Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022 13:34

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη- Εορτασμός 14 Νοεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που εορτάζεται κάθε 14 η Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη που εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2021, 537 εκατομμύρια ενήλικες (1 στους 10) παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 783 εκατομμύρια έως το 2045. Σχεδόν 1 στους 2 ενήλικες (44%) με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος (240 εκατομμύρια). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής
Ασφάλισης, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, αγγίζοντας το 11% του πληθυσμού της χώρας!! Κάθε χρόνο, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη εστιάζει σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί ένα ή περισσότερα χρόνια. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2021-23 είναι η Πρόσβαση στη Φροντίδα για τον Διαβήτη .Για τον φετινό εορτασμό, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου και ο Σύλλογος Διαβητικών Μεσσηνίας «Η Γλυκιά Μεσσηνία», , θα πραγματοποιήσουν εκστρατεία ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, τη Δευτέρα 14/11/2022, από 5.00μμ έως και 8.00μμ. με τίτλο:

«ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ-ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ»

Στόχος μας φέτος είναι να αναδειχθεί η ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για τον διαβήτη αφενός για τους επαγγελματίες υγείας αφετέρου για τα ίδια τα άτομα που ζουν με διαβήτη.Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν τον διαβήτη έγκαιρα και να αξιοποιούν στο έπακρο τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν για να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συμβουλές και φροντίδα σε άτομα που ζουν με διαβήτη. Τα άτομα με διαβήτη χρειάζονται πρόσβαση σε συνεχή εκπαίδευση για να κατανοήσουν την κατάστασή τους και να αυτοεξυπηρετούνται καθημερινά που είναι απαραίτητα για να παραμείνουν υγιείς και να αποφύγουν τις επιπλοκές. Η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η αύξηση του διαβήτη και να προστατεύσει το αύριο. Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία και ώρα 6.15μμ θα γίνει φωταγώγηση του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας  "Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή" με χρώμα μπλε, χρώμα το οποίο έχει επιλεγεί να φωταγωγούνται κεντρικά σημεία των πόλεων από την Παγκόσμια Οργάνωση Διαβήτη (IDF) κάθε 14 η Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φορέων της Μεσσηνίας και οι επαγγελματίες υγείας θα μεταφέρουν το μήνυμά τους για τον Διαβήτη και τον φετινό εορτασμό. Στο χώρο της κεντρικής πλατείας θα στηθεί τέντα όπου από τις 5.00μμ έως 8.00μμ θα γίνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου από επισκέπτριες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας και νοσηλευτές του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ , θα διανεμηθούν έντυπα και θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά παιχνίδια, happenings και facepanting από τον κλόουν Βούλη, μέσω των οποίων σκοπεύουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου-Π.Ε. Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας, της ΕΣΑμεΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ. Καλούμε, τους γονείς και τα παιδιά, τα άτομα με διαβήτη, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς και όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!
Από το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Αθανασία Καρούνου
6932 712229

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα