Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 11:37

Ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας

Ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε από Παρασκευή 22 έως Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

Συγκεκριμένα το Συνέδριο χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Ο Δήμαρχος Πατρών κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης, Ο Αρχιμανδριτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, Ο βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής, η βουλευτής Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας, ο Περιφερειακός Διοικητής ΠΣ κ. Ευθύμιος Γεωργακόπουλος και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου στην πρώτη Συνεδρίαση οι μελισσοκόμοι τίμησαν την προσφορά του πυροσβεστικού σώματος για το συνεχή αγώνα που κάνουν για να σώσουν τα δάση τις ανθρώπινες ψυχές, τις περιουσίες αλλά και τα μελίσσια και απενεμήθη τιμητική πλακέτα. Επίσης σε μια σεμνή τελετή τίμησαν τους αποχωρήσαντες επιστήμονες του κλάδου της τελευταίας 50ετίας και τους απένειμαν αναμνηστική πλακέτα.
 
Στη δεύτερη Συνεδρίαση δόθηκε βήμα και χρόνος στους μελισσοκόμους να συζητήσουν με τους επιστήμονες του κλάδου προβλήματα σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες, τη Βιολογική και Βιοδυναμική μελισσοκομία και τα προϊόντα κυψέλης. Παράλληλα τα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας παρουσίασαν τη δραστηριότητά τους. Συμμετείχαν τα δύο Πανεπιστημιακά Εργαστήρια Μελισσοκομίας, του ΑΠΘ και του ΓΠΑ, το Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστ. Ζωϊκής Παραγωγής, ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΗΤΡΑ', το Εργαστήριο Μελισσοκομίας, Ινστ. Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων, ΕΛΓΟ 'ΔΗΜΔΗΤΡΑ, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Εργαστήριο Αειφορικής Γεωργίας, το Εργαστήριο Ανάλυσης Μελιού, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ανεξάρτητοι ερευνητές
 
Στη τρίτη Συνεδρία επαγγελματίες μελισσοκόμοι μετέφεραν την εμπειρία τους σε τεχνικά θέματα αλλά και τον προβληματισμό τους για την πορεία του κλάδου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη Συνεδρία αυτή παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ελληνικές ευρεσιτεχνίες σχετικά με τις μέλισσες
 
Σε Συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας & Σηροτροφίας διαμορφώθηκε βάση Πρωτοκόλλου Οργάνωσης των μελλοντικών Πανελληνίων Συνεδρίων Επαγγελματικής Μελισσοκομίας (ΠΣΕΜ), το οποίο θα συζητηθεί περαιτέρω και θα εγκριθεί ως τελικό κείμενο από την Οργανωτική Επιτροπή και τους φορείς που εκπροσωπούν. Το 4ο ΠΣΕΜ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του 3ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Μελισσοκομίας θα γραφούν από την οργανωτική επιτροπή και θα αποσταλούν σε όλους τους θεσμούς – φορείς που είναι αρμόδιοι για την επίλυση τους.
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αχαΐας και η οργανωτική επιτροπή του 3ου Π.Σ.Ε.Μ. ευχαριστεί για την ολόθερμη και συνεχή υποστήριξη τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Τον Δήμαρχο Πατρών κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη για την παρουσία και την στήριξη του. Ευχαριστεί επίσης για την παρουσία τους Βουλευτές Αχαΐας, τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ.
 
Τονίζεται ιδιαίτερα η παντελή απουσία εκπροσώπου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Την απουσία εκπροσώπου από το ανώτατο Συνδικαλιστικό Όργανο των Μελισσοκόμων, την Ομοσπονδία (ΟΜΣΕ) καθώς και εκπροσώπου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και άλλων προϊόντων κυψέλης. Αντίθετα συγκινητική ήταν η παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου κ. Τοφαρή Χρήστο, ο οποίος παρακολούθησε όλο το Συνέδριο και τις τρεις ημέρες. Επίσης οι δύο φορείς των Κυπρίων μελισσοκόμων (Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων, και Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Κύπρου) απέστειλαν τους δύο προέδρους τους κ.κ. Κωνσταντίνου Μάριο και Χριστοδούλου Ανδρέα, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το Συνέδριο, ενέπνευσαν αισιοδοξία, συμβούλευσαν, έδωσαν κατευθύνσεις, και πρότειναν νέους τρόπους συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας.
 
Ευχαριστίες εκφράζονται στους Χορηγούς Επικοινωνίας που διέδωσαν ο καθένας με τον τρόπο τους το συνέδριο αυτό, τους εκθέτες που συμμετείχαν στην έκθεση Μελισσοκομικών Εφοδίων, τα μέλη του ΔΣ του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας και τις οικογένειες τους, για την κατανόηση που επέδειξαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα για την συμβολή τους, στην άρτια κι επιτυχημένη διοργάνωσή, καθώς και στην επίτευξη των στόχων του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επαγγελματικής Μελισσοκομίας.
 
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής:
Δημητρόπουλος Αναστάσιος, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας
Αλιχός Βασίλης, Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας
Μούρτζης Γεώργιος, Ταμείας Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας
Ποντίκης Αναστάσιος, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων
Χριστοδούλου Πασχάλης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου
Λαζαρίδου Ελισσάβετ, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα