Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 15:18

Στον Λακωνικό Κόλπο κολυμπάνε τα πρώτα χελωνάκια του 2019

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πιστά στο ραντεβού τους, τα πρώτα ίχνη από χελωνάκια στην άμμο, καταγράφηκαν από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό κόλπο στην παραλία Μαυροβουνίου, το πρωί της Πέμπτης 1ης Αυγούστου. Και φέτος οι προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου &Μονεμβασίας άρχισαν να αποδίδουν.

Η έξοδος από τις φωλιές για τα χελωνάκια συνήθως συντελείται κατά τη διάρκεια της νύχτας που είναι σκοτεινά και πιο δροσερά. Βγαίνουν σε μεγάλες ομάδες, ως ενστικτώδης μηχανισμός προστασίας από πιθανούς θηρευτές, όπως αδέσποτα σκυλιά, αλεπούδες, τσακάλια και θαλασσοπούλια. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτά που εξέρχονται από τη φωλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτήν την περίπτωση, ελλοχεύει κίνδυνος να πεθάνουν από αφυδάτωση, αν δεν φτάσουν εγκαίρως στη θάλασσα.

Μία τέτοια περίσταση έτυχε φέτος στην ομάδα εθελοντών καθώς, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη πρωινή καταγραφή εκκόλαψης, εμφανίστηκαν μερικά μικρά ακόμα. Ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, κανείς δεν άγγιξε τα χελωνάκια ούτε τα κατάβρεξε. Μόνο σκίασαν τα μικρά, ώστε να απομακρυνθεί η ζεστή άμμος από την πορεία τους, δημιουργώντας έτσι ένα διάδρομο πρόσβασης στη θάλασσα. 

Οι νεοσσοί που εκκολάπτονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατευθύνονται προς το νερό όχι από ένστικτο, αλλά ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα. Ο τεχνητός φωτισμός κοντά στην παραλία, παραπλανά τους νεοσσούς αποπροσανατολίζοντάς τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στη στεριά από αφυδάτωση ή κόπωση.

Δυστυχώς στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου, το φαινόμενο της φωτορρύπανσης είναι έντονο. Η αδιαφορία για τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια των νεοσσών και στην έγκαιρη είσοδο τους στη θάλασσα, οδηγεί σε απώλειες και σε μείωση των πιθανοτήτων διατήρησης του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στο Λακωνικό Κόλπο. Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες αυτές οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τοποθετούν σκίαστρα, ώστε να μειωθεί η ένταση του φωτός.

Με την ευκαιρία της πρώτης εκκόλαψης για το 2019, θα ήταν καλό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (δήμους, πολίτες, επιχειρηματίες) να βοηθήσουν στο έργο αυτό, απενεργοποιώντας οποιαδήποτε μορφή φωτισμού στις παραλίες ωοτοκίας κατά την διάρκεια της νύχτας. Υπενθυμίζεται πως η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα τρομάζει, τόσο τις θηλυκές θαλάσσιες χελώνες που εξέρχονται της θάλασσας με σκοπό την ωοτοκία, όσο και τα μικρά χελωνάκια που κατευθύνονται προς το νερό. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται και η χρήση φακών, όπως και το άναμμα φωτιάς στις παραλίες τη νύχτα. Επίσης, απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων και βαρέων μηχανημάτων στις παραλίες.

Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραλίες ωοτοκίας. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών που έχουν εκκολαφθεί, κατά την διάρκεια των οποίων θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περισσότερο διαβασμένα