Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 12:48

Μυστικά για την φροντίδα των παχύφυτων

Τα παχύφυτα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα όμως μπορούν να στολίσουν εντυπωσιακά τον εσωτερικό η εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας.

Φως
Τα παχύφυτα χρειάζονται καλό φωτισμό για να ευδοκιμήσουν, αν και υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες ανάλογα το κάθε είδος. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες απευθείας ακτίνες του ήλιου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να συναντήσουμε κίτρινους ή πορτοκαλί μεταχρωματισμούς στα φύλλα ή να δημιουργηθούν σημάδια στα παχύφυτα. Επιπλέον, ο ανεπαρκής φωτισμός, ειδικά όταν τα παχύφυτα είναι σε εσωτερικό χώρο, δημιουργεί υποκίτρινες περιοχές στα φύλλα, ενώ σε περιπτώσεις που δεν έχουμε παράθυρα θα χρειαστούμε λάμπες φθορισμού. Πάντως, ο επαρκής φωτισμός και η ανάλογη ηλιοφάνεια είναι απαραίτητα στοιχεία για να ανθοφορήσουν τα παχύφυτα καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ημερήσιου φωτισμού.

Πότισμα
Τα παχύφυτα δεν χρειάζονται υπερβολικό πότισμα, καθώς απορροφούν νερό περισσότερο από τους υδρατμούς του περιβάλλοντος παρά από το ριζικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Τα παχύφυτα χρειάζονται κανονικό πότισμα μια φορά τη βδομάδα και μόνο κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού λίγο συχνότερα, ειδικά αν είναι φυτεμένα σε γλάστρες και βρίσκονται σε ηλιόλουστη θέση.

Λίπανση
Σχετικά με τη λίπανση, τα παχύφυτα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε θρεπτικά στοιχεία. Εφαρμόζουμε λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο κάθε δυο βδομάδες, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαiριού.

TIPS
Επιλέγουμε ρηχές πλατιές γλάστρες για να φυτέψουμε και να δημιουργήσουμε μοναδικές σύνθεσες με διάφορα παχύφυτα. Εξασφαλίζουμε ότι οι γλάστρες διαθέτουν τρύπα για αποστράγγιση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν τα παχύφυτα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

4 Παχύφυτα που αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες

Αλόη: Πέρα από τις θεραπευτικές της ιδιότητες για τις οποίες είναι γνωστή, είναι ένα όμορφο φυτό που μπορεί να τοποθετηθεί στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα ή σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι. Η αλόη ανήκει στα παχύφυτα, έχει σκούρα πράσινα φύλλα, μαλακά αγκάθια και ενδέχεται να έχει άνθη χρώματος πορτοκαλί ή κόκκινου. Επίσης, χρειάζεται πότισμα μόνο εάν το χώμα της έχει στεγνώσει. Εάν βρίσκεται σε γλάστρα θα πρέπει να έχει τρύπα για να φεύγει το περίσσιο νερό, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει τις ρίζες του φυτού. Φρόντισε να τοποθετήσεις την αλόη σε ένα ημισκιερό σημείο στο οποίο δε θα έχει άμεση επαφή με τον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, διαφορετικά καφετίζουν τα φύλλα της. Η αλόη χρειάζεται ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα και λίπανση μια φορά το μήνα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Aγαύη: Ένα από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα που μπορεί να τοποθετηθεί κυρίως σε εξωτερικό χώρο τόσο σε γλάστρα ή στο χώμα. Η αγαύη χαρακτηρίζεται από τα αιχμηρά, αγκαθωτά γκριζοπράσινα φύλλα της και τα λευκά νήματα μεταξύ αυτών. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 90 εκατοστά, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά ανθεκτική αφού αντέχει έως -15°C. Επίσης, μπορεί να μείνει απότιστη και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πάθει κάτι.

Ευφόρμπια: Λέγεται αλλιώς και το αγκάθι του Χριστού, λόγω των πολλών αγκαθιών που έχει στα κλαδιά του. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας του βγάζει άνθη με επικρατέστερο το κόκκινο χρώμα, αλλά μπορεί να έχει και κίτρινα, λευκά, πράσινα, πορτοκαλί ή ακόμα και δίχρωμα άνθη. Φρόντισε να την τοποθετήσεις σε ένα φωτεινό και ζεστό σημείο. Είτε την τοποθετήσεις σε μια γλάστρα ή στον βραχόκηπό σου, πρόσεξε να είναι προστατευμένη από τους δυνατούς βοριάδες και τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς είναι ευαίσθητη σε αυτές τις συνθήκες. Όσον αφορά το πότισμα, την άνοιξη και το καλοκαίρι χρειάζεται μία φορά την εβδομάδα, ενώ το χειμώνα πιο αραιό. Καλό θα ήταν να τοποθετήσεις ειδικό φυτόχωμα και να ρίχνεις λίπασμα μια φορά το μήνα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Καλαγχόη: Ένα πανέμορφο φυτό με σκουροπράσινα οδοντωτά φύλλα και συνήθως κόκκινα άνθη. Είναι από τα παχύφυτα που μπορείς να τοποθετήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του σπιτιού. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες καλαγχόης, όμως όλες προτιμούν να μη βρίσκονται σε θέσεις με έντονο φως ηλίου, αλλά ούτε και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, συγκεκριμένα αντέχουν έως 10°C. Για να επιβιώσουν χρειάζονται λίπανση 2 φορές το μήνα και πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα μόνο μία την εβδομάδα. Προσοχή στην υπερβολική ποσότητα νερού, γιατί ενδέχεται να αλλοιώσει την όψη της καλαγχόης.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα