Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 12:18

Αύξηση στις συντάξεις μέχρι και 100 ευρώ

Αύξηση στις συντάξεις μέχρι και 100 ευρώ τον μήνα θα προκύψει για χιλιάδες συνταξιούχους λόγω της αλλαγής των συντελεστών αναπλήρωσης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αλλαγή που θα αποκαταστήσει την ανταποδοτικότητα μεταξύ των ετών ασφάλισης και του ποσού της σύνταξης, ειδικά για όσους συμπληρώσουν πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης και παραμένουν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνεται και η αύξηση της εθνικής κατώτατης σύνταξης από τα 384 που είναι σήμερα στα 400 ευρώ. Ωστόσο όλα τα σενάρια εξετάζονται καθώς το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό θα κατατεθεί τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Η επιπλέον αναπλήρωση που προωθείται θα λειτουργεί και ως κίνητρο για την παραμονή στην ασφάλιση περισσότερα χρόνια με πλήρη απασχόληση.

Ενδεικτικά κάθε χρόνο αποχωρούν από την αγορά εργασίας περίπου 25.000 ασφαλισμένοι με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για αύξηση της αναπλήρωσης σε όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Στόχος είναι η σωρευτική αύξηση σε αυτή την περιοχή να κινηθεί για παράδειγμα κοντά στις 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τις μεγαλύτερες, ωστόσο, αυξήσεις θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο και πάνω, καθώς στόχος του υπουργείου Εργασίας και του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση είναι όσοι παραμένουν στην αγορά εργασίας να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας είναι μια κλιμακωτή ενίσχυση των ποσοστών αναπλήρωσης ακόμη και πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες, για όσους έχουν πάνω 40 έτη ασφάλισης.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα