Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 14:30

Η Μουσική Μέλισσα : Μία "μουσικοθεατρική περιπέτεια"

Η Μαριάννα Σιδερή, εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, συγγραφέας και σκηνοθέτης του μουσικοθεατρικού έργου «Η Μουσική Μέλισσα» μας μιλά για την πορεία του έργου από τις απαρχές της δημιουργίας του μέχρι την τελική του παρουσίαση η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του μουσικού σχολείου την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 21:00.    

Πως προέκυψε Η Μουσική Μέλισσα και ποια υπήρξε πηγή της έμπνευσής σας για την δημιουργία αυτής της μουσικής φάρσας;

 

«Η Μουσική Μέλισσα απαντά στο είδος σύντομων μουσικών κωμωδιών που αναφέρονται στον ίδιο τους τον εαυτό. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η ίδια η διδακτορική μου διατριβή με θέμα “Ο καλλιτέχνης ως θεατρικός χαρακτήρας στην ιταλική κωμική όπερα του 18ου και 19ου αιώνα” στην οποία εξετάζεται σε βάθος η ποιητική και μουσική γλώσσα, αλλά και οι κοινωνικές προεκτάσεις του χαρακτήρα των συντελεστών κάθε μουσικοθεατρικής παράστασης. Τα έργα αυτά αποτελούν μία έμμεση ιστορική πηγή αναφοράς ή καλύτερα ένα ιδιότυπο ιστορικό αρχείο γεγονότων, καταστάσεων και προσωπικοτήτων μίας περασμένης εποχής. Καθρεφτίζουν με ιδιόμορφο τρόπο, σχεδόν παραμορφωτικό την εποχή τους. Χρησιμοποιούν ως φόρμα την μουσική κωμωδία, για να κοροϊδέψουν τον εαυτό τους και να διασκεδάσουν μαζί του, αποκαλύπτοντας στο θεατρικό κοινό τα πιο κρυφά μυστικά και τις κακές τους συνήθειες. Χρόνια ζούσαν μέσα μου οι δραματικοί χαρακτήρες των καλλιτεχνών όπως τους γνώρισα στα μουσικοθεατρικά έργα που μελέτησα κατά τη διάρκεια της διατριβής μου. Ήταν όλοι τους αστείοι, χωρίς να είναι γελοίοι. Μου κρατούσαν συντροφιά τις ατελείωτες ώρες μελέτης μου. Είχαν πρόσωπα και συγκεκριμένες προσωπικότητες. Για εμένα ήταν αληθινοί. Αποφάσισα λοιπόν κάποιους από αυτούς να τους ξυπνήσω από το βαθύ ύπνο στον οποίο βρισκόντουσαν και να τους φέρω και πάλι στην σκηνή, στο χώρο τους, προκειμένου να ζήσουν άλλη μία θεατρική περιπέτεια.»

 

Ποια είναι η κεντρική ιδέα του έργου;

 

«Στην παράσταση θα δείτε έναν ταλαιπωρημένο ποιητή, ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση ενός θιάσου που θα πραγματώσει την πρωτοποριακή του ιδέα:  να ανεβάσει ένα μουσικοθεατρικό έργο χωρίς τη βοήθεια συνθέτη! Πώς θα το καταφέρει αυτό; Σαν μία μουσική μέλισσα θα κλέψει από τα ομορφότερα λουλούδια (όπερες) τη γύρη τους (δημοφιλή τραγούδια) και θα δημιουργήσει ένα αριστούργημα! Άραγε θα τα καταφέρει; Μένει να το δούμε στην παράσταση.»

 

Πως αισθάνεστε με το αποτέλεσμα του έργου;

 

 «Είμαι απίστευτα συγκινημένη με την αποδοχή του κειμένου μου πρώτα από όλα από τα παιδιά της θεατρικής μου ομάδας, κάθε φορά που γελούσαν ένιωθα μία μοναδική πληρότητα. Είμαι, επίσης, απίστευτα περήφανη για αυτά τα παιδιά, για την επιμέλεια και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό το πραγματικά απαιτητικό εγχείρημα. Είμαι βαθιά ευγνώμων στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας που αγκάλιασε αυτή την ιδέα και της χάρισε το χώρο για να ανθίσει και να πραγματωθεί. Ευχαριστώ τον αξιόλογο και χαρισματικό μου συνάδελφο Τηλέμαχο Βούλγαρη για την πρωτότυπη μουσική την οποία συνέθεσε για το έργο. Σεβάστηκε πλήρως τις προθέσεις μου και έδωσε πραγματικά τον καλύτερο του εαυτό, τον ευχαριστώ θερμά. Είμαι επίσης ευγνώμων στον υποδιευθυντή του Σχολείου μας Διονύση Κοτταρίδη, πρώτος εκείνος διάβασε το κείμενο και έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσουμε. Δημιούργησε τις συνθήκες υλοποίησης αυτού του σημαντικού καλλιτεχνικού εγχειρήματος. Και βέβαια είμαι βαθιά ευγνώμων σε όλους τους μαθητές και καθηγητές της ορχήστρας ευρωπαϊκής μουσικής που μας συνοδεύει ζωντανά στην παράσταση, αλλά και αρκετούς συναδέλφους που βοήθησαν με τόσο καλή διάθεση προκειμένου να μπορούμε την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 να παρουσιάσουμε αυτό το έργο στο κοινό. Για εμένα δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να είμαι και να νιώθω δημιουργική. Θεωρώ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την παράσταση νιώθουμε το ίδιο».      

 

Ποια είναι για εσάς η αξία αυτού του έργου;

 

«Το καλλιτεχνικό εγχείρημα της Μουσικής Μέλισσας έχει σημαντική παιδαγωγική και μουσικολογική αξία. Παιδαγωγική αξία γιατί δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς για τους μαθητές οι οποίοι ερμηνεύουν το έργο. Μουσικολογική αξία διότι ζωντανεύει εκ νέου ένα ιστορικό είδος μουσικοθεατρικών έργων, εξοικειώνοντας κατά κάποιο τρόπο το θεατρικό κοινό με τον κόσμο του λυρικού θεάτρου και την όπερα.»

 

Φωτογραφίες από την Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου  

Σ.Κ.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα