Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 20:30

Μέσα από το Ψυχόδραμα συντονίζεται Ομάδα Εφήβων στην Καλαμάτα

Ένα μοντέλο ομαδικής ψυχοθεραπείας, το ψυχόδραμα, με μία ομάδα εφήβων ξεκινά το επόμενο διάστημα στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου με συντονίστρια την ψυχολόγο Χριστίνα Αναστασοπούλου. 

Η ομάδα θα έχει βιωματικό χαρακτήρα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν ψυχοδραματικές τεχνικές εμπνευσμένες από το θέατρο όπως παιχνίδια ρόλων, νοερές ασκήσεις καθώς και συζήτηση. Θα πραγματοποιείται 2 φορές τον μήνα με διάρκεια 2 ωρών. Απευθύνεται σε ηλικίες 15 - 18, με περιορισμένο αριθμό θέσεων λόγω Covid-19. 

Μέσα από συζήτηση, παιχνίδια ρόλων και άλλες ψυχοδραματικές τεχνικές βασισμένες στο θέατρο τα παιδιά θα καταφέρουν να απαντήσουν βασικά ερωτήματα που τα ταλαιπωρούν. 

Η εφηβεία είναι μια συναρπαστική περίοδος έντονων σωματικών, γνωστικών και ψυχικών αλλαγών, κατά την οποία περνάμε από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Μέσα στην μετάβαση αυτή εγκαταλείπουμε την εξιδανικευμένη εικόνα που μέχρι τότε είχαμε για τον κόσμο, τους γονείς μας, το σχολείο κλπ, αμφισβητούμε, διερωτόμαστε, συγκρουόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά για να φτάσουμε να βρούμε τη δική μας θέση στην πραγματικότητα.

Η περίοδος αυτή αν και φυσιολογική μπορεί να είναι πηγή έντονης ανησυχίας, άγχους και έντασης. Οι σχέσεις με τους γονείς γίνονται περισσότερο συγκρουσιακές ενώ ερωτήματα όπως, το «που ανήκω», «αξίζω», «τι έχει νόημα», «πως με βλέπουν οι άλλοι», «πως θα ακουστώ» ή «πως θα είναι το μέλλον μου» γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα και επιζητούν απάντηση.
Η ομάδα στοχεύει μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης να δώσει την ευκαιρία στους εφήβους να:
1. Δώσουν χώρο έκφρασης και στις ανησυχίες τους
2. Μοιραστούν, να διαπραγματευτούν και να βρουν τις δικές τους απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούν
3. Ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να δώσουν αξία στις ικανότητές τους
4. Φτιάξουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις με γονείς, φίλους και συνομηλίκους
5. Διαχειριστούν καλύτερα το άγχος σε σχέση με τη σχολική επίδοση και τις προσδοκίες της οικογένειας
6. Προσδιορίσουν τι έχει αξία για τους ίδιους και να οραματιστούν τον κόσμο τους

Μεθοδολογία: Η ομάδα έχει βιωματικό χαρακτήρα. Θα χρησιμοποιηθούν Ψυχοδραματικές τεχνικές εμπνευσμένες από το θέατρο όπως παιχνίδια ρόλων, νοερές ασκήσεις καθώς και συζήτηση.
Συντονισμός: Χριστίνα Αναστασοπούλου, Ψυχολόγος MSc, Ψυχοδραματίστρια
Τόπος: Ασκληπιού 24, 2ος όροφος, πλατεία Ταξιαρχών, Καλαμάτα
Συχνότητα/ διάρκεια: 2 ώρες ανά δεκαπέντε ημέρες
Παρακολούθηση: Λόγω της κατάστασης της πανδημίας Covid-19, ο αριθμός των θέσεων είναι ιδιαίτερα περιορισμένος ενώ για την πραγματοποίηση θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Λίγα λόγια για το Ψυχόδραμα:
Το Ψυχόδραμα είναι μοντέλο ομαδικής ψυχοθεραπείας που πρεσβεύει πως κλειδιά για την ανάπτυξη του ατόμου είναι η δημιουργικότητα και ο αυθορμητισμός. Για την αύξηση της δημιουργικότητας και του αυθορμητισμού στην ομάδα, χρησιμοποιούνται τεχνικές εμπνευσμένες από το θέατρο. Εμπνευστής του Ψυχοδράματος ήταν ο ψυχίατρος Jacob Levy Moreno, ένας από τους πρωτοπόρους της ομαδικής ψυχοθεραπείας (1889-1974)
Κατά τη διάρκεια μιας ψυχοδραματικής συνάντησης οι συμμετέχοντες στο βαθμό που αισθάνονται έτοιμοι, καλούνται να αναπαραστήσουν προσωπικές συναισθηματικές καταστάσεις όπως έχουν βιωθεί στο παρελθόν, όπως βιώνονται τώρα ή όπως φαντάζονται πως θα εξελιχθούν στο μέλλον, παίρνοντας οι ίδιοι θέση μέσα στην αναπαράσταση ή βλέποντας την από απόσταση (τεχνική του σωσία, τεχνική του καθρέφτη, αντιστροφής ρόλου κ.λ.π.). Αυτού του είδους η δημιουργική αναβίωση και η ενεργός εμπλοκή (όχι απαραίτητα λεκτική), λειτουργεί καθαρτικά και δίνει σημαντικές νέες πληροφορίες στους συμμετέχοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για νέους στόχους ή αλλαγές.
Σήμερα το Ψυχόδραμα εφαρμόζεται ως μέθοδος ανάπτυξης σε θεραπευτικά (κέντρα ψυχικής υγείας, μονάδες απεξάρτησης, κέντρα ημέρας) και μη θεραπευτικά πλαίσια (σχολεία, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς).

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα