Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 18:27

Δήμος Χαλκιδέων: απονομή Χρυσού Κλειδιού του Δήμου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο Β’

Το Χρυσό Κλειδί του Δήμου απένειμε ο Δήμος Χαλκιδέων στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο Β’, σε τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την Ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου.

Κεντρικοί ομιλητές της τελετής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Νικόδημος Ευσταθίου και ο κ. Αναστάσιος Λυμπέρης. Ο κ. Αναστάσιος Λυμπέρης έκανε αναφορά στην παιδική ηλικία του Σεβασμιωτάτου και χαρακτηριστικά ανέφερε «Το χαμόγελο δεν έλειπε ποτέ από τα χείλη σας και για όλους είχατε πάντα έναν καλό λόγο. Συμμετείχατε ενεργά και στις χαρές και στις λύπες». Ο Πανοσιολογιότατος κ. Νικόδημος διηγήθηκε το σημαντικό αρχιερατικό και ποιμαντικό του έργο της 20ετούς πορείας του στην Μητρόπολη Χαλκίδος και συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων, «Στέκεται ευθυτενής, παρά το βάρος του θρόνου που κουβαλά στους ώμους του. Εκείνος κυπαρίσσι στέκει κοιτώντας το δισκάριο και μνημονεύει για ώρες όλους εμάς, όλους εσάς». Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε ταινία μικρής διάρκειας, με ομιλητές τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών και πνευματικό πατέρα του Σεβασμιωτάτου κ. Ιωάννη, την κ. Ευσταθία Δεληγιάννη και τον κ. Γεώργιο Μουτσινά, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο μεγαλείο και την αξιοσύνη της προσωπικότητας του Ποιμενάρχη μας.
Το Χρυσό Κλειδί του Δήμου Χαλκιδέων, το οποίο στην κεφαλή του έχει το επίσημο έμβλημα του Δήμου, στο κεντρικό του στέλεχος απεικονίζονται οι δύο γέφυρες της Χαλκίδας και στην κλείδα του έχει σχεδιαστεί αναπαράσταση του Ιερού Ναού της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, απένειμε στον Σεβασμιώτατο η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 250/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων.


Στην ομιλία της, η Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης, ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για τη βράβευση που κλήθηκε να πραγματοποιήσει. «Το Χρυσό Κλειδί του Δήμου Χαλκιδέων, όπως αναλυτικά περιγράφηκε, κατασκευάστηκε μετά από την ψήφιση του σχετικού Κανονισμού και απονέμεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Χαλκιδέων, σε εσάς Σεβασμιώτατε.  Δηλώνω όμως, και ουδείς το αμφισβητεί, ότι είστε για τον λαό της Ιεράς μας Μητροπόλεως ένας εμπνευσμένος πνευματικός καθοδηγητής».
Στο τέλος της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ Χρυσόστομος. «20 χρόνια και σήμερα ο Δήμος Χαλκιδέων τιμά εμέ τον ευτελή με την προσφορά του Χρυσού Κλειδιού της πόλεως της Χαλκίδος, που είναι η έδρα της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Το Κλειδί είναι χρησιμότατο εργαλείο, με πολλούς μάλιστα συμβολισμούς.
Ξεκλειδώνει αλλά και κλειδώνει και ασφαλίζει. Αποδέχθηκα την τιμή. Έχω όμως στο νου μου αυτό που ο Τολστόι λέει “Όταν σας τιμούν οι συνάνθρωποί σας μη πιστεύσετε ότι είστε καλοί. Να καταλάβετε ότι εκείνοι είναι οι καλοί, που έχουν το κουράγιο και τη διάθεση να σας επαινέσουν και να σας τιμήσουν”. Αποδέχθηκα την τιμή γιατί σε αυτή έχουν μετοχές οι πολλοί και καλοί μου συνεργάτες, τους οποίους μου χάρισε ο Θεός.», ανέφερε μεταξύ άλλων στον λόγο του.
Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε «Τα 20 χρόνια είναι ήδη παρελθόν. Είναι το χθες. Το σήμερα κι αυτό γρήγορα πέρασε. Από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος. Αγνώστου διαρκείας. Την αρχίζουμε συν Θεώ με πίστη και αγάπη. Ανανεώνοντας τον ιερό δεσμό της αγάπης μας και επικαλούμενος, για εσάς και τα έργα σας, την ουράνια ευλογία, σας υπόσχομαι να φυλάξω το Κλειδί που μου δωρίσατε. Θα αγωνιστώ να ξεκλειδώσω όποιες καρδιές μπορεί να είναι ακόμα κλειδωμένες. Θα κλειδώσω στην καρδιά μου τα ιερά σας αισθήματα, μαζί με όσα ανήκουν στα μυστικά και τα απόρρητα. Και μακάρι όλοι μας να ξεκλειδώσουμε τη θύρα της καρδιάς μας στον Χριστό, ο οποίος δεν αποκάμει να στέκεται μπροστά της και διακριτικά να τη χτυπάει, αναμένονταςμε λαχτάρα να ξεκλειδώσουμε και να του ανοίξουμε. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.».


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Πτολεμαΐδος του Παλέφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, κ.
Εμμανουήλ, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος. , η τ. Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μαρία Γεωργίου, ο Υφυπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου, οι Βουλευτές Ν. Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης και κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Ανιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο τέως Βουλευτής και ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος κ. Άγγελος Πνευματικός, οι τέως Δήμαρχοι του Δήμου Χαλκιδέων κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης και κ. Χρήστος Παγώνης, σεβαστοί Πατέρες, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Χαλκιδέων, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας κ. Ευάγγελος Χατζημαργαρίτης και ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας κ. Σπύρος Αθανασίου.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, μπορούν:

  • είτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Χαλκιδέων, ακολουθώντας τον σύνδεσμο
    https://dimoschalkideon.gr/live-synedriasi-d-s/
  • είτε μέσω της επίσημης σελίδας στο Youtube, ακολουθώντας τον σύνδεσμο
    https://www.youtube.com/watch?v=-lzBS4g-3R8

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2022

Περισσότερο διαβασμένα