Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 09:37

Παρουσία Χρυσοχοΐδη και αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. εγκαινιάστηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής & Ελληνικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, εγκαινιάστηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής & Ελληνικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας, την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Πολίτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ταξίαρχος Παναγιώτης Πούπουζας, ο Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Ταξίαρχος Ηλίας Αξιοτόπουλος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, στελέχη της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Ένα εγχείρημα, μία δράση, μια δομή που έρχεται να επικουρήσει αν θέλετε, το έργο της Αστυνομίας και να συμβάλλει στο τομέα της πρόληψης φαινομένων παραβατικότητας», τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

«Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο εδώ στον Δήμο Καλαμάτας είναι ένα επιχειρησιακό κέντρο που φιλοδοξεί με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αστυνομικών δυνάμεων και των πολιτών να μπορέσει να περιορίσει να ελέγξει και να επιχειρήσει να κάνει την πόλη της Καλαμάτας, μια πόλη χωρίς εγκληματικότητα, χωρίς παραβατικότητα, μια πόλη που θα τη χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πρόσθεσε, επίσης, πως η «Καλαμάτα είναι ο τρίτος Δήμος σε ολόκληρη τη χώρα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που επιχειρεί την ίδρυση και την εγκατάσταση αυτού του Κέντρου, με το οποίο μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

Σημείωσε μάλιστα πως με μια σειρά δράσεων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες έχει περιοριστεί σημαντικά η παραβατικότητα στον νομό Μεσσηνίας. «Νομίζω είμαστε σε ένα καλό σημείο. Αλλά δεν εφησυχάζεις ποτέ σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κοινωνική ειρήνη, τη δημοκρατία, την ευημερία», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Υπουργός, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες με έμφαση στους επαγγελματίες της πόλης να τηρούν ευλαβικά και με σεβασμό τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: "Αξιολογώντας τις διαρκείς προκλήσεις στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, θέσαμε ως όραμά μας τη δημιουργία μιας Σύγχρονης Αστυνομίας για Ασφαλής πολίτες και μέσω του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-2025 που έχουμε καταρτίσει η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών του Σώματος θα είναι εφάμιλλη τόσο της αποστολής τους όσο και των κοινωνικών σύγχρονων απαιτήσεων.

Μια από τις Στρατηγικές Προτεραιότητες που έχουν τεθεί, αποτελεί η ενθάρρυνση της επικοινωνιακής εξωστρέφειας του Σώματος με την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και ιδιαίτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο λοιπών των ανωτέρω εντάσσεται και η από κοινού πρωτοβουλία για σύσταση και λειτουργία του εν λόγω Κέντρου. Μια σημαντική κίνηση, όχι απλά επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά ουσίας που έχει ως σκοπό, μέσα από τη συνεργασία των εμπλεκομένων:

Τη δημιουργία και παγίωση του προσδοκώμενου επιπέδου ασφάλειας τόσο για τη τοπική κοινωνία, όσο και τις υποδομές της πόλης,
Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου,
Την αποτροπή, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής εξωτερίκευσης παραβατικής συμπεριφοράς.
Τη διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας της πόλης.
Πλέον στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής, σε συνεργασία με κάθε κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα, θα αναλαμβάνουν από κοινού δράση, ενιαία, συντονισμένα, με μεθοδικότητα και οργάνωση για την ολιστική προσέγγιση ζητημάτων συναφή με την ασφάλεια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Είμαι βέβαιος ότι η εν λόγω πρωτοβουλία, ως απόρροια ενσυνείδητης συλλογικής προσπάθειας και ουσιαστικής συνεργασίας, θα έχει άμεσα απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της Καλαμάτας"

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ε.ΣΥ.Κ.

Το Συντονιστικό Κέντρο στεγάζεται σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο, στο ιστορικό Δημαρχείο. Σκοπός του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών. Επιπλέον, θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καλαμάτας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ανωτέρω κέντρο στελεχώνεται από Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης και από Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.

Μέσω του Ε.ΣΥ.Κ. προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως:

Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών.
Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.
Αντιμετώπιση παρεμπορίου.
Πολιτική Προστασία.
Έλεγχος παράνομων σταθμεύσεων.
Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά.
Περιπολίες σε περιοχές του Δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα.
Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.
Εγκαταλελειμμένα οχήματα.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα