Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 11:40

Go On: «Ήρωες από Μέταλλο» του διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκου Φλώρου - Κολοκοτρώνης και Μπουμπουλίνα από ίνες αλουμινίου στον χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»

Η πολυσυζητημένη συστέγαση της επετειακής εικαστικής έκθεσης «Ήρωες από Μέταλλο» του διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκου Φλώρου με τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», στην Καλαμάτα, συνεχίζεται.

Με κοινό άξονα την ιστορία και την παράδοση, αυτή η συστέγαση, δημιουργεί μια σύμπνοια του πατροπαράδοτου και του σύγχρονου, του παρελθόντος και του παρόντος, του υφάσματος και του μετάλλου.
Μια εμπειρία που θέλησε να βιώσει πλήθος κόσμου από την Καλαμάτα και όλη την Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω -από την προγραμματισμένη- παραμονή της μοναδικής συλλογής. Έργα από ίνες αλουμινίου, τις οποίες
δημιουργεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, από κουτάκια αναψυκτικών.
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στάθηκε η αφορμή, ο διάσημος γλύπτης να εκθέσει ξανά έργα του στην Ελλάδα, έπειτα από χρόνια επιτυχημένων εκθέσεων στην Ευρώπη, την Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ίδιος προέρχεται από μία οικογένεια επαναστατών και ηρώων. Πρόγονος και συνονόματός του ήταν ο οπλαρχηγός Νίκος Φλώρος, ο οποίος έπεσε ηρωικά στην μάχη των Αθηνών, πολεμώντας για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό.Η πολυσυζητημένη συστέγαση της επετειακής εικαστικής έκθεσης «Ήρωες από Μέταλλο» του διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκου Φλώρου με τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», στην Καλαμάτα, είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και συνεχίζεται.

Ο Νίκος Φλώρος, έχοντας, από νεαρή ηλικία, την ενστικτώδη ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση, καταλήγει σήμερα στη γλυπτική, την τέχνη που εδώ και χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον του, εμμένοντας πάντοτε στην άποψη πως «Η Τέχνη είναι Μία», ενιαία και αδιάσπαστη, και υπηρετώντας την, ο ίδιος, με προσήλωση στη βαθύτερη γνώση και εξέλιξή της.
Η έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και στοχοπροσήλωσης του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια ιδέα που συνέλαβε τέσσερα χρόνια πριν και η οποία έλαβε σάρκα και οστά τη φετινή χρονιά-ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας. Εργαζόμενος σκληρά για τη δημιουργία των εν λόγω έργων, ο ίδιος εξομολογείται ότι τον προβλημάτισαν αρκετά. Κι αυτό διότι οι προσωπικότητες τις οποίες απεικονίζουν είναι υπαρκτές, έχουν ηρωική υπόσταση, και με το πέρασμα των αιώνων μετεξελίσσονται σε Ιδέες. «Καθώς τα έργα αναπαριστούν ήρωες που έχει εξυμνήσει η παγκόσμια κοινότητα, η δουλειά που έπρεπε να κάνω ήταν πολυδιάστατη. Προϋπέθετε ιστορική έρευνα, μελέτη απομνημονευμάτων αλλά και χρόνο. Χρόνο να αφουγκραστώ το χαρακτήρα και τα συναισθήματα αυτών των ηρώων, ώστε να τα αποτυπώσω στα έργα μου», εξομολογείται ο καλλιτέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά έργων -γλυπτών κουστουμιών και ψηφιδωτών πορτρέτων ηρωικών προσωπικοτήτων- υλοποιημένων εξ’ ολοκλήρου από κομμάτια ανακυκλώσιμου αλουμινίου προερχόμενα από κουτάκια αναψυκτικών. Η ιδιαιτερότητα της τέχνης αλλά και της τεχνικής του Νίκου Φλώρου, την οποία κατοχύρωσε στη Νέα Υόρκη και πλέον συνιστά την «υπογραφή» του, έγκειται στην πρώτη ύλη και στον τρόπο επεξεργασίας και αξιοποίησής της. Ο καλλιτέχνης συλλέγει κουτάκια αναψυκτικών, μετατρέπει το αλουμίνιο σε ίνες και τις ίνες σε «μεταλλικό ύφασμα». Δεν έχει την πολυτέλεια του έτοιμου υλικού, αντιθέτως το δημιουργεί ο ίδιος από το μηδέν.
Πρόκειται για μία εργασία εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα, την οποία υλοποιεί μόνος του, από την αρχή ως το τέλος. Τα χρώματα δε που χρησιμοποιεί φροντίζει να αντικατοπτρίζουν τη φύση και την υπόσταση του εκάστοτε ιστορικού προσώπου ή αντικειμένου που αναπαριστούν. Έτσι, ο Νίκος Φλώρος, κατορθώνει με την τέχνη του να προσωποποιεί το άυλο, μεταλλάσσοντας εξονυχιστικά την «ταπεινή» ύλη, σε θροΐζοντα ατλαζωτά υφάσματα, γεμάτα υπέρλαμπρες διαμαντοπελεκητές ψηφίδες.


Εισερχόμενος ο επισκέπτης στον εκθεσιακό χώρο, αντικρίζει στον προθάλαμο τη γλυπτή ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ένα έργο με ύψος κάτι παραπάνω από δυόμισι μέτρα, άκρως επιβλητικό. Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου, η Μόσχω Τζαβέλλα δεσπόζει σε ανάγλυφο πορτρέτο ανάμεσα στις τοπικές ενδυμασίες της Πελοποννήσου, τμήμα της μόνιμης Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Στα δεξιά, η εντυπωσιακή, λόγω των φαντασμαγορικών χρωμάτων αλλά και του μεγέθους της (1,90 μ. ύψος), γλυπτή ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώστα, γνωστής και ως «Ψωροκώσταινας», αρχόντισσας από το Αϊβαλί. Από την έκθεση δεν λείπει -πως θα μπορούσε να λείπει άλλωστε;- η ελληνική σημαία, που σε αυτή της την αναπαράσταση δεν είναι μόνο γαλανόλευκη. Ο Νίκος Φλώρος προσέθεσε σ’ αυτήν το κόκκινο, το χρώμα του αίματος που την πότισε, αλλά και ξέφτια στο κάτω μέρος της, το καθένα από τα οποία συμβολίζει και ένα πλήγμα στη γαλανόλευκη θωριά της.


Τέλος, τρία ακόμη έργα που προκαλούν δέος: το ανάγλυφο πορτρέτο του Γέρου του Μοριά, καθώς επίσης και εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, έρχονται να σε διαπεράσουν «κοιτάζοντάς σε». Και το αποκορύφωμα: η «Ελευθερία». Η γλυπτή αναπαράσταση της έννοιας, την οποία διεκδίκησαν αδιαπραγμάτευτα οι πρόγονοί μας.
Την ελευθερία που ο καλλιτέχνης μας προτρέπει να διεκδικήσουμε κι εμείς, με κάθε τρόπο!

Η έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» φιλοξενείται στο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», στην οδό Σταδίου 64, στην Καλαμάτα. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Αριστοτέλη Καραντή, ενώ τα κείμενα
του καταλόγου υπογράφει η Κατερίνα Κοσκινά.
Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 9:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.
Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. - 8:30 μ.μ. και Κυριακή 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 27210-86923 και 27210-86927 και στο vgkareliascollection.com.

 

The well known exhibition “Heroes made of Metal” by the renowned artist Nikos Floros will be available till the end of December at the Victoria G. Karelia’s Collection of Traditional Greek Costume building in Kalamata, along with the permanent exhibition. It is certainly an important work of art and dedication inspired by the Greek Revolution of 1821.

 

K.Δ.

 

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος Go On #13

 

Διαβάστε τους "Ήρωες από Μέταλλο" στο 13ο τεύχος Go On

Διαβάστε το 13ο τεύχος Go On στην πλατφόρμα μας στο Issuu

Διαβάστε επίσης στο 12o τεύχος Go On: "200 χρόνια από το 1821"

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα