Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2022 13:00

Go On: 28ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - Η Αναστασία Βαλσαμάκη μιλά για τη ζωή της και το έργο της W REST L INK

Η Αναστασία Βαλσαμάκη χορεύει, χορογραφεί και βλέπει τα πράγματα με μια φρέσκια ματιά. Παρούσα με το έργο της  W REST L ING στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα μας «μιλήσει» με τις χορογραφίες για τις καταστάσεις του σώματος και με το έργο της θα μας μεταφέρει τις διαφορετικές έννοιες της πάλης, μαζί με πέντε χορευτές. Μιλήσαμε μαζί της για τον ρόλο που έχει παίξει ο χορός στη ζωή της και φυσικά για την προσωπική της πορεία.

Συνέντευξη στη Σταυρίνα Ξυπολίτου

 

Τί είναι αυτό που έβαλε στη ζωή σας τον χορό;

Από μικρή άκουγα μουσική, μου άρεσε να χορεύω. Αργότερα πλαισιώθηκε ο χορός από κάποια μαθήματα και εκεί κάπου στην εφηβεία είπα ότι ο χορός μου αρέσει πάρα πολύ και θα ήταν τέλειο να το κάνω ως επάγγελμα.

Τί θα θέλατε να αλλάξει στον χώρο του χορού στην Ελλάδα;

Δε ξέρω ποια θα ήταν η ιδανική συνθήκη, πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες που θα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη φροντίδα και ενδιαφέρον από τους φορείς προς τους καλλιτέχνες, αλλά και οι καλλιτέχνες μεταξύ μας να είμαστε περισσότερο συνετοί. Ήδη γίνονται πολύ ωραία πράγματα και μέσω του σωματείου του χορού, υπάρχουν δηλαδή πρωτοβουλίες. Παρ’ όλα αυτά οι πόροι και ο χρόνος για τη δημιουργία μιας παράστασης είναι αρκετά περιορισμένοι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται εγγενώς η υλοποίηση μιας ιδέας. Βάζεις τις προτεραιότητές σου ανάλογα με το budget και συνεχίζεις. Αναγκαστικά στην αρχή καλείσαι να αναλάβεις πολλές ευθύνες σχετικά με την οργάνωση και την παραγωγή και η αλήθεια είναι ότι αυτό το βάρος είναι πολύ μεγάλο.

Θεωρείτε τολμηρή την επιλογή σπουδών με αντικείμενο τον χορό, από την πλευρά της επαγγελματικής αποκατάστασης;

Σίγουρα είναι τολμηρή και δύσκολη καθώς δεν υπάρχει τόση απορρόφηση στον χώρο μας. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε διάφορα. Θα είσαι δάσκαλος χορού ή ακόμη μπορεί να δουλέψεις και ως σερβιτόρος. Θα κάνεις δηλαδή διάφορες παράλληλες δουλειές γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα.

Είναι δύσκολο ένα νέο παιδί να κυνηγήσει το όνειρό του για τον χορό στο εξωτερικό;

Ασφαλώς εξαρτάται για τα νέα παιδιά εάν έχουν κάποια βοήθεια από την οικογένειά τους. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Βέβαια υπάρχουν και οι υποτροφίες που μπορεί κάποιος να πάρει. Θέλει ψάξιμο, όπως να ρωτήσεις ανθρώπους της κοινότητας, να συζητήσεις, να ζητήσεις βοήθεια και συμβουλές ώστε από νεαρή κιόλας ηλικία να έχεις πιο «καλές» επιλογές.

Με ποια φράση θα χαρακτηρίζατε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι να βρω μια φράση. Τα τελευταία χρόνια το παρακολουθώ, βλέπω σχεδόν όλες τις παραστάσεις, κάνω τα σεμινάρια έχω βρεθεί κιόλας μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Είναι επομένως για εμένα κάτι αρκετά προσωπικό. Γενικότερα όμως θεωρώ πως είναι ένα σημαντικό φεστιβάλ, με σπουδαίους καλλιτέχνες, τόσο για την Καλαμάτα όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα.

 

 Τί αποτελεί έμπνευση για την δική σας κινητική έρευνα;

Πολλά πράγματα, το οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έμπνευση είτε από την καθημερινή ζωή είτε από μια παράσταση που μπορεί να δω. Συγκινούμαι πολύ με το πόσο αφαιρετικός αλλά και ταυτόχρονα διεισδυτικός μπορεί να είναι ο χορός σαν τέχνη. Κάθε κίνηση μπορεί να με εμπνεύσει παρατηρώντας την σε σχέση και με το πλαίσιο, τον χώρο και τη στιγμή που συμβαίνει. Ο χορός για εμένα μπορεί να αγκαλιάσει πολλά καλλιτεχνικά πεδία. Με ενθουσιάζει αυτό το εύρος επιλογών που δίνει για να αναδειχθούν πολλαπλά σημαινόμενα, για όποιον φυσικά είναι διαθέσιμος να τα αντιληφθεί.