Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 17:02

Go On: Το «έξυπνο» σπίτι που ανεξαρτητοποιεί ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρίες

Για το πρότυπο σπίτι αυτόνομης διαβίωσης, η οποία έχει σχεδιαστεί για ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρίες και χρόνια νοσήματα, με στόχο την… «ανεξαρτησία τους», μίλησε στο «Go On» και την Κυριακή Παπακωνσταντίνου ο καθηγητής και διευθυντής Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών, στην Πάτρα, Νικόλαος Βώρος.

Ουσιαστικά, όπως μας είπε ο κ. Βώρος, πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, του οποίου η λογική είναι να ενσωματώσει όλες τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την υποβοηθούμενη αντίληψη, υπηρεσίες δηλαδή ή τεχνολογίες, οι οποίες βοηθούν ώστε να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.

 

 

 

Νικόλαος Βώρος
Kαθηγητής και διευθυντής
Εργαστηρίου Σχεδιασμού
Ενσωματωμένων Συστημάτων
και Εφαρμογών

 

 

 

 

 Τι είναι, όμως, η υποβοηθούμενη διαβίωση; 

Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχει δημιουργηθεί ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών και θεωρητικά μπορεί να μείνει κάποιος, ενώ πίσω από τους τείχους του κρύβεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Είναι στην ουσία μία αόρατη βοήθεια, η οποία είναι εκεί για να προλαμβάνει.

Για παράδειγμα, κάποιος έχει μία πτώση στο σπίτι και δεν μπορεί να σηκωθεί, η υποδομή αυτή το αντιλαμβάνεται και ενημερώνει τον γιατρό του ή όποιον πρέπει να ενημερώσει.

Όλο αυτό έχει ξεκινήσει από το 2016. Είναι βέβαια το αποτέλεσμα ενός ευρωπαϊκού έργου, του RADIO, το οποίο είχε στόχο να δώσει υποβοήθηση με χρήση οικιακών ρομπότ για τα άτομα που είναι ηλικιωμένα. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της δράσης, χρηματοδοτήθηκε και αναπτύχθηκε αυτός ο χώρος.

Σήμερα, όμως, το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, με τον χώρο πλέον να ενσωματώνει ρομποτικές τεχνολογίες, ρομποτικούς βοηθούς που υπάρχουν στο σπίτι. Υπάρχει δηλαδή εξέλιξη του έργου.

Πόσο εύκολο είναι να έρθει αυτή η τεχνολογία στα σπίτια μας;

Η τεχνολογία αυτή έχει υψηλό βαθμό ωρίμανσης. Ήδη έχει δοκιμαστεί σε 30 σπίτια στην Πάτρα, καθώς είναι σημαντικό να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες με διάφορες απαιτήσεις και περιορισμούς. Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία αυτή έχει δοκιμαστεί με εκπληκτικά αποτελέσματα και επίσης είναι φτιαγμένη με τέτοιον τρόπο η υποδομή ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε σπίτι.

Από εκεί και πέρα το πόσο έξυπνο και το ποιες υπηρεσίες θα ενσωματώσουμε έχει άμεση σχέση και με την πρόθεση του τελικού χρήστη και βεβαίως είναι και θέμα κόστους.

Θα μπορούσαμε δηλαδή να αναφερθούμε και στο κόστος;

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε κοστολογήσει. Και πρέπει να λάβουμε όλοι υπ’ όψιν ότι υπάρχουν από πίσω υποδομές και υπηρεσίες που τρέχουν από το εργαστήριο. Φανταστείτε ένα σύστημα το οποίο μπορεί να υπάρχει στο εμπόριο όχι μόνο από μία
εταιρεία. Το κόστος διαφοροποιείται από σπίτι σε σπίτι και σίγουρα μπορεί να πάει πολύ ψηλά. Δεν είναι εμπορικό προϊόν. Είναι ένας χώρος επίδειξης.

Σίγουρα μιλάμε για το σπίτι της επόμενης ημέρας που θα μπορούσε να δώσει λύσεις και να βοηθήσει ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, ηλικιωμένους και μη.

...

Smart house helps people living independently

An original, smart house is designed for the elderly and people with disabilities and chronic diseases in order to help them live autonomously, safely and conveniently and being independent. According to Nikolaos Voros the professor at the University of
Peloponnese, it is a place in the University and in the ESDA Lab, which integrates all technologies related to assisted perception.

Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ για την υγεία, την τεχνολογία και την καινοτομία στο 

6ο τεύχος Go On

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

08/2020

Περισσότερο διαβασμένα