Κυριακή, 04 Αυγούστου 2019 23:13

Ερώτηση Χρυσομάλλη στη Βουλή για τ' αγριογούρουνα

Ερώτηση για τις καταστροφές που προκαλούν αγριογούρουνα στη Μεσσηνία κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη. Επισημαίνει ότι ενώ το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια, προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στο εισόδημα των αγροτών του νομού, ειδικά σε όσους ασχολούνται με την αμπελουργία και την κορινθιακή σταφίδα,ωστόσο    τίποτα δεν έχει γίνει έως τώρα για την ουσιαστική αντιμετώπισή του. 

Ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνει την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους καθώς και την επέκταση ζωνών κυνηγιού και τον αριθμό θηραμάτων. Επιπλέον, ζητά την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών καθώς και την τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, προκειμένου να συμπεριλάβει το σχετικό κίνδυνο.

Παράλληλα, επισημαίνει πως τα μέτρα που είχαν ληφθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση κρίνονται εκ του αποτελέσματος ανεπαρκή, οδηγώντας τους καλλιεργητές, που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τα αγριογούρουνα, σε απόγνωση καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για την αποζημίωσή τους. 

Αναφέρεται δε πως το πρόβλημα επιτείνει και η παρουσία κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη “γειτονική” Βουλγαρία, καθώς η ανεξέλεγκτη δράση των αγριογούρουνων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη μετάδοση του ιού σε οικόσιτους χοίρους και χοιροτροφεία, με καταστροφικές ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα