμα από το ρομαντισμό και την ανεμελιά της εφηβείας, στη σκληρή πραγματικότητα της ωριμότητας. καθώς και την αντίσταση σε αυτή τη μετάβαση, που συνεπάγεται συμβιβασμό και αποχαιρετισμό της φαντασίας.

Αξιομνημόνευτο, το πλάνο με τη Μόνικα που κοιτάζει κατευθείαν προς τον φακό, ένα πλάνο που έμεινε στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, γοήτευσε και επηρέασε μετέπειτα πολλούς δημιουργούς της Nouvelle Vague, όπως τον Γκοντάρ και τον Τρυφώ.

Το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» είναι η «πιο αυθεντική ταινία του πιο αυθεντικού σκηνοθέτη», παραληρούσε από ενθουσιασμό ο Ζαν Λικ Γκοντάρ σε ένα μνημειώδες άρθρο του στα Cahiers du Cinema στο οποίο έγραψε:

«Ο καθένας πρέπει να δει το “Καλοκαίρι με τη Μόνικα” και μόνο για τη στιγμή όπου η Χάριετ Άντερσον κοιτάζει σταθερά μέσα στην κάμερα, τα γελαστά μάτια της συννεφιάζουν και μας καλούν να γίνουμε μάρτυρες της αποδοκιμασίας της, που αναγκάστηκε να διαλέξει χωρίς τη θέλησή της την κόλαση αντί για τον παράδεισο. Είναι η πιο θλιμμένη σκηνή στην ιστορία του σινεμά».

Καλοκαίρι Με Την Μόνικα - Summer With Monika

Drama, Romance | 1953 | K-14 | Swe | 96'
Σκηνοθεσία: Ingmar Bergman
Σενάριο: Per Anders Fogelström
Παίζουν: Harriet Andersson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen


Για να δείτε την ταινία, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα