Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 21:30

Τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου όσων εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς στις 8 Φεβρουαρίου 1944

Αποκαλυπτήρια του μνημείου όσων εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

Η τελετή περιέλαβε επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες πατριώτες, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων, ενώ έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Πριν τα αποκαλυπτήρια, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίον ανέφερε ότι "τα εγκλήματα που διέπραξαν τα στρατεύματα Κατοχής κατά της πατρίδας μας δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε. Αυτός είναι ο σκοπός που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, ώστε με αυτό το μνημείο να θυμόμαστε τον τόπο όπου έγινε η θυσία, τον τόπο όπου εκτελέστηκαν οι συμπατριώτες μας το Φεβρουάριο του 1944". Ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι αυτό το μνημείο συμπληρώνει το κενοτάφιο που υπάρχει στο κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας, στο οποίο ο Δήμος Καλαμάτας κάθε χρόνο, το Φεβρουάριο, διοργανώνει την πρέπουσα τελετή μνήμης. Τέλος, ο Θ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι η ηθική αποκατάσταση θα επέλθει με την καταβολή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ζήτημα που τέθηκε και κατά την πρόσφατη συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, στη Βαυαρία.

Σημειώνεται ότι το μνημείο ανήγειρε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα