Τρίτη, 10 Μαϊος 2022 00:50

Go on: Φεστιβάλ Μαγγανιακού 2022

Έρχεται 11-12 Ιουνίου στη Μεσσηνία

Κάποιοι άνθρωποι δεν μιλούν απλά για βιωσιμότητα, αλλά την κάνουν πράξη. Έτσι, μια ομάδα νέων ανθρώπων με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας, το Μαγγανιακό, αποφάσισαν μαζί με άλλους τοπικούς φορείς να δώσουν νέα πνοή και να αναδείξουν την περιοχή.

Γράφει η: Αντωνία Πτερνέα

Μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Γιαννακόπουλο, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Μαγγανιακιτών που μας εξήγησε το σκεπτικό τους αλλά και αναφέρθηκε στο πρώτο φεστιβάλ του χωριού που το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να κάνει το Μαγγανιακό πανελλήνιο σημείο συνάντησης.

Αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το εγχείρημα.

Το πρόγραμμα «Διάλογος & Δράση για το μέλλον» είναι μια πρωτοβουλία διαλόγου και δράσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, ώστε η κοινότητα του Μαγγανιακού Μεσσηνίας να προσδιορίσει το μέλλον της μέσα από διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού, διαλόγου και συλλογικές δράσεις (https://www.facebook.com/Dialogue.Action). Επιδιώκουμε να αναδείξουμε το πλούσιο παρελθόν του μικρού αυτού τόπου, να συζητήσουμε για το σήμερα αλλά και αναζητούμε τρόπους για το πώς μπορεί η μικρή αυτή κοινότητα να αναγεννηθεί. Στο εγχείρημα συμμετέχει ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Μαγγανιακιτών και τρεις φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Νόστος Κοιν.Σ.Επ, Κουκουβά Κοιν.Σ.Επ., Dock).

Τι σας ενέπνευσε;

Είναι γεγονός ότι τα σχέδια βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης συχνά αγνοούν τις πολύ μικρές κοινότητες ή τους ανθρώπους που τους αφορά και δεν είναι λίγες οι κοινότητες στη χώρα μας που βιώνουν την εγκατάλειψη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πιστεύουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να προταθούν ως ένας άλλος τρόπος ανάπτυξης, που επικεντρώνεται στις ειδικές ανάγκες των μικρότερων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργού συμμετοχής των μελών τους για την εξεύρεση λύσεων, όχι μόνο για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, αλλά και για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, διαμορφώνοντας έτσι το μέλλον που επιθυμούν.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η αναβίωση του χωριού αλλά και η βιωσιμότητα;

Η αναβίωση ενός χωριού, που ερημοποιείται, με βιώσιμους όρους για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, είναι ο απώτερος στόχος, όμως, σε αυτό το σημείο μάς είναι σημαντικότερη η συνειδητοποίηση ότι αν δεν πάρει η κοινότητα την «κατάσταση στα χέρια της» σε λίγες δεκαετίες το πιο πιθανό σενάριο είναι το χωριό να μην έχει ούτε έναν μόνιμο κάτοικο. Οπότε η πρωτοβουλία μας αφορά πρωτίστως στην έναρξη διαλόγου, την ενδυνάμωση της κοινότητας, τη δικτύωση και το στήσιμο των απαραίτητων υποδομών, ώστε να αρχίσει να αντιστρέφεται η υπάρχουσα κατάσταση και η κοινότητα να περάσει σε μια περίοδο μετάβασης προς ένα πιο αειφόρο μέλλον. 

Πώς είδαν οι μόνιμοι κάτοικοι το εγχείρημα;

Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν ενθουσιαστεί με την κινητικότητα στο χωριό και είναι πολύ πρόθυμοι να μοιραστούν τις μνήμες και τα βιώματά τους αλλά και τις επιθυμίες τους για το σήμερα και το αύριο. Επίσης, συμμετέχουν ενεργά στις επιμέρους δράσεις του προγράμματος καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις, που σχετίζονται για παράδειγμα με την επισκευή ενός κτιρίου που θα μετατραπεί σε χώρος για την κοινότητα ή σχετικά με τον σχεδιασμό ενός 2ήμερου φεστιβάλ. Σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του κόσμου έχει παίξει και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος μέσα από την πλούσια δράση του τα προηγούμενα χρόνια έχει καταφέρει και αναδεικνύει συνεχώς την αξία της συμμετοχής σε συλλογικούς και κοινωνικούς χώρους.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το εγχείρημα απευθύνεται στην ευρύτερη κοινότητα του Μαγγανιακού. Υπολογίζουμε ότι σήμερα μένουν στο χωριό περίπου 70 άνθρωποι, ενώ άλλες/άλλοι 840 Μαγγανιακίτισσες και Μαγγανιακίτες είναι γεωφραφικά διασκορπισμένοι σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την κοινότητα συμπληρώνουν οι φίλοι του χωριού που είναι οι 3.200 άνθρωποι που ετησίως επισκέπτονται το Μαγγανιακό.


Ποιο είναι το πλάνο του φεστιβάλ; Τι θα περιέχει;

Σχεδιάζουμε ένα φεστιβάλ με πλούτο δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Συζητήσεις, θεματικά σεμινάρια & εργαστήρια για όσους ενδιαφέρονται για ζητήματα τοπικής ανάπτυξης με την εμπλοκή της κοινότητας, παρουσίαση παραγωγών & μη κερδοσκοπικών οργανισμών, δράσεις για παιδιά, ξεναγήσεις στο χωριό και στα μονοπάτια του για τους φυσιολάτρες, τοπικά πολιτιστικά δρώμενα για τους λάτρεις της παράδοσης, μουσικές βραδιές, προβολές και πολλά ακόμη θα συντελεστούν σε ένα διήμερο που θα μας μείνει αξέχαστο.

Για δύο μέρες ολόκληρο το χωριό θα γίνει η σκηνή όπου όλα τα άτομα θα ενημερωθούμε, θα μάθουμε, θα συναντηθούμε, θα συζητήσουμε, θα δικτυωθούμε, θα διασκεδάσουμε και θα σχεδιάσουμε τους τόπους που θέλουμε να ζούμε.

Πότε θα γίνει φέτος το φεστιβάλ;

Το φεστιβάλ θα λάβει μέρος στο Μαγγανιακό Μεσσηνίας με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το Σάββατο και την Κυριακή 11 & 12 Ιουνίου.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής στο φεστιβάλ;

Όποια και όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει και να στηρίξει είτε το φεστιβάλ, είτε την πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας είτε στέλνοντας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & στο https://www.facebook.com/Dialogue.Action, είτε συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής στο https://magganiako.gr/

Διαβάστε περισσότερα παρόμοια και άλλα άρθρα στο free press magazine Go On

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα