Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 18:48

Έρευνα οργανώσεων για τα εμπόδια πρόσβασης προσφύγων στην εργασία. Το 72,6% αιτούντων άσυλο και προσφύγων δεν εργάζεται

Το 72,6% των αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων δεν εργάζεται και ως κύρια εμπόδια στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας αναφέρονται η γλώσσα, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι διακρίσεις από τους εργοδότες.

Αυτό προκύπτει από έρευνα των μη κυβερνητικών οργανώσεων International Rescue Committee Hellas, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Κέντρο Διοτίμα, που διεξήχθη σε δείγμα 183 αιτούντων άσυλο και προσφύγων.

Ως κυριότερες δυσκολίες στην πρόσβασή τους στην απασχόληση οι ερωτηθέντες ανέφεραν την έλλειψη γνώσης της ελληνικής ή/και αγγλικής γλώσσας (54%) και τις γραφειοκρατικές δυσκολίες στην απόκτηση των απαραίτητων εγγράφων (22,4%). Το 75,4% διαθέτει ΑΦΜ, το 48% ΑΜΚΑ, ενώ μόνο το 36% έχει καταφέρει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.

Ταυτόχρονα, το 18% αναφέρει ότι αντιμετωπίζει ρατσιστικές συμπεριφορές και διακρίσεις από τους εργοδότες, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό όσων θεωρούν την έλλειψη κοινωνικού δικτύου και σύνδεσης με την ελληνική αγορά εργασίας, καθοριστικό παράγοντα για την αδυναμία εύρεσης εργασίας. Επιπλέον εμπόδια, σύμφωνα με την έρευνα, αποτελούν το ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα (15,8%), ότι δεν καταλαβαίνουν καλά την ελληνική κουλτούρα και γραφειοκρατία (14,2%) και ότι δέχονται πίεση να δουλέψουν σε κακές εργασιακές συνθήκες (13,1%).

Οι τρεις οργανώσεις συστήνουν μεταξύ άλλων τη θέσπιση μαθημάτων ελληνικών και ενταξιακών προγραμμάτων από το στάδιο της υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, την αναγνώριση των πιστοποιήσεων, πτυχίων και προϋπηρεσίας των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, τη σύνδεση του προσωρινού αριθμού ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης (ΠΑΑΥΠΑ) με το σύστημα Εργάνη, την παροχή κινήτρων για την πρόσληψη αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και την απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο σύστημα επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Τέλος, ζητούν να καταργηθεί η απαίτηση κατάθεσης χρηματικής εγγύησης στις τράπεζες και η ελληνική Πολιτεία να εγγυηθεί τη δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού με αναλυτική περιγραφή των απαραίτητων δικαιολογητικών για συναλλαγές με αιτούντες άσυλο και δικαιούχους διεθνούς προστασίας.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου «Do the human right thing- Υψώνουμε τη φωνή μας για τα δικαιώματα των προσφύγων», το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση του προγράμματος «Active Citizens Fund», που αποτελεί μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα