Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Σύνταξη: eforigi
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας, Τρίτη 20 Ιανουαρίου, είναι οι τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι, η ένταση των οποίων αναμένεται να φτάσει τα 8 με 10 μποφόρ στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, η κακοκαιρία φέρνει αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ στα βόρεια και στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά τμήματα σημειώνονται ήδη χιονοπτώσεις, οι οποίες επεκτείνονται και στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης.
Η κατάσταση αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, όπου τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Η θερμοκρασία παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ βορρά και νότου, με τον παγετό στα βόρεια ηπειρωτικά να είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Ενώ στα βόρεια ο υδράργυρος δεν ξεπερνά τους 8 βαθμούς Κελσίου, στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα το κλίμα παραμένει πιο ήπιο με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν τους 17 βαθμούς.
Η εξέλιξη του καιρού για αύριο Τετάρτη 21 Ιανουαρίου δείχνει περαιτέρω επιδείνωση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα του βαρομετρικού χαμηλού που επηρεάζει τη χώρα. Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη ένταση στο Ιόνιο, την κεντρική και τη νότια ηπειρωτική χώρα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, επηρεάζοντας πλέον και περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο. Παρόλο που οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί στα πελάγη, προβλέπεται σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από το βράδυ της Τετάρτης, προσφέροντας μια μικρή εκτόνωση των φαινομένων σε εκείνες τις περιοχές.
