Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022 17:49

«Σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας COVID-19: πού είμαστε και πού πάμε…» - Ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή εκατοντάδων ιατρών και πολιτών, πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, με θέμα «Σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας COVID-19: πού είμαστε και πού πάμε…», με βασικά συμπεράσματα της Ημερίδας: «Τα εμβόλια για τον Sars-Cov-2 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά απέναντι και στο στέλεχος Όμικρον».

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας COVID-19: πού είμαστε και πού πάμε…» που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.

Έγκριτοι επιστήμονες παρουσίασαν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αναφορικά με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης καθώς και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Τη διοργάνωση παρακολούθησαν εκατοντάδες ιατροί καθώς και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη για οργάνωση ενός ισχυρού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα στην υγειονομική θωράκιση της χώρας τόσο απέναντι στην πανδημία όσο και απέναντι σε μελλοντικούς κινδύνους.

Έγινε αναφορά στις νέες θεραπείες που προστέθηκαν και είναι πλέον διαθέσιμες και στους Έλληνες ασθενείς. Ωστόσο τονίστηκε ότι το εμβόλιο παραμένει το πλέον ισχυρό όπλο, τόσο για την προστασία του πολίτη όσο και για την προστασία της κοινωνίας και παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που πιστοποιούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης.

Ειδικότερα, οι καθηγητές και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας κ.κ. Δ. Χατζηγεωργίου, Γ. Σαρόγλου και Μ. Τσολιά τόνισαν ότι τα εμβόλια έχουν γίνει σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους στη σοβαρή νόσηση ακόμα και απέναντι στο στέλεχος Όμικρον, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. 

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης και ο Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θ. Ζαούτης.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή υγείας των πολιτών.
«Θεωρούμε ότι αποτελεί καθήκον του ιατρικού σώματος της Αττικής, και των μελών μας, να αξιοποιήσουμε στα μέγιστα, πιο ενεργά και πιο «λειτουργικά» το δυναμικό μας, για την συνδρομή στην Δημόσια Υγεία. Για το λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία συγκρότησης του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί ο ασθενής με Covid-19 λοίμωξη τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα, που είναι κρίσιμα για την αποτροπή των επιπλοκών. Οι πολίτες της Αττικής, της μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιφέρειας της χώρας, δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε άμεση ιατρική καθοδήγηση, στο πλαίσιο της γειτονιά τους, σε κάθε σημείο της Αθήνας και του Πειραιά. Και οφείλουμε να τους το παράσχουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ.


Μετά το πέρας των ομιλιών, οι έγκριτοι επιστήμονες απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού. Την Ημερίδα μπορείτε να παρακολουθήσετε στο link
https://www.youtube.com/watch?v=huOD1OKHbUU ή μέσω της ιστοσελίδας του ΙΣΑ όπου θα αναρτηθεί. Η θεματολογία της εκδήλωσης ήταν η εξής:
«Η Πανδημία COVID-19» Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, παθολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
«Οι δράσεις του ΕΟΔΥ στην πανδημία» Δημήτρης Χατζηγεωργίου, Μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
«Εμβόλια κατά του Sars-Cov 2: μύθοι και αλήθειες» Προεδρείο: Φ. Πατσουράκος, Σ. Τσούκαλος, Π. Λεονάρδου
«Σοβαρή COVID-19» Γιώργος Σαρόγλου, Ομ. Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
«Η θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με COVID 19 εκτός νοσοκομείου» Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ
«Σοβαρή COVID-19: Ο ρόλος & η αποτελεσματικότητα της νοσηλείας στη ΜΕΘ» Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ
«Σοβαρή COVID-19: Προστασία εγκύου, εμβρύου και παιδιών» Προεδρείο: Γ. Κεχρής, Σ. Προβατάς, Τ. Χατζής
«Πολιτική υγείας στην περίοδο της πανδημίας» Γιάννης Τούντας, Ομ. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής ΕΚΠΑ
«Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» Χρυσούλα Νικολάου, Ομ. Καθηγήτρια Ανοσολογίας ΕΚΠΑ
«Αξιολόγηση σκοπιμότητας & αποτελεσμάτων μέτρησης αντισωμάτων, κυτταρικής ανοσίας, μοριακού & αντιγονικού ελέγχου του SARS – COV 2» Χαρίλαος Κουτής, MD MPH MSc PhD, Ομ. Καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, ΠαΔΑ
«Η υγειονομική επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας» Προεδρείο: Π. Ψυχάρης, Γ. Μαρίνος, Ε. Μαρκάκη.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα