Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 17:18

Ξανθός: Η υπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης δεν αφορά μόνο τους οικονομικούς δείκτες αλλά και το κοινωνικό κράτος

Την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυση και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Πάτρα.

«Η ενσωμάτωση του τομέα της υγείας στην ατζέντα των αναπτυξιακών συνεδρίων που πραγματοποιεί η κυβέρνηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υποδηλώνει ότι η προσέγγιση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης δεν αφορά μόνο οικονομικούς δείκτες, κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μεγάλα έργα» ανέφερε ο κ. Ξανθός τονίζοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει αυτή η οπτική και ότι τα περιφερειακά συνέδρια δίνουν τη δυνατότητα να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, να ακουστούν κριτικές με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και στη συνέχεια το υπουργείο να μπορεί να εντάξει στο σχεδιασμό του τα αιτήματα και τις ανάγκες που προκύπτουν από τη συζήτηση με απαράβατο, όμως, όρο ότι εκεί δεν θα υπάρχει θέση σε τοπικισμούς, παραγοντισμούς και πελατειακές σχέσεις.

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες στον τομέα της υγείας τονίζοντας ότι παρά τα όσα ακούγονται περί ασυνέπειας λόγων και έργων, οι βασικότερες δεσμεύσεις υλοποιούνται με βασικότερη την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και στην προσπάθεια αναβάθμισής του παρά τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. «Υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις και προβλήματα, προφανώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εικόνα του συστήματος υγείας σε κάποιες περιοχές, ειδικά στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές αλλά η εικόνα βαίνει βελτιούμενη καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό (μόνιμο και επικουρικό) ενώ από το 2016 και έπειτα όχι μόνο σταμάτησε η πτώση αλλά άρχισαν να αυξάνονται τα όρια δαπανών για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Το σύστημα, παρά τα όσα λέγονταν, δεν κατέρρευσε γιατί δεν το άφησαν οι γιατροί και όλο το προσωπικό του αλλά και γιατί υπήρχε η πολιτική στήριξη» δήλωσε ο υπουργός ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ηθικοποίηση του συστήματος και τις θεσμικές δικλείδες που έχουν θεσμοθετηθεί (λίστα χειρουργείου για διαφανή διαχείριση των προγραμματισμένων επεμβάσεων και σύσταση γραφείων προστασίας δικαιωμάτων ασθενών) με στόχο την αξιοπιστία του συστήματος και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς όπως το «φακελάκι» και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Τέλος, ο κ. Ξανθός απαρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και αυτές που υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο με βασικότερη το νέο μοντέλο που προωθείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν προστίθενται απλώς νέες δομές, επιπλέον γιατροί και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά αλλάζει η φιλοσοφία που θέλει την υγεία να μην έγκειται μόνο στη θεραπεία και την περίθαλψη αλλά να εστιάζει και στην πρόληψη, την αγωγή υγείας, την κοινοτική και την κατ΄οίκον φροντίδα. Όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική ο κ. Ξανθός επεσήμανε την αξία της συγκρότησης πλαισίου για την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση των τιμών στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες και ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός, στην ομιλία του τόνισε ότι μετά από 2 χρόνια εντατικών προσπαθειών και διεργασιών, ήρθε η ώρα που το όραμα ενός νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με έμφαση στην οικογενειακή ιατρική και στην πρόληψη, παίρνει «σάρκα και οστά». Ο κ. Βαρδαρός εξήγησε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα είναι δομημένη η νέα ΠΦΥ ενώ έδωσε διευκρινήσεις για τις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών τονίζοντας ότι μπορεί να μην είναι οι επιθυμητές, ωστόσο είναι υψηλότερες από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως είπε ο αν. γενικός γραμματέας, τις επόμενες θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις για τη στελέχωση των νέων δομών (ΤΟΜΥ) ενώ εξακολουθούν να ανοίγουν ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα (στην Πάτρα, η πρώτη θα ανοίξει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ τον επόμενο μήνα θα λειτουργούν στην πόλη συνολικά 5 νέες δομές).

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα