Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 11:54

Είσπραξη και διανομή πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς τους Έλληνες δημιουργούς για την αποτελεσματική προσωρινή - μεταβατική λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου η ΕΥΕΔ να συνεχίσει απρόσκοπτα την είσπραξη και διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων στους δικαιούχους-μέλη της, και παράλληλα να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς ως προς τις υποχρεώσεις των χρηστών μουσικών έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξασφάλισε τις υλικές προϋποθέσεις προκειμένου η ΕΥΕΔ να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προβλέπονται από τον νόμο.
Από τη σύστασή της (07.06.2018) η ΕΥΕΔ, υπερβαίνοντας όλες τις δυσκολίες, κατόρθωσε να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά στην ελληνική αγορά σε μικρό χρονικό διάστημα, και από τις εισπράξεις που πραγματοποίησε έχει καταφέρει να καλύψει μεγάλο μέρος των λειτουργικών της δαπανών, με τις νόμιμες κρατήσεις επί των εσόδων. Όσο για τα έσοδα από δικαιώματα, αυτά πρόκειται να διανεμηθούν στους δικαιούχους. Παράλληλα την περασμένη Τρίτη, 23 Οκτωβρίου κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών της, οι δημιουργοί και δικαιούχοι εξέλεξαν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ το οποίο συγκροτήθηκε ως εξής:
Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ο Φοίβος Δεληβοριάς, Αντιπρόεδρος η Άλκηστις Τσίκλου της WarnerChappellMusicHellas, SRL, Γραμματέας η Μαίρη Φασουλάκη καιΜέλη οι: Πάνος Φαλάρας, Χρήστος ΝικολόπουλοςΠαρασκευάς Καρασούλος, Κώστας Καλδάρας,Βιργινία Κοκίου από τη UniversalMusicPublishing και Βασιλική Γκίνη από τη Νίκος Γκίνης MediaMusicPublishing.
Ομόφωνα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε, όπως προβλέπεται από τον νόμο, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύστασης του διάδοχου αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των ιδίων των δημιουργών και δικαιούχων δικαιωμάτων στον οποίο πρόκειται να μεταφερθεί η δραστηριότητα της ΕΥΕΔ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα