Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 18:45

Η θέση των διοργανωτών και του δημάρχου για την ακύρωση του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Τις θέσεις τους αναφορικά με την ακύρωση του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας εκφράζουν τόσο οι διοργανωτές όσο και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα, για την απόφασή του να ανακληθεί η άδεια του φεστιβάλ, τόνισε μεταξύ άλλων πως: "Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως ενθαρρύνει και επιδιώκει τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καλαμάτα και αυτό πρακτικά αποδεικνύεται από τις πολλές δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην πόλη και τα χωριά μας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και με την υποστήριξη πάντοτε του Δήμου. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι πάντοτε ο σεβασμός στο νόμο (η ανοχή πάντα υπάρχει), τις Αρχές και την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, ανέφερε πως "Δεν έχουμε αντίρρηση για τη συνέχιση του (και τα 10, μέχρι τώρα, Φεστιβάλ Δρόμου έγιναν στην θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής), αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα και προς τους συμπολίτες μας».

Από τη μεριά της διοργάνωσης μεταξύ άλλων αναφέρεται πως: "Συμφωνούμε απόλυτα με την εφαρμογή του νόμου, όμως αυτή πρέπει να ισχύει για όλους. Είναι θέμα δικαιοσύνης".

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απαγόρευσης.

Όπως γνωρίζετε το Σάββατο 28/07 βγήκε απόφαση Δημάρχου για την ανάκληση της άδειας του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, ένα ανεξάρτητο Φεστιβάλ νεολαίας το οποίο μετά τα γεγονότα στην Αττική είχε μετατραπεί σε Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους πληγέντες, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη δεκάδων φορέων και οργανώσεων της πόλης μας.

Παρότι από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε συγγνώμη από την γειτονιά για το σοβαρό παράπτωμα της παραγωγής, νιώθουμε την ανάγκη και μέσω αυτού του δελτίου τύπου να επαναλάβουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας για το λάθος που έγινε με τον χρόνο λήξης της ημέρας.

Ωστόσο, συνεχίζουμε να θεωρούμε την απόφαση του δημάρχου υπερβολική λαμβάνοντας υπόψιν δύο - τρία ερωτήματα:

 1. Σε εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πριν από μια εβδομάδα, έγινε το ίδιο λάθος και η μουσική σταμάτησε με παρέμβαση της αστυνομίας λίγο πριν τις 2:00 (να υπενθυμίσουμε ότι η δική μας εκδήλωση τελείωσε 1:24). Για να μην παρεξηγηθούμε, ήμασταν εκεί και η εκδήλωση ήταν υπέροχη. Ωστόσο μπορούμε να θεωρήσουμε λογικό ότι σε πολύπλοκες παραγωγές, γίνονται και λάθη. Ένα τέτοιο κάναμε και εμείς. Ισχύει το «δύο μέτρα και δύο σταθμά»;
 2. Πρόσφατα ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ανοχή στην ηχορύπανση που δημιουργείται από τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης της πόλης μας, λόγω της τουριστικής περιόδου. Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί να υπάρχει ανοχή για την μουσική που παίζεται μέχρι αργά καθημερινά για δύο- τρεις μήνες και να εξαντλείται κάθε αυστηρότητα για μια εκδήλωση που γίνεται μια φορά το χρόνο και διαρκεί μόνο 3 ή 4 ημέρες;
 3. Γιατί σε άλλες εκδηλώσεις διαφορετικής μουσικής και μορφής που γίνονται σε κατοικημένες περιοχές της πόλης μας, υπάρχει ανοχή μέχρι ακόμη και τις 4 το πρωί, και δεν βγαίνει ούτε καν μια ανακοίνωση από τον Δήμο;

Ας προχωρήσουμε τώρα σε ένα χρονικό το οποίο θεωρούμε χρήσιμο για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία.

Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε μιλήσει δημόσια, διότι πιστεύουμε ότι τα προβλήματα σε μια λογική κοινωνία λύνονται με συζήτηση, αλληλοκατανόηση και ευγένεια και όχι με δημόσιες δηλώσεις και διαμάχες. Μάλλον κάναμε λάθος.

Από την εποχή που το Φεστιβάλ ήταν μικρό και γινόταν σε διαφορετικά σημεία της πόλης (πχ στην Φραγκόλιμνα) είχαμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μηδενική ανοχή για τις μουσικές της νεολαίας καθώς και για τις τέχνες του δρόμου. Στο τέταρτο ΦΔΚ για παράδειγμα που είχε γίνει στην πλατεία Φραγκόλιμνας, μας είχαν κλείσει στις 22:00, την ίδια στιγμή που μαγαζιά του ιστορικού κέντρου είχαν συναυλία η οποία διήρκεσε μέχρι τη 1:00 η ώρα. Να σημειώσουμε ότι τότε δεν υπήρχαν συναυλίες στο ΦΔΚ οπότε η ένταση της μουσικής ήταν σαφώς χαμηλότερη.

Από το πέμπτο ΦΔΚ που ξεκίνησαν οι συναυλίες είχαμε μια ένταση του φαινομένου και κυρίως από το 6ο και μετά, όπου η διοργάνωση μεγάλωσε και πλέον μετατράπηκε σε διεθνές φεστιβάλ, ξεκίνησε μια πολεμική με διάφορες αφορμές.

Θυμόμαστε ακόμη το τηλεφώνημα που δεχτήκαμε από τον ίδιο το δήμαρχο Δευτέρα πρωί, και ενώ το φεστιβάλ είχε τελειώσει την προηγούμενη νύχτα, για να εκφράσει τα παράπονά του για σκουπίδια ανάμεσα στα βαγόνια. Να σημειωθεί ότι ήδη από την Κυριακή βράδυ το πάρκο είχε καθαριστεί λεπτομερώς και είχε μείνει μόνο αυτό το σημείο διότι δεν είχαμε κοντάρια για να μαζέψουμε τα σκουπίδια (δεν χωράει άνθρωπος στο κενό που αφήνουν τα βαγόνια). Το είχαμε αφήσει για το επόμενο πρωί για να φέρουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μας πρόλαβε και βρήκε αυτό ως αφορμή για να εγκαλέσει μια άψογη διοργάνωση με χιλιάδες κόσμο.

Στις επόμενες διοργανώσεις είχαμε συχνά οχλήσεις για σημαντικά και ασήμαντα θέματα με αποκορύφωμα το περσινό ΦΔΚ στο οποίο λίγες ημέρες πριν την διοργάνωση κλήθηκε μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο Δημαρχείο, όπου ο γενικός γραμματέας του  Δήμου την επέπληξε με άσεμνο τρόπο (κυριολεκτικά της φώναζε και χρησιμοποιούσε προσβλητικές εκφράσεις) επειδή δεν είχαμε βάλει το λογότυπο του Δήμου στην αφίσα (σημείωση: ο Δήμος εκτός της άδειας χρήσης του χώρου δεν είχε δώσει κάποια χορηγία ή βοήθεια).

Είχαμε μάλιστα την τιμή να κινητοποιηθεί όλος ο Δήμος για να δημιουργηθεί μια διαδικασία για να πληρώσουμε το ρεύμα του πάρκου (η άδεια που είχαμε έγραφε ότι παραχωρείται ατελώς). Και έτσι πληρώσαμε το ρεύμα πέρυσι (και φέτος).

Την ίδια περίοδο είχαμε κληθεί να μας ανακοινωθεί ότι μας παίρνουν το βαγόνι που μας είχε παραχωρηθεί και το οποίο χρησιμοποιούσαν το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, η Κ.Α.ΝΕ. και το ΦΔΚ . Το σκεπτικό ήταν ότι δεν κάναμε αρκετές δραστηριότητες (!) ωστόσο ποτέ δεν ενημερωθήκαμε εγγράφως για αυτή την απάντηση και ούτε λάβαμε ποτέ το σκεπτικό της απόφασης. Ακόμη δεν το έχουμε λάβει...

Έτσι φτάνουμε στο επετειακό φεστιβάλ, όπου με αφορμή το λάθος που έγινε, βγήκε η απόφαση του Δημάρχου για την ανάκληση της άδειας. Ο κόσμος δεν ήθελε να το χωνέψει και έτσι διοργάνωσε αυτοσχέδιες παραστάσεις χορού, ακροβατικών και μουσικής. Με αφορμή αυτών και ενώ εμείς ξεστήναμε το Φεστιβάλ μας κάλεσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου και με πολύ αγενές ύφος απαίτησε να σταματήσουμε. Όταν του εξηγήσαμε οτι το Φεστιβάλ ήδη ξεστήνεται και ότι μπορεί να έρθει να το διαπιστώσει και ο ίδιος, μας έκλεισε το τηλέφωνο.

Απορούμε για αυτή τη συνεχιζόμενη αγένεια και αυταρχισμό από πλευράς του Δήμου. Παράλληλα όμως αυτή η συμπεριφορά δείχνει και εμφανή σημάδια ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει πολύ εχθρική αντιμετώπιση ενάντια στο μοναδικό ανεξάρτητο και Διεθνές Φεστιβάλ νεολαίας στην Πελοπόννησο.

Δυστυχώς, πάνω από 200 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν την δουλειά τους, πάνω από 100 εθελοντές είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι και χιλιάδες κόσμου έχασε την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο 18 συγκροτήματα και πάνω από 20 παράλληλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Διάφοροι ανεπίσημοι επίσημοι κυκλοφορούν κακοήθεις επίσημες ανεπίσημες δηλώσεις για το Φεστιβάλ και το γεγονός του εθνικού πένθους. Εμείς θα απαντήσουμε επίσημα.

 1. Θεωρούμε ότι σεβαστήκαμε το τριήμερο εθνικό πένθος ακυρώνοντας την ημέρα του φεστιβάλ που συνέπεφτε με αυτό. Το κλίμα ήταν βαρή και αμφιταλαντευόμασταν αν θα κάνουμε το φεστιβάλ ή όχι. Όμως, παράλληλα με τις ακυρώσεις πολιτιστικών δρώμενων, υπήρχαν καλέσματα καλλιτεχνών που προέτασαν το εξής σκεπτικό: "Σταματήστε να ακυρώνετε συναυλίες, κάντε κάτι πιο χρήσιμο, κάντε τες κανονικά και αφιερώστε όλα τα έσοδα στον σκοπό, έτσι βοηθάτε περισσότερο". Έτσι και κάναμε λοιπόν. Θεωρήσαμε ότι το να κλείσουμε το φεστιβάλ δεν βοηθάει κανέναν ουσιαστικά, αλλά το να μαζέψουμε χρήματα και φάρμακα είναι πολύ πιο χρήσιμο για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Έτσι καταργήσαμε το εορταστικό επετειακό χαρακτήρα του ΦΔΚ (έκλεινε τα 10 του χρόνια φέτος) και το μετατρέψαμε σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Σκύρου, για παράδειγμα, που είχε παρόμοιο φεστιβάλ το ίδιο σαββατοκύριακο αποφάσισε να το μετατρέψει και αυτός σε φεστιβάλ αλληλεγγύης με την συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών όπως ο Χαρούλης, ο Παπακωνσταντίνου και άλλοι. Δεκάδες συναυλίες αλληλεγγύης ξεφύτρωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα. Και είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες καλλιτέχνες που είχαν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, γιατί το να οργανώσεις μια συναυλία μέσα σε ένα απόγευμα είναι σχεδόν αδύνατο.
 2. Τρεις ημέρες πριν το φεστιβάλ μας κάλεσαν ανεπίσημα από τον Δήμο Καλαμάτας και μας ζήτησαν να ακυρώσουμε το φεστιβάλ παρότι είχε ήδη ανακοινωθεί ότι μετατρέπεται σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Την ίδια ημέρα πήγαμε στο δημαρχείο για να το συζητήσουμε με τον κ. Νίκα. Εφόσον περιμέναμε αρκετή ώρα για να μας δεχτεί στο γραφείο του, βγήκε από αυτό και μας έκανε μια ανεπίσημη κουβέντα στον διάδρομο του δημαρχείου. Στην κουβέντα αυτή μας είπε ότι είναι δικιά μας απόφαση, ωστόσο ο ίδιος προτείνει να ακυρωθεί για να μην ζημιωθεί η εικόνα η δική μας (!). Αν πραγματικά δεν ήθελε να γίνουν εκδηλώσεις μέσα στο σαββατοκύριακο θα έπρεπε να κάνει την ανάκληση της αδείας την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) που τον ενημερώσαμε ότι τελικά θα γίνει το Φεστιβάλ.

Οτιδήποτε λέγεται εκ των υστέρων δεν έχει λογική βάση και αποτελεί προσβολή στους νεκρούς. Το φεστιβάλ δεν ακυρώθηκε λόγω εθνικού πένθους (το οποίο είχε λήξη επίσημα από την Ελληνική πολιτεία την Πέμπτη). Έχουμε το χαρτί στα χέρια μας το οποίο λέει ξεκάθαρα ότι ο μοναδικός λόγος που ανακαλείται η άδεια είναι η παρέκκλιση του ωραρίου.

Όπως είπαμε και παραπάνω η ιστορία θα δείξει ποιος έκανε κάτι πιο χρήσιμο για τους πληγέντες. Αυτοί που ακύρωσαν τις εκδηλώσεις ή αυτοί που τις έκαναν με σκοπό να τους βοηθήσουν; Εμείς πιστεύουμε και οι δύο, η αλληλεγγύη εκφράζεται και με δράση αλλά και με σιωπή. Εξαρτάται το πως το νιώθει ο καθένας... εμείς το νιώσαμε έτσι...

Κλείνοντας την ανακοίνωση και επειδή παρατηρούμε διάφορα αρνητικά σχόλια για την ελληνική αστυνομία και την δημοτική αστυνομία οφείλουμε να πούμε ότι η συμπεριφορά και των δύο υπηρεσιών ήταν άψογη και επαγγελματική. Οι αστυνομικοί ήταν πολύ ευγενικοί, παρότι εκνευρισμένοι από τα τηλεφωνήματα παραπόνων. Όσον αφορά στον διευθυντή της δημοτικής αστυνομίας που ανέλαβε τον δυσάρεστο ρόλο να μας παραδώσει την απόφαση δημάρχου, ήταν επίσης ευγενέστατος και επαγγελματίας. Δεν μας άρεσε το γεγονός της παρουσίας και των δύο υπηρεσιών το Σάββατο, την στιγμή που εμείς ξεστήναμε και ο κόσμος είχε έρθει να διαμαρτυρηθεί, νιώσαμε σαν μαθητές λυκείου που κάνουν φασαρία στο προαύλιο, αλλά καταλαβαίνουμε ότι κάποιος τους έστειλε εκεί. Όταν ο κ. Γενικός Γραμματέας του Δήμου μας πήρε τηλέφωνο για να μας εγκαλέσει γιατί κάνουμε το φεστιβάλ, απευθυνθήκαμε αμέσως και στις δύο υπηρεσίες για να βεβαιώσουν το γεγονός ότι εμείς ξεστήναμε το φεστιβάλ σεβόμενοι τους νόμους της ελληνικής πολιτείας παρά την άδικη και αυταρχική απόφαση του Δημάρχου.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που βρέθηκε το Σάββατο στο πάρκο (πάνω από 1000 άτομα παρότι είχε ακυρωθεί το φεστιβάλ) και δημιούργησε αυτή την αυτοσχέδια γιορτή συμπαράστασης στην διοργάνωση. Είμαστε συγκινημένοι από την αγάπη του κόσμου... Είμαστε συγκινημένοι επίσης από την συμπαράσταση των καλλιτεχνών. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν στην Καλαμάτα έτσι κι αλλιώς παρότι τους είχαμε ενημερώσει για την ακύρωση. Αυτοί που ήταν ήδη εδώ παρόλη την τεράστια απογοήτευσή τους, έδειξαν κατανόηση, συμπαράσταση αλλά και μια τεράστια απορία για το πώς λειτουργεί τελικά αυτή η πόλη και η χώρα (απορία από τους περίπου 30 νέους καλλιτέχνες που είχαν έρθει από το εξωτερικό). Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και τους χορηγούς για την κατανόηση και τον επαγγελματισμό που έδειξαν και τα τοπικά μέσα για την αποτύπωση της αλήθειας. Ευχαριστούμε και τους χιλιάδες καλλιτέχνες, φορείς, οργανώσεις και άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που, από την ώρα ανακοίνωσης της απόφασης, στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης προς το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας.

Συγχαρητήρια και σε όλους του εθελοντές που παρότι είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι (μιλάμε για μια παραγωγή που ξεκίνησε να διοργανώνεται τον Ιανουάριο και μετά από 3 ημέρες εντατικού στησίματος στους 40 βαθμούς, έπρεπε να ξεστηθεί μέσα σε δύο ημέρες), εργάστηκαν σκληρά για ξεστήσουν την όλη παραγωγή.

Μένουμε στο ότι η πρώτη ημέρα του ΦΔΚ είχε 4000 κόσμου και το Σάββατο περιμέναμε πάνω από 5000 άτομα. Το γεγονός ότι επικοινώνησαν μαζί μας τουλάχιστον 200 άτομα από άλλες πόλεις της Ελλάδας που βρίσκονταν ήδη στην Καλαμάτα για το Φεστιβάλ είναι πανέμορφο. Δυστυχώς τους στείλαμε για μπάνιο...

Συμφωνούμε απόλυτα με την εφαρμογή του νόμου, όμως αυτή πρέπει να ισχύει για όλους. Είναι θέμα δικαιοσύνης.

 

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας είπε σχετικά με το Φεστιβάλ Δρόμου 2018 τα εξής:

«1. Για το Φεστιβάλ δόθηκε άδεια χρήσης του Πάρκου και παροχής ρεύματος, με ρητή και γραπτή προϋπόθεση (μεταξύ άλλων) την τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας (ώρα έναρξης ισχύος: 23.00).
2. Η εθνική τραγωδία στο Μάτι Αττικής, το εθνικό πένθος και οι μεσίστιες σημαίες οδήγησαν στην αναστολή όλων των εκδηλώσεων από τους Δήμους και τους Φορείς, σε όλο το Νομό, μέχρι και την Κυριακή 29 Ιουλίου.
3. Εκπρόσωποι της Κ.Α.ΝΕ. (οργανώτριας του Φεστιβάλ) συναντήθηκαν με το Δήμαρχο την Πέμπτη 26/7, για την πραγματοποίηση ή μη του Φεστιβάλ. Ο Δήμαρχος τους συνέστησε την αναβολή, με την επισήμανση πως ο Δήμος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του κόστους για τη μη τήρηση των συμβολαίων με τα συγκροτήματα.
4. Την Παρασκευή το βράδυ (ημέρα εκκίνησης του Φεστιβάλ), μέχρι τη 1.40 το πρωί, στην Καλαμάτα, από την οδό Ακρίτα μέχρι το Νέδοντα και τα «Ουζάκια», κυριαρχούσε ο εκκωφαντικός, εκνευριστικός και βάρβαρος ήχος, από τα «μεγα-ηχεία» που είχαν στηθεί, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία πολλών δεκάδων συμπολιτών προς την Αστυνομία και τη Δημοτική Αρχή. Το αποτέλεσμα ήταν η παρέμβαση της Αστυνομίας, με συστάσεις αρχικά και στη συνέχεια με την υποβολή τριών μηνύσεων στους διοργανωτές του Φεστιβάλ.
5. Ύστερα από αυτά, δηλαδή την ηχορρύπανση εκτός κάθε ορίου, την παραβίαση του ωραρίου κοινής ησυχίας κατά δύο και πλέον ώρες (πόση ανοχή, αλήθεια, να υπάρξει;), τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών (κάθε χρόνο είχαμε διαμαρτυρίες, αλλά φέτος ξεπέρασαν κάθε όριο), τις τρεις μηνύσεις της Αστυνομίας - για παραβάσεις σε εκδήλωση που γινόταν σε δημόσιο χώρο με άδεια του Δήμου - και την παραβίαση του συμφωνητικού από πλευράς οργανώτριας, αποφασίσθηκε η ανάκληση της άδειας παραχώρησης από τη Δημοτική Αρχή.
Πρακτικά, η ανάκληση της άδειας παραχώρησης σήμαινε τη μη παροχή ρεύματος για τα «μεγα-ηχεία», αφού το Πάρκο μπορεί να χρησιμοποιείται από τον καθένα και χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τους οργανωτές του Φεστιβάλ και τους συμμετέχοντες.
Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως ενθαρρύνει και επιδιώκει τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καλαμάτα και αυτό πρακτικά αποδεικνύεται από τις πολλές δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην πόλη και τα χωριά μας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και με την υποστήριξη πάντοτε του Δήμου. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι πάντοτε ο σεβασμός στο νόμο (η ανοχή πάντα υπάρχει), τις Αρχές και την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, δεν έχουμε αντίρρηση για τη συνέχιση του (και τα 10, μέχρι τώρα, Φεστιβάλ Δρόμου έγιναν στην θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής), αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα και προς τους συμπολίτες μας».

ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Απάντηση του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας στις δηλώσεις του Δημάρχου κου Π. Νίκα

Επειδή το Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας αναφορικά με την ακύρωση, είχε φύγει πριν την συνέντευξη τύπου του κ. Δήμαρχου, εδώ κάποιες απαντήσεις σε αυτά που ακούστηκαν σε αυτήν. Είμαστε σοκαρισμένοι...

 1. Αυτοχαρακτηρίζεται Φεστιβάλ Δρόμου... Δεν αυτοχαρακτηρίζεται κ. Δήμαρχε. Αυτό είναι το όνομά του... Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ή στα αγγλικά Kalamata Street Festival το οποίο μάλιστα είναι πανελληνίως γνωστό και πλέον αποκτά αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό.
 2. Στο δημαρχείο δεν ήρθαμε από μόνοι μας για να σας ρωτήσουμε... ήρθαμε μετά από τηλεφώνημα που λάβαμε από το γραφείο σας το οποίο μας καλούσε να ακυρώσουμε το φεστιβάλ ενώ ήδη είχε μετατραπεί σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Δεν σας ρωτήσαμε αν θα το κάνουμε, σας ρωτήσαμε αν είναι επίσημη θέση σας η ακύρωση και μας απαντήσατε ότι εμείς θα αποφασίσουμε αλλά εσείς προτείνεται να ακυρωθεί. Όταν δε σας είπαμε ότι έχει μετατραπεί σε φεστιβάλ αλληλεγγύης μας εξηγήσατε ότι αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και η αλληλεγγύη χάνεται και καλύτερα το κράτος να πάρει το 1% του προϋπολογισμού που δίνει στους δήμους και να το δώσει στους συγκεκριμένους δήμους (δεν γνωρίζουμε πως καθορίζεται η χρηματοδότηση των δήμων αλλά δεν είναι και χρήσιμο στην συγκεκριμένη συζήτηση).
 3. Η ΚΑΝΕ δεν είναι ΜΚΟ, δεν είναι εγγεγραμμένη στο υπουργείο εξωτερικών ή στο υπουργείο εσωτερικών και δεν λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από αυτά. Είναι ένας οργανισμός νεολαίας και εκπαίδευσης με την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Ανήκει δε στις εταιρικές μορφές που εντάσσονται στην κοινωνική οικονομία (όπως και οι ΚΟΙΝΣΕΠ). Τώρα βέβαια στην Ελλάδα που το νομικό πλαίσιο είναι χαώδες, είναι αιτιολογημένο να μην γνωρίζουμε την διαφορά μεταξύ ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Επίσης η ΚΑΝΕ "βάζει πλάτη" γιατί το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας που δημιούργησε το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, είναι μια εθελοντική διοργάνωση και δεν έχει νομική μορφή. Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας διοργανώνεται από 5μελή ή 6μελή οργανωτική επιτροπή (ανάλογα με την χρονιά) που κάθε χρόνο είναι διαφορετική η σύστασή της ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εθελοντών. Μετά από κάθε φεστιβάλ η οργανωτική επιτροπή διαλύεται και επανασυστήνεται στο τέλος της χρονιάς με νέα σύνθεση. Μόνο ένα μέλος της φετινής χρονιάς, υπάρχει από την αρχή του φεστιβάλ.
 4. Δεν ήταν η μοναδική εκδήλωση που έγινε στην Μεσσηνία: Στις 27 Ιουλίου έγινε το πανηγύρι στο Διαβολίτσι. Στην σελίδα δε της διοργάνωσης υπάρχει αναρτημένο βίντεο στις 2:24 το πρωί. Ενώ στην σελίδα του δήμου υπάρχει η επίσκεψή σας στις λατρευτικές εκδηλώσεις της πανήγυρις. Άρα γνωρίζετε τουλάχιστον μια εκδήλωση που έγινε.
 5. Η άδεια λέει ότι έπρεπε να τελειώσει η μουσική εκδήλωση 11:30 και όχι 11:00 που λέτε στην συνέντευξη τύπου. Η ώρα κοινής ησυχίας είναι όντως 11. Υπάρχει κάποιο λάθος στην άδεια;
 6. Η μουσική έκλεισε 1:24 και όχι 1:40. Άρα 2 ώρες μετά την λήξη της ώρας που αναφέρεται στην άδεια και όχι 3. Το ίδιο συνέβη και με το Φεστιβάλ Χορού.
 7. Όπως γνωρίζετε το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, η ΚΑΝΕ και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μη πολιτικοί, μη θρησκευτικοί φορείς/ θεσμοί. Δηλαδή ανεξάρτητοι φορείς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε καμία σχέση, ωστόσο δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κανένα κόμμα, σε κανένα τηλεοπτικό μέσο και σε κανέναν πολίτη να βγάλει τις ανακοινώσεις του και να πει αυτό που πιστεύει. Σας παρακαλώ όταν μιλάτε για εμάς να μην μας μπλέκετε με τα προβλήματα που έχετε με την δικιά σας αντιπολίτευση και να μην μας χρησιμοποιείτε για πολιτικούς σκοπούς. Όταν προσπαθούν να μας φορέσουν κομματικό καπέλο μας εκνευρίζει ιδιαίτερα. Στην ομάδα μας υπάρχουν άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους και όλοι είναι καλοδεχούμενοι. Επίσης στο φεστιβάλ έρχονται εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ κτλ... εμείς όλους τους υποδεχόμαστε ως θεατές και όχι ως εκπροσώπους κομμάτων. Είναι όλοι ίσοι στα μάτια μας. Θα ήταν πολύ όμορφο αν είχατε έρθει μια φορά στο φεστιβάλ για να δείτε ότι δεν κάνουμε διακρίσεις. Θα σας είχαμε υποδεχτεί ως έναν από εμάς.
 8. Εργαζόμαστε και εμείς κ. Δήμαρχε, ευτυχώς, και μάλιστα το φεστιβάλ το διοργανώνουμε στον ελεύθερό μας χρόνο εθελοντικά. Δηλαδή τελειώνουμε την δουλειά μας και μετά δουλεύουμε για το φεστιβάλ και μετά πάμε νύχτα σπίτι μας και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε από το παρακείμενο πανηγύρι που παίζει μέχρι τις 4 το πρωί. Αλλά έχετε δίκιο, δεν παίρνουμε τηλέφωνο την αστυνομία, ούτε παίρνουμε τηλέφωνο να ενοχλήσουμε εσάς γιατί παρότι δεν μας αρέσει η συγκεκριμένη μουσική πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην διασκέδαση ανεξαρτήτως προτιμήσεων και μια ενόχληση 2-3 ημερών είναι υποφερτή, ακόμη και αν πηγαίνουμε πιο κουρασμένοι στην δουλειά μας το άλλο πρωί.
 9. Δεν κάναμε φεστιβάλ ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Οι θεατές και οι καλλιτέχνες έκαναν αυτοσχέδιες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που κάνατε. Μας ανακαλέσατε την άδεια και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε. Υπάρχουν και σχετικά βίντεο και φωτογραφίες με την ομάδα των 100 εθελοντών να ξεστήνει τις κατασκευές και να καθαρίζει το φεστιβάλ. Ο βασικός παραγωγός της ομάδας του ΦΔΚ έκανε μια ανακοίνωση μπροστά στον κόσμο όπου ξεκάθαρα ενημερώνει τον κόσμο ότι ΦΔΚ δεν υπάρχει πια λόγω της ανάκλησης της άδειας. Μάλιστα αρκετοί ήταν οι φίλοι του φεστιβάλ που μας κατηγόρησαν ότι το αφήσαμε να γίνει αμαχητί.
 10. Βαρβαρότητα για εσάς είναι η ροκ μουσική, βαρβαρότητα για κάποιον άλλο είναι το σκυλάδικο. Αν πάμε την συζήτηση στο ποια μουσική μας αρέσει και ποια όχι, ποια μουσική ανεχόμαστε και ποια όχι, νομίζω χάνουμε το νόημα μια ελεύθερης κοινωνίας που χωράει τους πάντες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι χωράμε και εμείς σε αυτή τη πόλη.
 11. Κύριε δήμαρχε δεν είναι δυνατό να σβήσεις like στο facebook. Αν δείτε στην σελίδα μας δεν έχουμε σβήσει ποτέ σχόλιο κάποιου που αντιτίθεται στο φεστιβάλ. Μακριά από εμάς αυτά τα πράγματα. Αν πιστεύετε ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο παρακαλώ ζητήστε δικαστική εντολή για να σας δώσει το ίδιο το μέσο τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Από την σελίδα του δήμου όμως κάποιος σβήνει τα σχόλια των πολιτών. Αν χρειαστεί υπάρχουν print screen. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μας κατηγορείτε για κάτι τέτοιο την στιγμή που εμείς έχουμε αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στην σελίδα του Δήμου Καλαμάτας. Αν πραγματικά πιστεύετε στην ελευθερία του λόγου, θα πρέπει να επιπλήξετε αυτούς που σας μεταφέρουν αυτά τα ψεύδη γιατί σας εκθέτουν και είναι κρίμα.
 12. Όταν ένα πανηγύρι γίνεται σε χωριό δικαιολογείται λοιπόν διότι εκεί δεν έχει αρρώστους και εργαζόμενους. Όταν γίνεται στο κέντρο πόλης και παίζει μέχρι τις 4 το πρωί πάλι δικαιολογείται; Και αν ναι με πιο σκεπτικό; Αν ξεκινήσουμε να διαχωρίζουμε τις εκδηλώσεις σε αυτές που δικαιολογούνται να παρανομούν και σε αυτές που δεν δικαιολογούνται τότε μάλλον ακυρώνουμε τον νομοθέτη. Αν συμφωνήσουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο τότε πρέπει και οι εκδηλώσεις του δήμου να κλείνουν στις 11 το καλοκαίρι και στις 10 το χειμώνα. Εμείς δεν τολμήσαμε λεπτό να πούμε ότι δεν παρανομήσαμε. Μάλιστα το ίδιο θα παραδεχτούμε και στο δικαστήριο και θα πληρώσουμε πιθανό πρόστιμο που θα μας επιβληθεί χωρίς κανέναν παράπονο γιατί αυτό θα είναι το δίκαιο. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε την αυστηρότητα της δικιά σας απόφασης σε σύγκριση με την αντιμετώπιση άλλων παρόμοιων λαθών άλλων διοργανώσεων.
 13. Όσον αφορά το Φεστιβάλ Χορού, γνωρίζουμε ότι το έκλεισε η αστυνομία. Οπότε κάποιον ενόχλησε. Τώρα γιατί η αστυνομία δεν υπέβαλε μηνύσεις είναι μια άλλη συζήτηση. Καλά έκανε και δεν υπέβαλε μήνυση σε ένα τόσο όμορφο γεγονός.
 14. Η κοινωνία ας κάνει ότι πιστεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Γιατί επιμένετε τόσο πολύ στην συνέντευξη τύπου για την ακύρωση του Φεστιβάλ στην τοπική του ΣΥΡΙΖΑ; Παρακαλώ ας μείνουμε στο θέμα μας που είναι η ακύρωση μιας ανεξάρτητης πολιτιστικής εκδήλωσης και μιας εκδήλωσης αλληλεγγύης και ας μην αποπροσανατολίζουμε την κοινωνία. Είναι τουλάχιστον άτοπο και δεν συμβάλει στην ουσία της συζήτησης.

Σίγουρα θα πρέπει να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με αυτούς που σας μεταφέρουν όλες τις ανωτέρω πληροφορίες. Δεν πιστεύουμε ότι έχετε την σωστή πληροφόρηση και πραγματικά πιστεύουμε ότι έχετε καλές προθέσεις. Ωστόσο τα περισσότερα που αναφέρατε στην συνέντευξη τύπου δεν είναι ακριβή.

Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε επικοινωνία με εσάς και με τον Δήμο Καλαμάτας εν γένει. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι συμμετέχουμε ενεργά σε όσες δραστηριότητες του Δήμου μας έχει ζητηθεί και φυσικά θα συμμετέχουμε και στο μέλλον.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα