Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 10:27

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Αναγκαία μία εθνική στρατηγική ασφάλειας για την Ελλάδα»

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόσο στο εξωτερικό - λόγω της αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – όσο και στο εσωτερικό – λόγω της εγκληματικότητας ή φυσικών καταστροφών – παρουσίασε η Όλγα Κεφαλογιάννη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Fletcher Alumni Club of Greece με θέμα «Στρατηγικές για την εσωτερική και την εξωτερική ασφάλεια. Οι μεγάλες προκλήσεις των καιρών».

Η κ. Κεφαλογιάννη ανέπτυξε το δίπολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τόσο στο εξωτερικό (αναδιατάξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, Βαλκάνια, Τουρκία, Νοτιο – Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή) όσο και στο εσωτερικό (Αυξανόμενη εγκληματικότητα, ανεξέλεγκτη δράση οργανωμένου εγκλήματος, φόβοι για επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας, σνοχή στην βία, δημιουργία ζωνών ανομίας μέσα στον αστικό ιστό, όπως είναι τα Εξάρχεια), αναδεικνύοντας τρεις θέσεις και δύο προτάσεις, προκειμένου η Ελλάδα να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της.

Πρώτη και κύρια θέση της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη, είναι ότι η ασφάλεια αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο, εάν πορευτούμε με συναίνεση και συνεννόηση. Η ασφάλεια, εσωτερική και εξωτερική, δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές επιδιώξεις ή προσωπικές εμμονές και παιχνίδια εξουσίας.

Δεύτερη, βασική θέση αποτελεί η ουσιαστική βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας. Με την εφαρμογή πολιτικών στρατηγικών και πρακτικών που θα μειώσουν την εγκληματικότητα και την παρανομία, συμβάλλοντας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τρίτη βασική θέση για τα ζητήματα της ασφάλειας- είναι η πολιτική βούληση, το σχέδιο και η αποφασιστικότητα να μπει ένα τέλος στον φαύλο - κύκλο και στην ανοχή της βίας.


Αναλύοντας τις πτυχές αυτού του σχεδίου, η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την εθνική εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, και στη συγκρότηση ενός θεσμικού μηχανισμού για την επίβλεψη της υλοποίησής της.
«Η κατάρτιση Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (National Security Plan στις ΗΠΑ) με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση του πολιτικού φάσματος της χώρας, είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι αναφέρεται σε μία «στρατηγική που προβλέπει κρίσεις και απειλές και προσδιορίζει με σαφήνεια τις δέσμες δράσεων για την αντιμετώπισή τους, που δεν θα περιορίζεται απλά στη διαχείριση κρίσεων, όταν αυτές ήδη θα έχουν εκδηλωθεί. Στόχος της θα πρέπει να είναι η έγκαιρη αναγνώριση, αξιολόγηση και ιεράρχηση όλων των απειλών σε βάθος χρόνου. Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε απειλές προερχόμενες από το εξωτερικό».

Στη συνέχεια της παρέμβασής της, η υποψήφια βουλευτής Α' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε πως «η διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας μέσα από την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας, απαιτεί την ύπαρξη ενός θεσμικού κεντρικού οργάνου, ενός μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, ανάγκη που έχει επισημανθεί από τη Ν.Δ. και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμά της».
Αναλύοντας τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, η κ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι το νέο αυτό θεσμικό όργανο θα διαχειρίζεται και θα συντονίζει όλους τους συναρμόδιους φορείς της πολιτείας για την αντιμετώπιση απειλών εθνικών διαστάσεων και έκτακτων καταστάσεων αλλά και ζητήματα συνδεόμενα με την άμυνα της Χώρας. Ο ρόλος του θεσμικού αυτού οργάνου, θα πρέπει να εξειδικεύεται και να αποβλέπει στην προστασία των εθνικών στρατηγικών στόχων. Υπογράμμισε, δε, πως «τόσο η εθνική στρατηγική ασφάλειας όσο και το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας, πρέπει να έχουν στιβαρές βάσεις και διάρκεια. Για να έχουν συνέχεια και αποτέλεσμα».

Με μία σαφή, δε, αναφορά στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, πριν ένα χρόνο, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις, θα καταφέρουμε να προβλέπουμε έγκαιρα τους κινδύνους και να προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, επιχειρησιακά, διπλωματικά, επικοινωνιακά. Η χώρα δεν αντέχει άλλους αυτοσχεδιασμούς, προσωπικές εκτιμήσεις, μετάθεση ευθυνών και υπεκφυγές».
Κλείνοντας την παρέμβασή της στην εκδήλωση του Fletcher Alumni Club of Greece και με το βλέμμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές, η κ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι στην πορεία της χώρας για έξοδο από την κρίση απαιτείται πολιτική σταθερότητα, εμπιστοσύνη και μία νέα εθνική ενότητα. Σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά πως «τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποκαταστήσουμε πλήρως την εμπιστοσύνη της χώρας, του πολιτικού συστήματος, στο εξωτερικό και, τέλος, τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει μια Νέα Εθνική Ενότητα, μια minimum συμφωνία όλων όσων πιστεύουν ότι έχει φτάσει η ώρα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για να ξεκολλήσει επιτέλους η χώρα από την κρίση».
Στην εκδήλωση μίλησε και ο υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας με τη Ν.Δ. Δημήτρης Τσιόδρας ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα