Σάββατο, 03 Νοεμβρίου 2018 13:05

Λιονταρόψαρο: Στη Μεσσηνιακή Μάνη έφτασε ο νέος απειλητικός θαλάσσιος εισβολέας

Λιονταρόψαρο: Στη Μεσσηνιακή Μάνη έφτασε ο νέος απειλητικός θαλάσσιος εισβολέας
photo: Dive Code

Το πρώτο λιονταρόψαρο στην Πελοπόννησο, ένας ακόμα απειλητικός θαλάσσιος εισβολέας στη Μεσόγειο, εντοπίστηκε χθες μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης.

Το λιονταρόψαρο είναι ένα ακόμα ψάρι εισβολέας που απειλεί τις θάλασσές μας και μέχρι τώρα είχε εντοπιστεί σε περιοχές όπως η Ρόδος και η Κύπρος. Χθες, ένα μικρό λιονταρόψαρο εντοπίστηκε σε βάθος γύρω στα 15 μέτρα, στην περιοχή Χλιάβορτο, κοντά στον «Φονέα», μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης, στο πλαίσιο κατάδυσης που πραγματοποιούσε με αμερικανούς ερευνητές το καταδυτικό κέντρο Dive Code. O Δημήτρης Εξαρχουλέας, άμεσα αντιλήφθηκε την παρουσία του ψαριού, το οποίο όπως είπε μιλώντας στην «Εύφορη Γη - e-gi.gr» για πρώτη φορά εντοπίζεται στην περιοχή της Πελοποννήσου. Η εμφάνιση του λιονταρόψαρου, όπως επισημαίνει ο ιδιοκτήτης του καταδυτικού κέντρου, ήταν αναμενόμενη και στην περιοχή μας, αφού είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του στη Μεσόγειο θάλασσα. Σύντομα μάλιστα εκτιμά πως θα βρεθούν και άλλα, δείγμα της εξάπλωσής τους σε όλη τη Μεσόγειο.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΡΑΓΔΑΙΑΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ
Να σημειώσουμε πως βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέσα στην τελευταία διετία, λόγω της κλιματικής αλλαγής -κι ενδεχομένως λόγω της διαπλάτυνση του Καναλιού του Σουέζ- το ψάρι βρήκε εύκολη δίοδο προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, πρόκειται για έναν εκ των πιο απειλητικών θαλάσσιων εισβολέων, αφού το δηλητηριώδες λιονταρόψαρο (Pterois miles) τρέφεται με ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών, γεννά κάθε τέσσερις μέρες, όλο το έτος, με τα εκατομμύρια αυγά του να παρασύρονται από θαλάσσια ρεύματα και να εξαπλώνεται ραγδαία το είδος.
Η ταχεία αναπαραγωγή και ανάπτυξή του καθώς και τα τοξικά αγκάθια βοηθούν το λιονταρόψαρο να κατακτά συνεχώς νέες περιοχές, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, πράγμα που έχει σημαντικές επιπτώσεις, σε κάθε διάσταση, όπως στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία ενός τόπου.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Τα αγκάθια του είναι τοξικά, και όπως έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα του παρελθόντος, είναι «άκρως δηλητηριώδη και εν δυνάμει θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί από αυτά - άλλο ψάρι ή άνθρωπο». Επισημαίνεται μάλιστα πως όποιος τσιμπηθεί θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε γιατρό «γιατί μπορεί να εκδηλώσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση».
Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στο ψάρι εισβολέας «αγριόσαλπα» και αναλυτικά έχουμε παρουσιάσει ρεπορτάζ στο περιοδικό «Εύφορη Γη» -στη διερεύνηση της εξάπλωσης της οποίας είχε εμπλοκή το εν λόγω καταδυτικό κέντρο, παρέχοντας συνδρομή στο έργο της ερευνήτριας. Όπως είχε επισημανθεί στο ρεπορτάζ, κρίνεται αναγκαία η αλίευση του εν λόγω ψαριού στη συνέχεια, προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες από αυτό στο υπόλοιπο θαλάσσιο περιβάλλον. Και στην περίπτωση του λιονταρόψαρου, οι ερευνητές έχουν επισημάνει στο παρελθόν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα, ώστε να αλιευθεί το λιονταρόψαρο, κάτι που όπως έχει αναφερθεί, «έγινε με επιτυχία στα ρηχά νερά της Καραϊβικής», με αντιστάθμισμα, να αυξηθούν οι πληθυσμοί άλλων ψαριών που κυνηγούν τα λιονταρόψαρα. Σημειώνεται δε σε σχετικές αναφορές και δημοσιεύματα, πως το επικίνδυνο ψάρι, μόνο αν καθαριστεί προσεκτικά, μπορεί να καταναλωθεί.
Να σημειωθεί πως κυπρο-βρετανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε αμέσως από αντίστοιχη προειδοποίηση της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), το λιονταρόψαρο είναι ίσως «ο πιο επικίνδυνος από τους ουκ ολίγους απειλητικούς θαλάσσιους εισβολείς».

Κέλλυ Δημητρούλια

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα