Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 10:18

Οδοιπορικό στο χωριό Λαδά με την "Εύφορη Γη" (Βίντεο)

Σε ένα από τα ομορφότερα και τα πιο ορεινά χωριά του Ταϋγέτου βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η "Εύφορη Γη". Εκεί συνομίλησε με κατοίκους τόσο του χωριού όσο και άλλων χωριών, αλλά και με επισκέπτες, ξεναγήθηκε στην περιοχή και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό καθώς και για τις δράσεις που πραγματοποιεί. Αναφερόμαστε στο χωριό Λαδά ή χωριό Κουτσαβά Λαδά, όπως ήταν γνωστό παλαιότερα. 

Πρόκειται για ένα από τα χωριά του βορειοδυτικού Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 656-680 μέτρων. Εκεί βρίσκονται άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση, αγαπούν τη λαογραφία και πάνω από όλα αγαπούν το χωριό τους και θέλουν όλα όσα ήξεραν οι πρόγονοί τους να τα μάθουν και οι απόγονοί τους. 

Αφορμή για το συγκεκριμένο οδοιπορικό στάθηκε η κυρία Γεωργανά, εκπαιδευτής του προγράμματος που αφορά μαθήματα αργαλειού, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στο χωριό και διοργανώνονται από τα Κ.Ε.Κ. Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. 

Παρόντα, όπως ήταν φυσικό, ήταν και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λαδαίων "Ολυμπιονίκης Λαδάς", με την Πρόεδρο του Συλλόγου, κυρία Αθηνά Μασουρίδου να αναφέρει συγκεκριμένα για τις διάφορες δράσεις του, ότι πραγματοποιούνται ώστε να μην χαθεί η παράδοση αλλά και για να πάρει ζωή το χωριό. Βέβαια, ανάμεσα σε όλους τους στόχους του εν λόγω συλλόγου είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων με θέματα οικιστικά, πολιτιστικά και κοινωνικά, όπως είναι η γιορτή του κρασιού, η αγορά με τοπικά προϊόντα που πραγματοποιείται το Φθινόπωρο, το πανηγύρι που διοργανώνεται από τα δύο χωριά Λαδά και Καρβέλι και τον σύλλογο "Η κουτσαβίτικη φορεσιά" αλλά και το παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται του Άι Γιαννιού του Θεολόγου με μία ώρα πορείας από το προηγούμενο βράδυ, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λαδά, κύριος Μιχάλης Αντωνόπουλος. 

Ο κ. Αντωνόπουλος μας ξενάγησε στο λαογραφικό μουσείο που ο ίδιος διατηρεί εδώ και κάποια χρόνια αλλά και στο λαογραφικό μουσείο της Τοπικής Κοινότητας. Εκεί συγκεντρώνονται διάφορα αντικείμενα από το παρελθόν, πολλά από τα οποία τα έχει βρει πεταμένα στους δρόμους ή του έχουν δώσει διάφοροι φίλοι, όπως ο ίδιος αναφέρει.  

Συνομιλώντας με τους ντόπιους, εκτός από τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα, αναφέρθηκε και ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί τους κατοίκους και αφορά τους δρόμους και την προσβασιμότητα στην περιοχή, μετά κυρίως από τις κατακρημνίσεις στην παλιά εθνική οδό Καλαμάτα - Σπάρτη. Οι ντόπιοι περιμένουν να γίνουν τα έργα ώστε η πρόσβαση να γίνει πιο εύκολη και να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο αυτό. Παρότι θεωρούν και τονίζουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι δρόμοι, παρουσιάζονται αισιόδοξοι και θεωρούν πως όλα σύντομα θα γίνουν. Σε αυτό το σημείο, βέβαια, να αναφερθεί ότι ένα ακόμη από τα θέματα που απασχολεί τους κατοίκους είναι η έλλειψη καφενείου, ένας χώρος συνάντησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.  

Ωστόσο, η κυρία Γεωργανά επισημαίνει ότι προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά λύνονται με πείσμα και επιμονή για να μην χαθεί το στίγμα, η παράδοση και ο πολιτισμός μας, ενώ τονίζει ότι αν υπάρχουν τα ερεθίσματα και οι δραστηριότητες, τα χωριά δεν ερημώνουν. Επίσης, ανέφερε λίγα λόγια με ιστορικά στοιχεία για την ύφανση στον αργαλειό. 

Πράγματι, τα προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, σημασία έχει η διάθεση και η όρεξη να ξαναζωντανέψει το χωριό όπως και κάθε χωριό που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και κατοίκους που έχουν μάθει να το αγαπούν. 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα